4 suure muna valget
100 g suhkrut
90 g vanillikastmepulbrit
100 g peenelt hakitud sarapuupähkleid
Täidis:2 dl 35% rõõska koort
1 tl suhkrut
300 g purk konservitud mandariinisektoreid
Kaunistamiseks:50 g tumedat šokolaadi
mõned mandariinisektorid
Vahusta munavalged heledaks pehmeks vahuks. Lisa jaokaupa suhkur ning jätka vahustamist, kuni vaht on tugev ja läikiv. Sega pähklid ja vanillikastmepulber omavahel, siis sega õrnalt munavalgevahu hulka.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tõsta munavalgevaht ühtlase kihina ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 12-15 minutit, kuni pähklibesee on servadest veidi värvi saanud. Võta ahjust välja, lase jahtuda.
Kummuta pähklibesee puhtale küpsetuspaberile, tõmba “küpsetatud” küpsetuspaber ettevaatlikult besee küljest ära.
Vahusta rõõsk koor suhkruga, määri pähklibeseele. Laota peale nõrutatud mandariinisektorid (pane mõned kaunistuseks kõrvale). Keera ettevaatlikult rulli ja aseta taldrikule, “õmblus” allpool.
Sulata šokolaad mikroahjus või vesivannis, nirista beseerullile. Kaunista mandariinisektoritega ja lõika paksudeks viiludeks.
Retsept ilmus ka minu 2013.a. ilmunud raamatus "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (lk 23, pildi tegi Juta Kübarsepp).
Täpsustus: päris gluteenivaba ei pruugi see suurepärane rull olla, vaniljekastmes on nisujahu sees.
Endla, Ekströmsi vanillikastmepulber (Marsán snabb vaniljsås) on gluteenivaba!
Ahvatlev.Kas peale jahtumist on veel rullitav või peaks kohe ahjust võttes seda tegema?Vaarikate ja maasikatega ilmselt sulab suus
Besee-pähklirull
Besee-pähklirull ehk Budapesti rull on pea sada aastat olnud rootslaste üks lemmikuid. Koogi autoriks peetakse 1926. a. Vetlandas sündinud kondiitrit Ingvar Stridi. Alates 2013. aastast tähistatakse Rootsis 1. mail lausa Budapesti beseerulli päeva (Budapestbakelsensdag)!
Rootslased kasutavad besee-pähklirulli valmistamiseks Ekströmsi Marsán snabb vaniljsås vanillikastmepulbrit (pakis u 90 g), ent võid võtta samas koguses nisujahu, maisitärklist või kartulitärklist ja lisada munavalgevahule vanillisuhkrut.