2.5 dl täispiima
0.5 dl 35% rõõska koort
350 g suhkrut
100 g võid
näpuotsaga soola
50 ml Šoti linnaseviskit (nt Bunnahabhain 12y)
Määri u 15x15 cm suurune koogivorm võiga, siis vooderda küpsetuspaberiga. Tõsta kõrvale.
Pane piim, rõõsk koor, suhkur, või ja sool paksupõhjalisse potti. Kuumuta aeglaselt keemiseni, sega päris tihti, et segu põhja ei hakkaks. Keeda pidevalt segades mõõdukal tulel, kuni segu on 115-118 C suhkrutermomeetri järgi.
Siis tõsta pott tulelt ning lase segul mõned minutid jahtuda. Siis sega juurde viski ning jätka puulusikaga segamist veel kümmekond minutit, kuni segu on muutunud tuhmiks ning suhkrukristallid on moodustunud.
Kalla šerbetisegu ettevalmistatud vormi ja lase täielikult jahtuda. Ära külmkappi pane!
Kui segu on tahenenud ja jahtunud, siis võta vormist välja ja lõika soovitud suuruse ja kujuga tükkideks.
Õhukindlas karbis säilib malt whisky fudge umbes nädala.
Ei saa aru või ja küpsetuspaberi koos kasutamisest.
Riina, või hoiab küpsetuspaberi kenasti paigal. Üsna oluline, kui tegemist on tulikuuma suhkrumassiga! Aga nagu ikka, kui Sulle tundub, et see on totter ja ebavajalik nõuanne, siis pane ainult küpsetuspaber vormi ja kalla suhkrumass vormi lihtsalt hästi ettevaatlikult.
Kommitegu võtab parasjagu aega, aga tulemus on väga maitsev! Kindlasti tasuks jälgida seda, et kui viski lisatud, siis toimuks segamine piisavalt kaua, kuni mass muutub heledamaks ja hakkab tahkuma. Siis saab just parajalt kõva ja mureda fudge'i.
Väga tore komminimi! :D Aga miks ei tohi mingil juhul külmkappi panna?
Kadri, traditsiooniliselt ei panda fudge'i lihtsalt külmikusse ja eksperdid väidavad, et mõjub maitsele ja tekstuurile pahasti. Jahedas ruumis on igati hea seda taheneda lasta!
Limpsan keelt ja tahaks töölt minema kihutada kokkama. Nimele kohaselt ma kohe ARMASTAN igasugu iirise, karamelli ja toffee asju ;)
Svipsis lehmakommike
Malt whisky fudge ehk viskimaitseline lehmakomm. Valmistamiseks on vaja suhkrutermomeetrit!