Kuumuta ahi 220 kraadini.
Pese kartulid, täksi kahvliga mõned augud sisse, veereta peenikeses soolas ja tõsta otse ahjurestile või ahjuplaadile. Küpseta umbes-täpselt tund aega, kuni kartul on küps ja koor mõnusasti krõbe.
Serveerimiseks tee terava noaga peale ristlõige ja vajuta külgedelt kartul "lahti". Torka sinna tükk võid. Serveeri kohe koos meelepäraste lisanditega.
Fotol on kartulite lisandiks riivitud juust, karulaugupesto ja Saare smetana.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Mina teen neid kohalike brittide õpetuse järgi. Kartulile augud sisse nagu eelpool toodud mikrouuni 5 minutiks mõlemalt poolt ja seejärel 15 minutit otse ahjurestil 200 kraadi juures. <p>Täidiseks tuunikala, punase sibula, äädika, majoneesi ja rohke maitserohelisega. Lisandiks värske salat.</p>
Liisel, eks ma ka brittidelt šnitti võtnud, täpsemalt vist Nigel Slateri õpetustest. Kiirvariandiks sobib see mikroahju + ahju variant muidugi.
Maitsev, sõime koos heeringa ja külma hapukoorekastmega.
Oooo peab ka proovima!!!! Mulle nii maitseb kypsekartul, eriti krevetitäidisega... siiani pole ise veel teha katsetanudki :)
Jacket potatoes yumm meie lemmik tuunikala majonees või siis coleslaw. Pane enne uuni 5 min ja siis ahju.
ja kui hästi see küpsekartul veel lõkketule ääres kuumas tuhas küpsetatult maitseb...
Jaa, Helle, kuigi nii suuri kartuleid ma ise pole kunagi kuumas tuhas küpsetanud. Need brittide "küpsekartulid" on tavaliselt ikka 300 g ja enam!
Kes on õnnelik ahjuomanik saab fooliumiga viimastele sütele panna ning pärast maiustada!
See on nii hea ja lihtne teha peale pikka päeva.
Väga head, sisse teeks veel suitsukanaga salatit. Nämm!
Rootslased armastavad ka erinevate kreemidega nt suitsulõhe või krevetikreemiga. Väga maitsvad!
Küpsekartul
Klassikaline jacket potato ehk baked potato, brittide lemmik-kartuliroog. Sul on vaja suuri jahusemat sorti kartuleid.
Fotol on "Laura" kartulid, nii u 250-300 g/tk.