Pisarakook

Hapuka sidrunikreemiga ja pehme beseekattega kook, mida meie peres tuntakse Tanni sidrunikoogi nime all. Tanni on nimelt mu ema sõbranna, kes meile seda kooki alati pakkus ja seda retsepti lahkesti jagas :)

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

125 g toasooja võid

120 g nisujahu (u 2 dl)

2 tl suhkrut

1 sl rõõska koort

Sidrunikreem:

4 munakollast

2-3 sl suhkrut

2 sidrunit

2 sl nisujahu või maisitärklist

2 dl vett (koos sidrunimahlaga kokku 3 dl)

Kate:

4 munavalget

1 tl valge veini äädikat

100 g peeneteralist suhkrut

Valmistamine

Valmista esmalt liivatainas. Sega taina jaoks toasoe või, jahu ja suhkur ühtlaseks (kas 'näpistades' või köögikombainis). Sega juurde rõõsk koor, suru tainas ühtlaseks. Vooderda saadud tainaga 24 cm läbimõõduga pirukavorm. Pane 30 minutiks külmkappi tahenema.

Eelküpseta põhja 200-kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni pirukapõhi on kuldne. (Soovitavalt kata enne küpsetamist küpsetuspaberiga ja kuivatatud ubadega - siis ei vaju põhi nii kergesti kokku). Võta ahjust välja ja lase veidi jahtuda.

Alanda ahju kuumust 175 kraadini.

Valmista sidrunikreem. Sega potis munakollased, suhkur, jahu, riivitud sidrunikoor, sidrunimahl ja vesi vispliga ühtlaseks. Kuumuta, kuni segu kergelt pakseneb. (Kui kasutad maisitärklist, siis lase segul paar minutit mulksuda, siis pakseneb see korralikult).

Tõsta kreem jahtunud koogipõhjale.

Vahusta munavalged suhkruga tugevaks ühtlaseks vahuks, siis piserda juurde äädikas ja mikserda veel paar minutit. Kata kook munavalgevahuga ja küpseta 175-kraadises ahjus kuldkollaseks.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid, võid munavalgevahu pritskotti panna ja kaunistada koogi näiteks tähekujulise otsaku abil. 

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni, kes kasutas põhja tegemisel Einkorni- ehk üheteranisujahu. 

LISA KOMMENTAAR

Qsti
postitatud 29.07.2008 11:35

Mina olen pisarakooki alati selle retsepti järgi teinud ja väga hea on tulnud.

Berit
postitatud 18.05.2009 16:10

Pisarakook on meie peres väga ammune küpsetis, siiski esimest korda proovisin ise seda teha just selle retsepti järgi. Ei kahetse, tuli täpselt selle õige maitsega. Väga hea retsept :)

Infanta
postitatud 15.02.2012 11:54

Väga hea retsept ja tõeliselt maitsev kook! Ilus nagunii :) Ainuke minupoolne märkus oleks, et sidrunikreemi lisasin mina rohkem suhkrut (ja ma ei ole väga magusate kookide armastaja). Beseekate tasakaalustab muidugi hapusust, aga sellegipoolest jääb 2 sidruni mahla mahendamiseks kreemis 2 spl suhkrust minu maitsele veidi väheks.

Merilyn
postitatud 25.03.2014 20:29

Esimest korda proovisin ja ülimaitsev tuli!

Maalt ja hobusega
postitatud 30.06.2015 17:38

Magus ja hea!

Liisumaria
postitatud 09.12.2015 18:28

Tegin valmis, tõesti hea kook! Ainult oleks sidrunikreemi lisanud rohkem suhkrut, sest minujaoks liiga hapu

Martiina
postitatud 31.01.2016 20:25

Mõnus ja õnnestub hästi. Pisarad tulid ka kenasti koogile peale jahtudes :)

Larissa Treimann
postitatud 12.03.2016 20:38

Parim kook :)

Bille Jõevere
postitatud 03.04.2016 10:46

Oehdii.. Kutsub valmistama :)

Kertu Lukas
postitatud 12.01.2017 16:42

Mina paneks munavalgele natuke rohkem suhkrut, siis jääb tulemus ilus siidine. :)

Tiiu
postitatud 14.10.2018 13:59

Kui paks sidrunikreem peab olema? Minul ei lähe väga paksuks, kas peabki jääma selline keefiri paksune?