Mõnusad baklava-sigarid

Valmistasime selliseid baklava-sigareid nami-namikate Kreeka koolituse käigus, kus need osutusid väga populaarseks.

Kogus
u 30 tk
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Täidis:

150 g peenelt hakitud kreeka pähkleid

100 g peenelt hakitud kooritud mandleid

50 g suhkrut

1 tl jahvatatud kaneeli

0.5 tl jahvatatud nelki

Filolehed:

10 lehte filo-tainast

100-150 g sulatatud magedat võid

Peale:

1 sl hakitud kooritud mandleid

0.25 tl jahvatatud kaneeli

Siirup:

1 tk sidrunit

200 g suhkrut

2.5 dl vett

1 tk kaneelikoort

2 tk tervet nelki

Valmistamine

Kuumuta ahi 200 kraadini.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Sulata või väikeses potis või kausis.
Sega täidiseained omavahel.
Võta filolehed pakendist välja vahetult enne kasutamist, sest õhuga kokkupuutudes muutuvad lehed kiiresti rabedaks. Aseta lehed teineteise peale, siis lõika terava noaga pikkupidi kolmeks ühelaiuseks ribaks. Tõsta kõik tainaribad teineteise peale. 
Pintselda pealmine filoleht kergelt sulavõiga. Tõsta ühe lühema otsa juurde, umbes 3 cm kaugusele servast, supilusikatäis pähklitäidist, vormi see veidi piklikuks "vorstiks". Murra esmalt endapoolne tainaserv üle täidise, siis keera servad täidise peale. 
Keera "sigar" rulli ja aseta ahjuplaadile. 
Nüüd pintselda järgmine filotainaleht sulavõiga jne. Tegutse üsna kiiresti, siis ei kuiva filotainas liigselt ära.
Kui kõik "sigarid" on vormitud, siis pintselda need pealt ülejäänud sulavõiga.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni filotainarullid on kenasti kuldpruunid.
Võta ahjust välja, lase ahjuplaadil jahtuda.
Siirupi jaoks lõika sidrunist laiad õhukesed kooreribad. Kuumuta potis suhkur ja vesi keemiseni, lisa sidrunikooreribad, kaneelikoor ja nelgid. Keeda ilma kaaneta potis umbes 3 minutit. Lase veidi jahtuda.
Aseta pähklitäidisega “sigarid” ühekordse kihina madalasse vormi. Kalla peale siirup, lase toatemperatuurini jahtuda.
Puista peale ülejäänud mandli-kaneelisegu.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 31.10.2010 03:31

imehead!

Tiina
postitatud 17.09.2015 14:27

Väga head! Minu jaoks peab baklava sees ka kardemoni ja safranit olema, nelgi asemel.

Margit
postitatud 26.10.2017 14:10

Ja just-just. Minagi lisasin nelgi asemel kardemoni.