Küpsekartul

Klassikaline jacket potato ehk baked potato, brittide lemmik-kartuliroog. Sul on vaja suuri jahusemat sorti kartuleid. 

Fotol on "Laura" kartulid, nii u 250-300 g/tk.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

suuremaid Laura kartuleid

soola

Serveerimiseks:

võid

riivitud juustu

Saare Smetana hapukoort

Valmistamine

Kuumuta ahi 220 kraadini.

Pese kartulid, täksi kahvliga mõned augud sisse, veereta peenikeses soolas ja tõsta otse ahjurestile või ahjuplaadile. Küpseta umbes-täpselt tund aega, kuni kartul on küps ja koor mõnusasti krõbe. 

Serveerimiseks tee terava noaga peale ristlõige ja vajuta külgedelt kartul "lahti". Torka sinna tükk võid. Serveeri kohe koos meelepäraste lisanditega. 

Fotol on kartulite lisandiks riivitud juust, karulaugupesto ja Saare smetana. 

Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Liisel
postitatud 17.02.2016 01:19

Mina teen neid kohalike brittide õpetuse järgi. Kartulile augud sisse nagu eelpool toodud mikrouuni 5 minutiks mõlemalt poolt ja seejärel 15 minutit otse ahjurestil 200 kraadi juures. <p>Täidiseks tuunikala, punase sibula, äädika, majoneesi ja rohke maitserohelisega. Lisandiks värske salat.</p>

Pille
postitatud 17.02.2016 11:45

Liisel, eks ma ka brittidelt šnitti võtnud, täpsemalt vist Nigel Slateri õpetustest. Kiirvariandiks sobib see mikroahju + ahju variant muidugi.

Hexy
postitatud 07.08.2017 14:30

Maitsev, sõime koos heeringa ja külma hapukoorekastmega.

Triinu Põrk
postitatud 19.10.2017 11:54

Oooo peab ka proovima!!!! Mulle nii maitseb kypsekartul, eriti krevetitäidisega... siiani pole ise veel teha katsetanudki :)

Jane Bracey
postitatud 19.10.2017 16:34

Jacket potatoes yumm meie lemmik tuunikala majonees või siis coleslaw. Pane enne uuni 5 min ja siis ahju.

Helle
postitatud 26.09.2018 15:59

ja kui hästi see küpsekartul veel lõkketule ääres kuumas tuhas küpsetatult maitseb...

Pille
postitatud 26.09.2018 23:46

Jaa, Helle, kuigi nii suuri kartuleid ma ise pole kunagi kuumas tuhas küpsetanud. Need brittide "küpsekartulid" on tavaliselt ikka 300 g ja enam!

Olivia Saask
postitatud 10.02.2020 19:45

Kes on õnnelik ahjuomanik saab fooliumiga viimastele sütele panna ning pärast maiustada!

Signe Kerge
postitatud 11.02.2020 11:11

See on nii hea ja lihtne teha peale pikka päeva.

Katrin Aid
postitatud 28.03.2021 19:28

Väga head, sisse teeks veel suitsukanaga salatit. Nämm!

Katrin Rikk
postitatud 29.03.2021 11:03

Rootslased armastavad ka erinevate kreemidega nt suitsulõhe või krevetikreemiga. Väga maitsvad!