Pasta Carbonara

Pasta carbonara tähendab tõlkes 'söekaevuri pasta'. Lazio maakonnast pärit roog, mida enamasti tehakse spagettidega. Roomas kasutatakse guanciale't ehk seapõske, aga hästi sobib ka pancetta, mida valmistatakse seaküljest. NB! Kumbki pole suitsutatud, aga häda korral sobib ka suitsutatud peekon. 

Roa valmistamisel võib kasutada nii terveid mune kui ka vaid munarebusid. Viimasel juhul jääb kaste kreemisem ja rammusam. Kindlasti EI kasutata kastme valmistamisel aga rõõska koort - kreemise tulemuse annab muna-juustusegu tempereerimine kuuma pastakeeduvedelikuga! 

Muide - roog on üsna "noor" - enne Teist Maailmasõda seda kuulsat rooga ei tuntud!

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
neljale
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

350 g Italpasta spagette vm makarone

200 g guanciale, pancetta, coppa vm peekonit

sorts oliiviõli praadimiseks

2 toasooja muna või 4 munakollast

100 g riivitud Pecorino Romano või parmesani juustu

soola ja musta pipart

Valmistamine

Keeda makaronid rohkes soolases vees al dente.

Samal ajal lõika guanciale, pancetta või peekon väikesteks kuubikuteks või ribadeks. Prae mõõdukalt kuumal pannil väheses oliiviõlis kuldseks ja krõbedaks. 

Pane muna(kollase)d suurde toasooja kaussi, milles plaanid pastarooga serveerida. Klopi munad vispliga lahti. Sega juurde riivitud juust, maitsesta julgelt musta pipraga. Nüüd vispelda juurde üks korralik kulbitäis kuuma pastakeeduvedelikku!*

Siis kurna spagetid ja lisa kohe muna-juustusegu hulka. Sega kiiresti läbi, sega juurde (vajadusel nõrutatud) lihakuubikud. Puista peale veel riivitud juustu ja musta pipart ning serveeri kohe. 

Lisainfo:

  • Pasta võiks ideaalis olla mõni "paksem spagett", nt bucatini või perciatelli, aga muidugi sobib ka tavaline spaghetti.
  • Peekon võiks olla guanciale või pancetta.
  • Juust peaks olema Pecorino Romano lambapiimajuust.
  • Mingeid ürte ei lisata!
  • Küüslauku ja sibulat selles roas ei ole, nagu ka šampinjone, sparglit, kanafileetükikesi jms. 
  • Pipar peaks olema kindlasti värskelt jahvatatud, otse pipraveskist!

Loe veel:

 

* Muna-juustusegu tempereerimise viis on pärit Divina Cucina blogist  ja ma olen Judyle selle eest üdini tänulik :)

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Côtes du Rhône rouge, Gabriel Meffre La Châsse

Viinamarjasordid :Grenache (70%), Syrah ( 20%), Cinsault and Mourvèdre (10%).

Veini valmistamine: erinevad sordid valmistatakse veiniks eraldi ja siis segamine ning lühiajaliselt hoitud tammevaadis.

Välimus: sügav punane, purpurse tooniga

Aroom: täidlane ja elav, tunda värskeid puuvilju ja punaseid marju.

Maitse: tasakaalustatud, ümarad pehmed tanniinid, küpseid puuvilju, pikk järelmaitse.

Serveerida: 16-18°C.

Tootja: Gabriel Meffre
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

asjaarmastaja
postitatud 02.01.2004 17:11

Tere.
Carbonara pasta on eesti keeli söe(kaevuri)pasta (carbone-coal). Selle pasta iseloomulikumaid jooni on 1.kasutatakse toorest muna, mis hüübib kui see lisada kohe kuumale pastale ning lisada veel kuum õli, kus on pruunistatud sink (nii on ka retseptis).
2. väga oluline on kõige lõpus lisada suht palju MUSTA PIPART!! Suht väike detail, aga annab sellele pastale talle iseloomuliku maitse ja pealkirjaga seonduva värvitooni.
parimat

...
postitatud 08.02.2011 15:30

Tegelikult ei kasutata mitte muna, vaid ainult munakollast, mis segatakse köögikoorega. Sink valatakse pasta hulka ja munasega sinna juurde ja segatakse veidi aega, kuni see natuke hüübib, mitte ei valata muna kuskile pannile. Ega see makaronid munaga ei ole.

---
posted on 26.10.2019 22:04

Originaalis EI KASUTATA köögikoort- rõõskakoort, vahukoort, kohvikoort!!!

kokaabi
postitatud 16.04.2014 11:37

aitäh, kindlasti proovin järgi juba täna! mina, kes ma koorekastmeid ei armasta, see retsept tundub olema just mulle :)

Helen S @ FB
postitatud 16.04.2014 13:03

Tegin kohe järele, küll säästuversiooni (singi ja tavalise juustuga). Kasutasin ainult munakollaseid. Jäi väga kreemjas ja hea :)

OlgaKa
postitatud 26.04.2014 20:14

Proovisin ka ja tõesti saab mõnusa kreemise tulemuse! Aitäh retsepti eest!

laimi
postitatud 05.07.2014 16:46

ega ikka ei kasutata carbonara juures köögikoort ,vaid munakollased vispeldatakse juustuga ja lisatakse pastakeeduvesi.juhul muidugi,kui tahetakse saada originaalset maitset.

Marge
postitatud 09.10.2014 16:04

Väga väga hea tuli. Tegin munakollastega. Aitäh retsepti ja info jagamise eest!

Annely
postitatud 24.04.2016 15:59

Olin pasta carbonarat mitut moodi, aga sellest retseptist saab minu retsept. Tegin munakollastega.

Pille
posted on 24.04.2016 19:26

Väga lahe lugeda, Annely!!!