300 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
85 g e. 1 dl suhkrut
veidi soola
200 g võid
1 muna
Täidis:6 suurt muna
1 kg hapukoort
300 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
3-4 sl kartulitärklist
Määri u 26x34 cm sügav neljakandiline koogivorm võiga, soovi korral vooderda ka küpsetuspaberiga.
Pane jahu kaussi, sega juurde küpsetuspulber, sool ja suhkur ning sega ühtlaseks. Lisa tükeldatud külm või ja lahtilöödud muna. Haki algul noaga segamini, hiljem sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks.
Rulli tainas lahti ning kata sellega ettevalmistatud koogivormi põhi. Tõsta umbes tunniks ajaks külmkappi.
Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased tärklise, vanillisuhkru ja tavalise suhkruga kenaks kollaseks vahuks. Sega õrnalt juurde hapukoor.
Vahusta teises kausis munavalged tugevaks vahuks, siis sega see õrnalt ülejäänud täidise hulka. Sega hoolikalt läbi ja kalla põhjale.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 45-60 minutit, kuni kook on pealt helekollane ja vormi liigutades vaid veidi võdiseb. Kui tundub, et koogi täidis hakkab liiga kiiresti pruunistuma, siis alanda veidi kuumust, kuna liiga kiirelt küpsedes on oht, et täidis jääb vedel.
Mugandatud Tuuli blogist. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Pille.
Mõnus kook tuli. Tükeldasin ühe suurema rabarberivarre vahele. Aga koogivorm peab üsna suur olema! Mina tegin enda lasanjevormi, mis on 27x36x4 ja see sai ääreni täis.
Meile maitses. Tegin pool kogust ja see mahtus parasjagu 28 cm pirukavormi ning jätkus kümnele sööjale ja jäi veel ülegi. Lõikasin ka mõned õunad põhja peale.
Väga hea kook. Panin põhjale ka jõhvikaid. Teen nüüd uuesti, esimesed rabarberid juba tulevad
Tõesti suur kook, aga väga maitsev. Kasutasin sellist 28x36 cm kandilist ahjuvormi. Meie perele väga maitses. KINDLASTI teha kook valmis serveerimisele eelneval päeval, siis saab ilusasti tükkideks lõigata.
Kook paisub küll palju, aga miks see kohe peale ahjust välja võtmist täitsa lõssi vajub?
Kaidi, ei tohiks vajuda - pildil on nt täiesti jahtunud kook. Tundub, et Sul ei ole munavalged korralikult vahtu löödud. Munakollased tuleb ikka täitsa helekollaseks kohevaks vahuks lasta ja siis õrnalt hulka segada korralikult vahustatud munavalged. Koogivormi ahju pannes ja ahjust välja võttes käitu ka vormiga õrnalt, ära väga raputa.
Liiga kuum ahi äkki, kui ahjust võttes lössi vajub.
Vähendasin koguseid poole võrra ja sain korraliku 24cm läbimõõduga ümara koogi :) Mulle pisut magus, aga muidu väga hea. vahele panin õuna-pohlamoosi.
Ohh, ma olen kunagi ammustel aegadel päris tihti seda kooki teind, viimasel ajal unustusehõlma vajund. Peab uuesti plaani võtma!
Lihtsalt jube hea :) :) :)
Tütar tegi:
Mõnus hapukoorekook
Rohke hapukoorega plaadikook.