Svipsis lehmakommike

Malt whisky fudge ehk viskimaitseline lehmakomm. Valmistamiseks on vaja suhkrutermomeetrit!

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

2.5 dl täispiima

0.5 dl 35% rõõska koort

350 g suhkrut

100 g võid

näpuotsaga soola

50 ml Šoti linnaseviskit (nt Bunnahabhain 12y)

Valmistamine

Määri u 15x15 cm suurune koogivorm võiga, siis vooderda küpsetuspaberiga. Tõsta kõrvale.

Pane piim, rõõsk koor, suhkur, või ja sool paksupõhjalisse potti. Kuumuta aeglaselt keemiseni, sega päris tihti, et segu põhja ei hakkaks. Keeda pidevalt segades mõõdukal tulel, kuni segu on 115-118 C suhkrutermomeetri järgi. 

Siis tõsta pott tulelt ning lase segul mõned minutid jahtuda. Siis sega juurde viski ning jätka puulusikaga segamist veel kümmekond minutit, kuni segu on muutunud tuhmiks ning suhkrukristallid on moodustunud. 

Kalla šerbetisegu ettevalmistatud vormi ja lase täielikult jahtuda. Ära külmkappi pane!

Kui segu on tahenenud ja jahtunud, siis võta vormist välja ja lõika soovitud suuruse ja kujuga tükkideks. 

Õhukindlas karbis säilib malt whisky fudge umbes nädala. 

LISA KOMMENTAAR

Riina
postitatud 01.07.2014 23:26

Ei saa aru või ja küpsetuspaberi koos kasutamisest.

Pille
postitatud 02.07.2014 08:40

Riina, või hoiab küpsetuspaberi kenasti paigal. Üsna oluline, kui tegemist on tulikuuma suhkrumassiga! Aga nagu ikka, kui Sulle tundub, et see on totter ja ebavajalik nõuanne, siis pane ainult küpsetuspaber vormi ja kalla suhkrumass vormi lihtsalt hästi ettevaatlikult.

Mari-Liis
postitatud 14.01.2015 20:46

Kommitegu võtab parasjagu aega, aga tulemus on väga maitsev! Kindlasti tasuks jälgida seda, et kui viski lisatud, siis toimuks segamine piisavalt kaua, kuni mass muutub heledamaks ja hakkab tahkuma. Siis saab just parajalt kõva ja mureda fudge'i.

Kadri Rehema
postitatud 04.01.2017 13:47

Väga tore komminimi! :D Aga miks ei tohi mingil juhul külmkappi panna?

Pille
postitatud 04.01.2017 13:50

Kadri, traditsiooniliselt ei panda fudge'i lihtsalt külmikusse ja eksperdid väidavad, et mõjub maitsele ja tekstuurile pahasti. Jahedas ruumis on igati hea seda taheneda lasta!

ÕunaIiris
postitatud 04.01.2017 22:49

Limpsan keelt ja tahaks töölt minema kihutada kokkama. Nimele kohaselt ma kohe ARMASTAN igasugu iirise, karamelli ja toffee asju ;)