10 viilu tumedat leiba või 150g riivleiba
2 tl jahvatatud kaneeli
4 sl suhkrut
400 g pehmet kohupiima või 4 dl vahukoort
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
200-300 g suhkruga hõõrutud jõhvikaid
Riivi leivaviilud (või kasuta riivleiba). Pane riivleib mittenakkuvale pannile, lisa 2 sl suhkrut, kaneel ja rösti tasasel tulel umbes 10 minutit, aeg-ajalt segades, kuni riivleib on kuldpruun ja aromaatne (ära kõrveta!). Lase jahtuda.
Sega toasoe kohupiim, 2 sl suhkrut ja vanilliekstrakt ühtlaseks kreemiks. (Kui eelistad vahukoort, siis klopi rõõsk koor suhkru ja vanilliga kohevaks).
Pane veidi üle kolmandiku riivleivasegust klaaskausi põhja, sellele määri umbes pool kohupiimakreemist. Siis tõsta peale pooled hõõrutud jõhvikatest. Siis jälle riivleib, kohupiimakreem ja jõhvikad. Kõige peale puista ülejäänud riivleivasegu (viimane kiht võib olla üsna õhuke) ja kaunistuseks mõned jõhvikad.
Lase enne serveerimist 4-5 tundi taheneda.
Mulle maitses. Kasutasin riivleiba ja vanilje kohupiimakreemi (vaniljeessentsi ei lisanud).
Tere,kas peab just olema vanilliekstrakt ja hõõrutud jõhvikas?
Loomulikult võib vanilliekstrakti asemel ka vanillisuhkrut kasutada. Lätis tehakse seda desserti jõhvikatega, aga võib teha sarnase magustoidu ka pohlade vm hapukamate marjadega (mis mitte ka õunapüreega)!
Ma tegin jogurti ja pohladega, kah väga mõnus!
Läti leivadessert
Rupjmaizes kārtojums või õigemini selle veidi mugandatud variant.
Valmista dessert läbipaistvasse klaaskaussi või magustoidupokaalidesse - siis on kihid kenasti näha. Kui soovid, võid kohupiima hulka segada ka väikese paki vahustatud rõõska koort!