5 dl käesooja hapupiima
2 tl soola
2 sl siirupit
50 g pärmi
1 sl jahvatatud pomerantsi
1 tl köömneid või apteegitilliseemneid
1 tl aniisi
5 dl rukkijahu
2-3 dl nisujahu
50 g sulatatud margariini
Määrimiseks:3 sl siirupit
3 sl vett
Peale:soovi korral linaseemneid
Lahusta käesoojas piimas sool, siirup, murendatud pärm ja muud maitseained. Sega ühtlaseks.
Lisa vähehaaval, algul segades ja hiljem sõtkudes, jahud. Lõpus sõtku juurde jahtunud sulamargariin. Sõtku, kuni tainas eraldub kätest ja kausist.
Lase tainal kaetult soojas kohas kahekordseks kerkida.
Kummuta tainas lauale ja jaota kolmeks.
Vormi ümarateks pätsideks ja tõsta ahjuplaadile. Lase karaskitel uuesti kerkida.
Määri kerkinud karaskitle siirupivett ja puista peale linaseemneid. Torka iga karaski sisse kahvliga paar auku.
Küpseta 200-kraadise ahju alumisel siinil umbes 30 minutit.
Karaskid on küpsed, kui nad põhjale koputades vastu kumisevad.
Retsept on soome ajakirjast Ruokamaailma (19/1998, Piimälimput)
Mulle maitses. Tainas oli väga mõnusa kontsistentsiga ja kerkis üllatavalt hästi. Tulemus oli siiski natuke rabe, ei tea, kas oleks pikema-põhjalikuma sõtkumisega õnnestunud seda vältida?
Hapupiimakaraskid
Soomlaste piimälimput.