0.5-1 tl soola
Salatikaste:2 sl rõõska koort
2 tl veiniäädikat
1 tl Dijoni sinepit
2-3 sl hakitud värsket tilli
värskelt jahvatatud musta pipart
Serveerimiseks:õhukeselt viilutatud suitsulõhet või õrnsoolalõhet
Pese kurk ja lõika piki kurki koore sisse vaod (nt köögiviljakoorijaga). Seejärel lõika kurk pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Eemalda apteegitillilt välimised puised kihid, lõika apteegitill pikuti neljaks (kui keskmine osa on väga puine, siis võid ka selle eemaldada) ja seejärel õhukesteks viiludeks. (Kurki ja apteegitilli on viilutada väga mõnus nn köögimandoliini abil).
Pane kurgi- ja apteegitilliviilud sõelale, puista peale soola ja lase umbes 30 minutit tõmmata. Seejärel pigista köögiviljaviilud kuivemaks.
Salatikastme jaoks sega rõõsk koor, veiniäädikas ja sinep omavahel, lisa hakitud till ja maitse järgi pipart. Sega köögiviljade hulka.
Aseta igale eelroataldrikule viilutatud lõhe, kõrvale tõsta väike kuhi kurgi-apteegitillisalatit.
Retsept mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food (August 2010, Creamy cucumber with gravadlax).
Foto tegi Juta Kübarsepp ajakirja Kodu & Aed 2014. a. augustinumbri jaoks.
Tegin mehe sünnipäeval eelroaks. Kahjuks ei olnud mul väga hea suitsulõhe - tavaline supermarketi kraam - aga see kurgi-apteegitillisalat mulle täitsa meeldis seal kõrval, nii et teen kindlasti uuesti ja siis juba foto ka :)
väga mõnus salat,lõhet mul ei olnud ja sõime seda seene-kartulivormiga
Kurgi-apteegitillisalat
Väga mõnus lisand hea külmsuitsu- või õrnsoolalõhe juurde, moodustades igati elegantse eelroa. Kõrvale paku krõbeda koorega pehmet saia ja võid.