Leivasupp

Klassikaline Eesti magustoit, mille valmistamisel annab edukalt ära kasutada tahket rukkileiba.
Serveeri niisama või rõõsa koore, piima või hapukoorega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
20 minutit
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g tahkemat leiba

1.5 l vett

2 dl rosinaid

1-1.5 dl suhkrut

tükk kaneelikoort

2 dl jõhvikamahla või muud haput mahla

Valmistamine

Tükelda leib ja leota seda vees. Pane leib koos leotusveega keema ja keeda pehmeks. Hõõru läbi sõela ning pane saadud ühtlane leivapüree potti tagasi. Lisa segule pestud rosinad, kaneelikoor ja suhkur ning maitsesta hapu mahlaga. Kuumuta keemiseni ning lase paar minutit podiseda.

Tõsta leivasupp tulelt, eemalda kaneelikoor ja lase jahtuda.

  • Selle retsepti järgi tehes tuleb selline natuke vedelapoolsem leivasupp, aga jahtudes supp taheneb. Kui Sulle meeldib selline paksem leivasupp, siis võta vett liitri jagu (või tee hoopis rukkileivavahtu).
  • Leivasupp kui selline on vegan, laktoosi- ja kaseiinivaba. 

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Kokapoiss
postitatud 20.01.2009 20:39

Poovisin järgi, väääga maitsev tuli! Mina ei viitsinud sõelaga jamada, lasin saumikseriga ühtlaseks massiks. Aitäh!

tere poju
posted on 16.01.2018 09:22

palun

Anna-Liisa
postitatud 10.02.2009 12:39

Mmmmmm.... fantastiliselt hea.... Kasutasin vana leiva asemel riivleiba (igas suuremas poes olemas) ja nii oli valmistamine ülilihtne.

Maarja
postitatud 07.08.2011 13:47

Tegin elu esimese leivasupi selle retsepti järgi ja mis ma võin öelda.. supper lihtsalt.. ja ma ei saa öelda et ta nüüd vedelam jäi..täpselt selline, et saab piimaga ka süüa :)

Kadri
postitatud 30.04.2012 19:14

Tõesti väga hea supp tuleb. Leidsin ka poest lastele mõeldud kõrrega 200 ml jõhvikamahla, nii ei pidanud ka mahla ülejääkide kasutamise osas pead murdma :).

Kerli
postitatud 17.05.2012 12:20

Nu päris päris vedel supp tuli selle retsepti järgi, ma soovitaks kindlasti vähem vett kasutada või siis rohkem leiba potti manustada:)

tiina
postitatud 24.08.2012 12:19

jõhvikamahl kõlbab ka pärast niisama juua!!!

Kadri
postitatud 29.07.2013 21:33

Ei või olla!!!

inimene
postitatud 21.02.2014 15:41

vedel aga hea supp tuli!

Inka
postitatud 25.02.2014 18:44

Hyvää oli, kiitos :)

Rebane
postitatud 12.08.2014 22:30

Mina jätan ka veidi paksema, ja ka sõelaga ei viitsi jännata. Veidi tükiline tekstuur ongi just hea. Ja ka kuivatatud ploomidega rosinate asemel tuleb väga maitsev.

katri
postitatud 08.12.2014 23:05

No mul tuli kull parajalt paks aga vaga läila... eitea kas asi leivas voi mahlas aga vat ei tulnud nii hea kui siin koik eespool kiidavad. Ilmselt on viga hoopis Minus :-(

Hexy
postitatud 21.03.2015 15:21

Mina panin liitri vett, sellest hoolimata jäi väga mõnus, meie sõime hapukoorega.

Kaare
postitatud 01.06.2016 20:40

Lemmik juba lapsepõlvest! Maitse oleneb kindlasti ka leivast - mõni ju päris magus jne. Tuleb teha oma lemmikleivast :)

hea nipp..
postitatud 15.06.2016 14:13

..kasutage supi segamiseks kartulipudru tambitsat, sellega saate tükkidest lahti. Tambid ja segad.

kuivatatud leib
postitatud 28.06.2016 15:17

See, kas tuleb paks või vedel sõltub ka leiva niiskusastmest. Kui mul on leiba palju saanud ja seisma jäänud, murran tükikesteks enne kui hilja =) ning jätan päevaks-paariks kuivama. Kuivanud leivale lisan vett nii palju, et potis vesi leivaga tasa oleks ja jätan pooleks päevaks tõmbama. Kui leib on vee ilusti sisse imenud - segan. Kui vaja lisan vedelikku. Pigem vähem, kui üleliia. Vedelikku lisada saab ju ka keetmise ajal. Ära võtta keeruline. Arvestan sellega ka, et nagu öeldud, supp läheb jahtudes paksemaks. Kuivatatud leiva eelis on ka see, et teen leivasuppi siis kui tahan, mitte siis, kui vaja leib raiskuminemisest päästa. Ja kuivatada saab kasvõi kahe viilu kaupa. Erinevad leivad koos töötab supi sees väga hästi.

Anni
postitatud 09.03.2017 15:00

Keegi oskab nõu anda et milline leib soome poest sobiks?

Katariina Katariina
postitatud 10.03.2017 08:48

Minu laste vaieldamatu lemmik. Lasteaiaealine armastab piimaga, suurtele lastele meeldib hapukoorega.

Siiri Essenson
postitatud 10.03.2017 10:49

On lihtsalt armas ja lemmik magustoit. Alati oodatud.

sininetyrkiis
postitatud 21.03.2017 14:23

Ideaalne magustoit, et seisma jäänud leib ära kasutada! Lemmik hapukoorega.

Siiri Essenson
postitatud 17.01.2018 12:27

On kohe mõnus magustoit olnud kogu elu.

Marii
postitatud 20.01.2018 20:04

Juhtus olema greibimahla-tuli väga meeldiva pikantse maitsega, maitseained täiendasid üksteist. Tegin täpselt retsepti järgi. Vedel jäi küll.

Nämma
postitatud 15.11.2018 16:38

Tegin kunagi ammu leivasuppi vanaema õpetuse järgi (vanaema oli kõrval), aga sedapuhku ei hakanud vanaemale helistama, sest tal kõrvakuulmine üsna kehv. Enam-vähem teadsin, kuidas teha, aga igaks juhuks otsisin retsepti ka kõrvale. Leidsin selle. Päris üks-ühele ei teinud (jätsin rosinad välja ja mõõdudsaid vaid silma järgi, kuna punasõstrasiirup on juba ise suhkruga, lisasin vaid natuke suhkrut juurde, rosinaid meil ei armastata ja jätsin need ka välja), kuid varasemalt näiteks kaneeli pole ma kunagi lisanud, seekord siis lisasin veidi ka kaneeli, sedapuhku siis küll jahvatatud kujul sutsuke. Igaljuhul mulle just vedelam meeldibki ja valmis sai imehää :P