Pealinna kook

Kodune versioon poelettidel leiduvast lihtsast koogist :)

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Kakaobiskviit:

300 g keefirit

180 g nisujahu (u 3 dl)

150 g suhkrut

3 sl kakaopulbrit

1 tl söögisoodat

Glasuur:

100 g võid

85 g suhkrut

0.5 dl piima

2 triiki sl kakaopulbrit

1 tl vanillisuhkrut

Vahele:

300 g paksemat hapukoort (nt Saaremaa 20% või 30%)

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 C.

Valmista esmalt kakaopõhjad. Selleks sega kõik komponendid omavahel, kalla kalla kohe võitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga koogivormi.

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes 35 minutit, kontrolli koogi küpsust puutikuga.

Lase põhjal täielikult jahtuda, siis lõika pika terava noaga kaheks kihiks. Aseta alumine tordikiht serveerimisalusele, määri peale paks hapukoor, siis aseta peale pealmine tordikiht.

Glasuuri valmistamiseks sulata või potis tasasel tulel. Lisa suhkur, piim, kakaopulber ja vanillisuhkur ning jätka kuumutamist ja segamist, kuni suhkur on sulanud ja glasuur kenasti ühtlane. Kalla pool glasuurist koogile, lase veidi tõmmata, siis kalla koogile ülejäänud glasuur.

Lase enne serveerimist jahedas maitsestuda.

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Martiina
postitatud 24.10.2015 17:20

Väga maitsev!Koogi panin kokku samas vormis, kus küpsetasin, siis ei voolanud hapukoor ega glasuur kuhugi :) Pärast seismist tõstsin alusele.

Pille
postitatud 15.09.2023 17:06

Martiina pilt ka:

Koogitaja
postitatud 31.12.2015 08:12

Kuna mulle hirmsat moodi maitseb poelettidel müüdav Pealinna kook, siis oli hea meel, et leidsin selle retsepti. Proovisin kohe ka teha.Minu kurvastuseks tulid põhjad nätsked, kuigi ajasin koogi tegemisel sõrmega retseptis järge ja ained kaalusin köögikaaluga grammi pealt. Mida ma valesti tegin. Maitse muidugi meenutab poes müüdavat kooki, kuid lõikamisega läheb raskeks:-(

Nele
postitatud 25.01.2016 15:29

Kas tikuga katsusid küpsust? Ahjud on erinevad ja nendes olevad temperatuurid võivad ka kõikuda! Kindluse mõttes on kasulik muretseda omale ahjutermomeeter, et küpsetamise ajaks oleks saavutatud kindel temperatuur!

Kairi Tozen-Pütsepp
postitatud 25.01.2016 21:32

Ma avastasin ka selle retsepti Namist :) Poja tellis seda kooki, polnud enne teinud. Tuli välja nagu päris. Nüüd teen korduvalt :) Selle koogi eelis on odavus ja lihtsus valmistamisel

Kook
postitatud 02.02.2016 11:20

<p>Tegin ka eile ja täna, eile siis proovikoogi ja täna selle, mis sünnipäevalapsele läheb. Jumal tänatud, et eile proovikoogi tegin, olin tänu sellele täna palju targem, tegin eile ühe biskviidi ja selle lõikamine oli üks naljanumber ja seest jäid kohati nätsked tükid, kuigi tikuga kontrollides ei olnud toores ega midagi.</p> <p>Täna olin targem ja tegin 2 eraldi põhja nind glasuur tuli ka eile miskipärast väga hele ja vedel, nagu vesi. Täna tegin täitsa enda moodi, piima ei lisanud(selle asemel panin sörtsu vahukoort) ja siis võid panin poole vähem ja tuli ilus tume ja paksem, nagu glasuur olema peab. :) </p><p>Tänast kooki pole veel proovida saanud, aga eilne "ebaõnnestunud" kook oli küll muidu väga hea ja täitsa poekoogi moodi. :)</p><p> Aitäh retsepti eest! </p>

Maris
postitatud 21.08.2016 09:31

Maitse oli küll sarnane poe omaga, aga ma ei tea, mis valesti tegin, glasuur oli kas liiga vedel või oli seda liiga palju. Igatahes mul voolas pool glasuuri koogi külgedelt alusele, nii et kook oli pooleldi uppunud.

Hetzy
postitatud 02.01.2018 11:07

Mina teen glasuuri nii: 3 spl piima, 6 spl suhkrut, 3 spl kaksod ja 50 g võid- suhkru lahustad tasasel tulel piimaga ära, siis lisad kakso...segad korralikult, et tükke ei jääks ja siis lisad või...segad kuni on ühtlane javalad koogile peale. Kui soovid, et oleks paksem kiht glasuuri, siis teed toppelt kogused. Mul pole see glssuur veel kunagi vedel jäänud

Evelin
postitatud 27.09.2017 20:44

Laps ütles,et parem kui poe oma :) hapukoorele lisasin vaniljesuhkrut ka :)

Janne
postitatud 13.10.2017 22:53

Tegin siis esimest korda Pealinna kooki ja tundub, et õnnestus. Riivisin natu maapähklit peale.

Kerli
postitatud 18.10.2017 09:36

minu laste üks lemmikumaid kooke ... retseptis oleva 300gr hapukoore asemel panen mina 500gr hapukoort + 3 spl suhkrut ...

Merje
postitatud 20.06.2019 20:00

Mina panen hapukoore pooleks toorjuustuga

karina oliver
postitatud 26.10.2017 16:20

Maitsev!

LG
postitatud 20.11.2017 20:08

Oi aegu . . . nii hea kook oli ja on nüüd ka :)

EiKeegi
postitatud 04.06.2018 23:01

Keegi teab äkki kui palju kaloreid ühes tükis/100g on? :)

Pille
postitatud 01.07.2018 08:22

Kalorid tuleb endal kokku lugeda :)

küpsetaja
postitatud 01.07.2018 16:11

väga hea ja lihte valmistada ;)

Elis
postitatud 26.10.2018 10:29

Kas keegi oskaks aidata- kas keefiri võib asendada ka petiga? Ja mitu ml see 300g keefirit olla võiks?

Reet Lindström
postitatud 18.11.2019 22:43

Tegin isadepäevaks. Vahele panin lisaks hapukoorele ka mustikaid. Maitses kõigile!

Gerti
postitatud 28.04.2020 16:48

Väga hea kook tuli!

Eve Noormägi
postitatud 31.12.2020 12:04

Tegin aastavahetuseks:

Victoria
postitatud 08.11.2024 20:38

Väga majtsev tuli välja, olen 13 aastane kuid oskan teha kooke ja torte, ja see oli üks kõige maitsvatest mida tegin, sõime terve perega, dekoreerisin hõbe pärlidega.