4 punast sibulat
2 sl oliiviõli
115 g värskeid põldube (puhastatud kaal)
115 g kõvemat kitsejuustu
2 sl hakitud basiilikut + kaunistamiseks veel veidi
soola ja musta pipart
Lõika sibulatelt "alumine ots" ära, aga vaid nii palju, et sibul ikka kenasti koos püsiks. Lõika sibulate pealt 2,5 cm kiht maha, uurista seesmised kihid välja (jäta umbes 3 välimist kihti alles).
Haki pool eemaldatud kihtidest peeneks.
Kuumuta 1 sl õli pannil, lisa hakitud sibul. Prae 3 minutit, kuni sibul pehmeneb. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel minut aega. Tõsta kõrvale.
Eemalda oad kaunadest ning lüdi pealmine kest. Blanšeeri puhastatud ube soolaga maitsestatud vees 2-3 minutit, siis nõruta hoolega.
Sega kuubikuteks lõigatud kitsejuust ja hakitud basiilik, oad, sibul-küüslauk omavahel, maitsesta soola-pipraga.
Täida "sibulakausid" oa-kitsejuustutäidisega. Pintselda pealt ülejäänud oliiviõliga ning tõsta sibulad ahjupannile.
Küpseta 190-kraadises ahjus 45 minutit kuni 1 tund, kuni sibulad noaga katsused pehmed tunduvad.
Serveerimisel puista peale veel basiilikulehti.
Retsept on Briti ajakirjast "BBC Vegetarian Good Food" (July 1999, Broad bean stuffed onions). Pildi tegi ÜLLEKAS.
Meie igaaastane traditsioon on keedetud oakaunad. Seetõttu oli väga huvitav ube kuidagi teisiti teha. Tõsi, oad olid küll natuke titekad aga roog ise oli väga hea. Sibul läks mõnusalt magusaks. Ainult välimine kiht muutus kõvaks. Selle sai aga ilusti eemaldada.
Ma olen vist väga kehv uuristaja (või olid mul eriti pisikesed sibulad?), igatahes õnnestus mul sibulatesse mahutada ca pool täidisest. Aga ega ma ei kurda, see täidis maitses ka niisama näksimiseks piisavalt mõnus. Tegelt arvan, et ehkki valmis sibulad olid mõnusad, siis kordamisele lähebki pigem see segu kui roog tervikuna.
Põldubadega täidetud sibulad
Värskete lüditud põldubade ning kitsejuustuga täidetud sibulad. Punased sibulad on veidi mahedama maitsega ning sobivad hästi põldubadega kokku.