50 g võid
150 g suhkrut
4 muna
75 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
75 g kartulitärklist või maisitärklist
Sulata või, lase jahtuda.
Löö munad kaussi, lisa suhkur ning klopi elektrimiksriga korralikult vahule (ca 8-10 minutit tugevat vahustamist)*.
Sega jahvatatud mandlid ja kartulitärklis hoolikalt, soovitatav oleks see segu ka läbi sõeluda korra.
Nüüd sega mandli-tärklisesegu ning või ettevaatlikult ja õrnalt munavahu hulka.
Kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile (u 25x35 cm) või kahe väiksema koogivormi sisse.
Küpseta 190-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni kook küpsenud on. Võta ahjust välja ja lase umbes 10 minutit jahtuda.
* Mul mikserdas KitchenAid. Kui Sul on vähema võimsusega mikser, siis võid vahustada kuumaveevanni kohal, saad stabiilsema ja tugevama munavahu.
Mugandatud siit.
Kas see biskviit sobib ka tortide tegemiseks, või on niisutamiseks liiga õhuline? Tordipõhjad (sponge cake) on tavaliselt tihkemad.
ÕunaIiris, minu mäletamist mööda on see üsna tavalise tordipõhja sarnane. Nii et võid proovida küll, ära lihtsalt väga lahke käega niisuta kohe alguses..
Katsetasin. Maitses hästi. Aga vaht hakkas kokku vajuma kuivaineid sisse segades ning ega ta ahjus ka eriti kerkinud. Ja see, mis kerkis, kukkus lõpuks kokku. Õnneks oli siiski läbi küpsenud. Kas see vihje ÕRNALT, peaks olema väga õrnalt? Või milles veel asi võis olla? Või äkki peabki korralik "tummine värk" olema, mitte õhuline švamm? :)
ÕunaIiris, kaks asja võis valesti minna - munavaht ei olnud piisavalt tugev ja/või segamiskäsi oli liiga tugev. Minu mäletamist mööda oli täiesti tavaline biskviidiline ja mitte tummine küpsis.
Kerkis hästi, maitses hästi. Mandlijahu ja maisitärklis koos lahutamatud gluteenivabade toodete tegemisel. Aitäh meeldetuletuse eest, mis vahekorras neid kasutama pidi :)</br> retsept toimis. Küpsetusaeg oli mul hulga pikem, aga küpsetasin silikoonvormis ja eks ahi ka veits uimane :) </br>
Minul tuli kõik hästi välja????
Gluteenivaba biskviit
See gluteenivaba biskviit sobib hästi niisama vahukoore ja marjadega serveerimiseks, aga ka nt marjade või puuviljadega biskviidi tegemiseks.