100 g toasooja võid
85 g suhkrut
1 suur muna
180 g nisujahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
Täidis:500 g ricotta kohupiima (soovitatavalt kitse- või lambapiimast)
85 g suhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor
2 sl nisujahu
3 suurt muna
piiniaseemneid või mandlilaaste
Valmista tainas: vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa muna ja omavahel segatud kuivained. Suru tainas võitatud 26 cm vormi põhja ja äärtele (umbes 3 cm kõrguselt). Pane tainaga vooderdatud vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Sega ricotta, suhkur, sidrunimahl ja riivitud koor, jahu ja munad ühtlaseks. Sega juurde 50 g piiniaseemnetest. Tõsta täidis vormi, silu pealt ühtlaseks. Puista peale ülejäänud piiniaseemned või mandlilaastud.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Lase enne serveerimist toatemperatuurini jahtuda.
Retsept ilmus ka raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (Varrak, 2013), foto tegi Juta Kübarsepp.
Kas siin on mõeldud ricotta kohupiimapastat või nelinurkses pakis müüdavat kuivemat kohupiima? Loogiliselt oleks nelinurkne, aga kuna täidisesse läheb ka jahu, siis mõtlesin, et äkki on mõeldud vedelamat pastat.
Proovisin ära, paki-ricotta ja mandlilaastudega. Natuke kuiv jäi, järgmine kord ei paneks täidisele jahu ning eelküpsetaks põhja natuke. Kohupiimakookidest minu kõige lemmikumaks kindlasti ei saa, aga ega midagi liiga halba ka ei ole öelda.
Samal päeval süües täiesti mõtetu kook. Igav ja jama. Aga vot järgmisel päeval kui on seista saanud, siis väga hea ja mõnus ja maitsed paigas. Niiet meie pere puhul tuleb õhtul valmis teha ja hommikusöögilauas pakkuda.
Nii lõbus kommentaar, aitäh, Mann! :D
Antud retseptile lisasin juurde ka rosinaid ning peale puistasin kookoshelbeid... mmmônus
Ricotta-kook Toscana vanaema moodi
Toscana vanaema kooki teeb iga Toscana vanaema natuke erinevalt. Kui Eesti memmed armastavad kohupiimakooke, siis Toscana “nonnad” teevad kooki ricotta’st. Pagariärides on levinum kondiitrikreemiga versioon, sest see säilib paremini, aga tõeline torta della nonna on ricotta’ga. Kohustuslik kook toskaanalaste kevadpühadelaual!
Kui soovid, võid täidisesse lisada ka likööris leotatud rosinaid.
Võimaluse korral kasuta Ehtne Talutoit tunnusmärgiga Eesti väiketootjate tooteid, nt Üvasi Talu kitsepiima-ricotta't.