6 dl kanapuljongit
100 g lihvitud odrakruupe
1 tl soola
50 g hanerasva või pardirasva või võid
2 pontsakat ja küpsetamiseks ettevalmistatud faasanit
4 viilu suitsutamata läbikasvanud peekonit
8 kooritud pesa- ehk šalottsibulat
275 g porgandeid
225 g pastinaaki
150 g juursellerit
1 porru
1 suur rosmariinioks
4 värsket loorberilehte
12 uhmris tambitud kadakamarja
250 ml Marsala veini või madeirat või poolmagusat šerrit
soola ja musta pipart
Kuumuta 3,5 dl kanaleent ja 50 ml vett potis keemiseni. Lisa odrakruubid ja 0,5 tl soola. Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes 30 minutit, kuni ordakruubid on al dente.
Samal ajal kuumuta rasvaine suures ahjupotis. Maitsesta faasanid seest ja väljast soola-pipraga, siis pruunista need ümberringi. Tõsta linnud välja, aseta igale linnule 2 peekoniriba ning seo need nööriga kinni.
Kuumuta ahi 220°kraadini. Lõika juurviljad 3 cm tükkideks, lõika varsseller 3 cm juppideks ja porru paksudeks viiludeks.
Pane šalottsibulad potti ning pruunista ümberringi. Lisa ülejäänud köögiviljad, rosmariin, 0,5 tl soola ja veidi musta pipart. Kata pott kaanega ning hauta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Sega paar korda, kuini köögiviljad on kuldsed ja poolkpsed.
Nüüd lisa haudepotti loorberilehed, kadakamarjad ja keedetud odrakruubid, samuti vein ning ülejäänud kanapuljong. Aseta pruunistatud faasanid kõige peale. Kuumuta pliidi peal keemiseni, siis kata pott kaanega ning pane 20 minutiks ahju.
Eemalda kaas ja lase ahjus veel 10 minutit küpseda, et peekon pruunistuks.
Võta pott ahjust välja, kata kaanega ja lase 5 minutit puhata.
Serveerimiseks tõsta faasanid lõikelauale. Eemalda nöör, tõsta peekon kõrvale. Lõika esmalt rinnafileed tervenisti küljest ära, siis koivad, siis lõika rinnafilee õhukesteks viiludeks.
Maitsesta köögiviljad soola-pipraga, tõsta eelkuumutatud taldrikutele. Aseta peale faasaniviilud ning veidi kastet. Serveeri.
Retsept on mugandatud Briti ajakirjast Delicious. Ajakirjas oli ka joogisoovitus - kvaliteetne Itaalia Chianti Classico, mis tuleks enne serveerimist dekanteerida.
Pajapraad faasanist, kruupidega
Lisaks faasanile on siin pajapraes odrakruubid ning erinevad juurviljad.