Ricotta-kook Toscana vanaema moodi

Toscana vanaema kooki teeb iga Toscana vanaema natuke erinevalt. Kui Eesti memmed armastavad kohupiimakooke, siis Toscana “nonnad” teevad kooki ricotta’st. Pagariärides on levinum kondiitrikreemiga versioon, sest see säilib paremini, aga tõeline torta della nonna on ricotta’ga. Kohustuslik kook toskaanalaste kevadpühadelaual!

Kui soovid, võid täidisesse lisada ka likööris leotatud rosinaid.

Võimaluse korral kasuta Ehtne Talutoit tunnusmärgiga Eesti väiketootjate tooteid, nt Üvasi Talu kitsepiima-ricotta't.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

100 g toasooja võid

85 g suhkrut

1 suur muna

180 g nisujahu

0.5 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

Täidis:

500 g ricotta kohupiima (soovitatavalt kitse- või lambapiimast)

85 g suhkrut

1 sidruni mahl ja riivitud koor

2 sl nisujahu

3 suurt muna

piiniaseemneid või mandlilaaste

Valmistamine

Valmista tainas: vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa muna ja omavahel segatud kuivained. Suru tainas võitatud 26 cm vormi põhja ja äärtele (umbes 3 cm kõrguselt). Pane tainaga vooderdatud vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Sega ricotta, suhkur, sidrunimahl ja riivitud koor, jahu ja munad ühtlaseks. Sega juurde 50 g piiniaseemnetest. Tõsta täidis vormi, silu pealt ühtlaseks. Puista peale ülejäänud piiniaseemned või mandlilaastud.

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Lase enne serveerimist toatemperatuurini jahtuda.

Loe veel:

Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Rebane
postitatud 26.04.2015 11:14

Kas siin on mõeldud ricotta kohupiimapastat või nelinurkses pakis müüdavat kuivemat kohupiima? Loogiliselt oleks nelinurkne, aga kuna täidisesse läheb ka jahu, siis mõtlesin, et äkki on mõeldud vedelamat pastat.

Rebane
postitatud 29.04.2015 19:26

Proovisin ära, paki-ricotta ja mandlilaastudega. Natuke kuiv jäi, järgmine kord ei paneks täidisele jahu ning eelküpsetaks põhja natuke. Kohupiimakookidest minu kõige lemmikumaks kindlasti ei saa, aga ega midagi liiga halba ka ei ole öelda.

Mann
postitatud 05.10.2017 14:41

Samal päeval süües täiesti mõtetu kook. Igav ja jama. Aga vot järgmisel päeval kui on seista saanud, siis väga hea ja mõnus ja maitsed paigas. Niiet meie pere puhul tuleb õhtul valmis teha ja hommikusöögilauas pakkuda.

Pille
postitatud 05.10.2017 22:50

Nii lõbus kommentaar, aitäh, Mann! :D

Külli
postitatud 02.03.2021 15:11

Antud retseptile lisasin juurde ka rosinaid ning peale puistasin kookoshelbeid... mmmônus