2x200 g VIČI õlivaba heeringafileed või 2 pontsakat soolaheeringat, leotatud
Marinaad:1 dl punast või valget veiniäädikat
1 dl vett
20 tera musta pipart
85 g suhkrut
1 suur punane sibul
1 dl värskeid või külmutatud pohli
Kui Sul on terved soolaheeringad, siis tuleb need esmalt puhastada, fileerida ja värskes vees vähem soolaseks leotada. Üldiselt piisab umbes 48-tunnisest leotamisest, ent eks see oleneb ka sellest, kui soolase heeringaga tegemist on. Vett võiks paar korda leotamise ajal vahetada.
Kui kasutad VIČI õlivaba heeringat, siis lõika see lihtsalt ampsusuurusteks tükkideks.
Nõruta heeringafileed, lõika 1 cm laiusteks juppideks. Aseta kenasse purki või serveerimiskaussi.
Koori sibul, lõika pikuti pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks.
Sega väikeses potis veiniäädikas, vesi, suhkur ja must pipar. Kuumuta keemiseni, kuni suhkur on lahustunud. Siis lisa sibularattad ja pohlad, tõsta pott tulelt ja lase jahtuda.
Kalla jahtunud marinaad heeringatükkidele ning lase enne serveerimist umbes 6 tundi, soovitavalt päev-paar, jahedas maitsestuda.
Tegin jõululauale 60g suhkruga sest varemproovitu oli minu jaoks liialt magus ning see sai maailma popim heeringas, mida mu pere söönud oli. Kindlasti jäävad püsivalt jõulumenüüsse nii õllekapsas kui ka see heeringas.
minu jaoks pisut magus. Panen järgmisel korral veidi vähem suhkrut. Aga väga kaunis näeb välja küll. Ja sibul on mõnusa mekiga ja krõmps.
Mõnus!
Mõnusalt kerge heeringas punaste marjadega
Heeringas kuulub kindlalt põhjamaalaste jõululauale, ent eestlastele nii omase hapukoorekattega heeringa asemel võib proovida midagi hoopis kergemat. Ja jõulusemat :)