100 g võid
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3 muna
75 g jahvatatud mandleid
150 g riivitud tumedat šokolaadi
1 dl nisujahu
0.75 dl kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
Niisutamiseks:6 sl kirsiviina
4 sl vett
Tarretisekreem:4 dl 35% rõõska koort
2 tl vanillisuhkrut
3 želatiinilehte (leota vees)
0.5 dl õunamahla
2-3 dl hakitud kompoti- või kokteilkirssi
Kaunistuseks:värsket münti
Vahusta või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad.
Sega teises kausis kuivained ja riivitud šokolaad. Sega ettevaaatlikult või-suhkruvahu hulka. Kalla tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 175kraadise ahju allosas 30-40 minutit.
Lõika jahtunud kook 3 kihiks.
Valmista tarretisekreem:
Leota želatiinilehti vees, seejärel suru kuivaks ning lahusta tulikuumas õunamahlas. Lase veidi jahtuda.
Vahusta rõõsk koor vanillsuhkruga pehmeks vahuks, lisa veidi jahtunud želatiinisegu. Määri paks kiht vahukoorekreemi tordipõhjade vahele ja peale, puista igale kreemikihile hakitud kirsse.
Kaunista hakitud kirsside, mündilehtede ja šokolaadilaastudega.
Retsept on soomekeelselt Paakari.net veebilehelt (Schwarzwaldin kirsikkakakku). Juuresoleva foto saatis kasutaja Vike.
Oma viimasel külaskäigul schwarzwaldi küsisin kohalikult perenaiselt (tõeline kokkaja koduperenaine) koogi retsepti. Ta andis mulle kaks varianti, kus mõlemad koosnesid liivataignapõhjast ja kakaobiskviidist. Kodus küpsetama asudes oli see minulegi uudis, sest sealsetes kohvikutes-restoranides olin söönud ainult "pehmet" (ilma liivataigna põhjata) versiooni. See-eest see kõvapõhjaline maitses küll hea ja kirsiviinaga ei maksa koonerdada :)
Tehtud vähemalt kord aastas juba mitu aastat järjest. Minu soovitused, enne kui kokkama hakata - minu 24cm koogivormis saab 3 munaga hakkama (saab põhja 3ks lõigata), aga 4 munaga oleks vist lihtsam. Vahukoort läheb mul alati topelt - esiteks meile see vahukoorekreem maitseb ning kui tordi külgi katta ja kaunistada ka soov on, siis läheb rohkem. Ja kirsiviina ei mõõda kunagi, vaid ikka kamaluga koos kirsikompoti vedelikuga segi :). Kirsse soovitan ka varuda suurema tordi puhul siiski 2 purgitäit - mul viimasel korral õnnestus tänu kriisiajale tellitud 3 purgist kätte saada vaid 1 ning oli tunda, et oleks võinud veidi rohkem olla.
Liivapõhi annab selle tordi maitsele ikka väga palju juurde. Parim tuleb omakeedetud kirsimoosiga(tavalise suhkruga) mitte tarretise või kisselliga.
Schwarzwaldi kirsitort
Eesti pagaritöökojad valmistavad Schwarzwaldi kirsitorti millegipärast liivapõhja ja kakaobiskviidiga; erinevates allikates tuhlates tundub see liivapõhi siiski üleliigne, st tõelisel Schwarzwaldi kirsitort on ikka vaid biskviittort. Schwarzwaldi turismiamet lisab, et õige "Black Forest gateau" valmistamiseks tuleb kasutada autentset Black Forest kirsch-likööri või kirsiviina ja Black Forest kirsse.