Linzer-küpsised

Austria päritolu kihilised muredad moosiküpsised (Linzer sablés, Linzer Augen). Kohe peale valmistamist on küpsised mõnusalt krõbedad, peale moosiga täitmist ja mõningast seismist aga pehmed. Traditsiooniliselt on Linzeri küpsised ümmargused, ent võib kasutada erisuguseid vorme.

Spetsiaalsed Linzer-vormid leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
25-27 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g toasooja pehmet võid

100 g tuhksuhkrut

1 muna

300 g nisujahu

2 tl vanillisuhkrut

1 tl riivitud sidrunikoort

näpuotsaga soola

Vahele:

hapukat moosi

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Vahusta pehme või suhkru, soola ja vanillisuhkruga heledaks ja kreemjaks. Lisa toasoe muna ja riivitud sidrunikoor ning vahusta veel paar minutit. Lisa jahu ja sega ühtlaseks tainaks.

Tainas on üsna pehme ja kleepuv. Paki see toidukilesse ja hoia 30 minutit külmkapis. 

Puista lauale ja tainale ohtralt jahu ning rulli tainas umbes 3 mm paksuseks.

Lõika küpsisevormiga meelepärased kujundid ning tõsta küpsised küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika pooltele küpsistele väiksema vormiga keskele auk. Küpseta 180-kraadises ahjus helepruuniks, umbes 12-15 minutit. Lase jahtuda.

Puista aukudega küpsised tuhksuhkruga üle. Aukudeta küpsistele määri haput moosi. Tõsta tuhksuhkruga ülepuistatud küpsised moosiga küpsiste peale.

Plachutta retsept, pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 02.12.2015 19:53

Panin vahele punasesõstraželeed. Väga maitsvad küpsised. Mulle meeldisin seisnult, pehmemana rohkem.

Tiadalma
postitatud 13.02.2017 22:41

Mina panin jahu 250g ja sellele juurde 50g mandlijahu. Pöördõhuga ahjus olid mul küpsised juba u. 7 minutiga suht pruunid, nii et järgnevatega keerasin ahju tavalise peale ja aega enam ei võtnud, vaatasin lihtsalt et oleks "kuldsed". Vahele mustsõstraželeed ja olid head küll :) Samuti meeldivad pehmelt rohkem:)