Besee-pähklirull

Besee-pähklirull ehk Budapesti rull on pea sada aastat olnud rootslaste üks lemmikuid. Koogi autoriks peetakse 1926. a. Vetlandas sündinud kondiitrit Ingvar Stridi. Alates 2013. aastast tähistatakse Rootsis 1. mail lausa Budapesti beseerulli päeva (Budapestbakelsensdag)!

Rootslased kasutavad besee-pähklirulli valmistamiseks Ekströmsi Marsán snabb vaniljsås vanillikastmepulbrit (pakis u 90 g), ent võid võtta samas koguses nisujahu, maisitärklist või kartulitärklist ja lisada munavalgevahule vanillisuhkrut.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

4 suure muna valget

100 g suhkrut

90 g vanillikastmepulbrit

100 g peenelt hakitud sarapuupähkleid

Täidis:

2 dl 35% rõõska koort

1 tl suhkrut

300 g purk konservitud mandariinisektoreid

Kaunistamiseks:

50 g tumedat šokolaadi

mõned mandariinisektorid

Valmistamine

Vahusta munavalged heledaks pehmeks vahuks. Lisa jaokaupa suhkur ning jätka vahustamist, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega pähklid ja vanillikastmepulber omavahel, siis sega õrnalt munavalgevahu hulka.

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tõsta munavalgevaht ühtlase kihina ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 12-15 minutit, kuni pähklibesee on servadest veidi värvi saanud. Võta ahjust välja, lase jahtuda.

Kummuta pähklibesee puhtale küpsetuspaberile, tõmba “küpsetatud” küpsetuspaber ettevaatlikult besee küljest ära.

Vahusta rõõsk koor suhkruga, määri pähklibeseele. Laota peale nõrutatud mandariinisektorid (pane mõned kaunistuseks kõrvale). Keera ettevaatlikult rulli ja aseta taldrikule, “õmblus” allpool.

Sulata šokolaad mikroahjus või vesivannis, nirista beseerullile. Kaunista mandariinisektoritega ja lõika paksudeks viiludeks.

  • Budapesti rulltorti võib edukalt sügavkülmutada!
  • Võid lisada pähklibeseele paar lusikatäit kakaopulbrit ning täita beseerull hoopis vaarikatega.
  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta maisitärklist või kartulitärklist või gluteenivaba vanillikastmepulbrit. 

Retsept ilmus ka minu 2013.a. ilmunud raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (lk 23, pildi tegi Juta Kübarsepp). 

 

LISA KOMMENTAAR

Endla
postitatud 15.01.2015 18:28

Täpsustus: päris gluteenivaba ei pruugi see suurepärane rull olla, vaniljekastmes on nisujahu sees.

Pille
postitatud 22.03.2015 09:41

Endla, Ekströmsi vanillikastmepulber (Marsán snabb vaniljsås) on gluteenivaba!

Maie
postitatud 22.03.2015 15:39

Ahvatlev.Kas peale jahtumist on veel rullitav või peaks kohe ahjust võttes seda tegema?Vaarikate ja maasikatega ilmselt sulab suus