Lusikaküpsised

Soomes populaarsed küpsised (lusikkaleivät), mis kahekaupa kokkupanduna meenutavad mune :)
Oluline on või eelnev kuumutamine - just see nn pruunistatud või annab koogikestele õige maitse!

Kogus
30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g võid

1.5 dl suhkrut

4 dl täisteranisujahu või tavalist nisujahu

1 tl söögisoodat

2 tl vanillisuhkrut

Vahele:

sidrunivõiet (lemon curd) või vaarikadžemmi või aprikoosimoosi või õunakeedist

Lisaks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Kuumuta või potis tasakesi keemiseni. Lase tasakesi 5 minutit podiseda. Kui vahtu enam juurde ei teki, siis kalla või kaussi. Lisa suhkur, lase jahtuda. Sega jahtunud või-suhkrusegu ühtlaseks.

Sega jahu, sooda ja vanillisuhkur, siis sega kuivained või-suhkrusegu hulka.

Võta terava otsaga suurem teelusikas ning suru tainas lusika sisse ning seejärel kummuta ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Küpseta küpsiseid 175-kraadises ahjus umbes 12 minutit.

Kui küpsised on veidi jahtunud, siis "kleebi" need kahekaupa kokku, "liimina" kasuta kas sidrunivõiet või õunamoosi vm.

Saadud munakujulistele küpsistele puista peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:

  • Soome ajakirjanduses liigub nii sooda kui ka küpsetuspulbriga retsepte. Väidetavalt annab sooda autentsema maitse. 
  • Koogikesi võib sügavkülmutada. Tõsta tund enne serveerimist toatemperatuurile sulama. 

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

tikkk
postitatud 02.04.2012 16:30

Aga kui ei ole jämeda jahvatusega nisujahu? Või on selle all mõeldud täisterajahu? Kas sobiks panna ntks 2/3 v 3/4 tavalist ja ülejäänud osa täisterajahu?

Kaare
postitatud 17.04.2019 13:50

Maitsvad küpsised. Moosiga seistes muutuvad pehmeks. Kui teha ainult täisterajahuga, siis tulevad karedad ja maalähedased. Ise asendaksid järgmisel korral osa jahust tavalise nisujahuga (nt 1 dl).