Läti leivadessert

Rupjmaizes kārtojums või õigemini selle veidi mugandatud variant.

Valmista dessert läbipaistvasse klaaskaussi või magustoidupokaalidesse - siis on kihid kenasti näha. Kui soovid, võid kohupiima hulka segada ka väikese paki vahustatud rõõska koort!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

10 viilu tumedat leiba või 150g riivleiba

2 tl jahvatatud kaneeli

4 sl suhkrut

400 g pehmet kohupiima või 4 dl vahukoort

1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

200-300 g suhkruga hõõrutud jõhvikaid

Valmistamine

Riivi leivaviilud (või kasuta riivleiba). Pane riivleib mittenakkuvale pannile, lisa 2 sl suhkrut, kaneel ja rösti tasasel tulel umbes 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni riivleib on kuldpruun ja aromaatne (ära kõrveta!). Lase jahtuda.

Sega toasoe kohupiim, 2 sl suhkrut ja vanilliekstrakt ühtlaseks kreemiks. (Kui eelistad vahukoort, siis klopi rõõsk koor suhkru ja vanilliga kohevaks). 

Pane veidi üle kolmandiku riivleivasegust klaaskausi põhja, sellele määri umbes pool kohupiimakreemist. Siis tõsta peale pooled hõõrutud jõhvikatest. Siis jälle riivleib, kohupiimakreem ja jõhvikad. Kõige peale puista ülejäänud riivleivasegu (viimane kiht võib olla üsna õhuke) ja kaunistuseks mõned jõhvikad.

Lase enne serveerimist 4-5 tundi taheneda.

LISA KOMMENTAAR

Liisi
postitatud 30.01.2011 21:38

Mulle maitses. Kasutasin riivleiba ja vanilje kohupiimakreemi (vaniljeessentsi ei lisanud).

Helgi
postitatud 17.11.2011 17:20

Tere,kas peab just olema vanilliekstrakt ja hõõrutud jõhvikas?

Pille @ Nami-Nami
postitatud 17.11.2011 18:21

Loomulikult võib vanilliekstrakti asemel ka vanillisuhkrut kasutada. Lätis tehakse seda desserti jõhvikatega, aga võib teha sarnase magustoidu ka pohlade vm hapukamate marjadega (mis mitte ka õunapüreega)!

Signe Pärt
postitatud 20.11.2017 11:46

Ma tegin jogurti ja pohladega, kah väga mõnus!