Piimašokolaadi-karamellitort

Ēric Kayser on kuulus Pariisi pagar - ja seda juba neljandat põlve. Nüüdseks on tema pagarikett laienenud üle maailma. See on üks tema kuulsatest retseptidest, kus pähkli-kakaopõhjal on kergelt soolakas karamellikiht ning torti kaunistab magus piimašokolaadikreem.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pähkli-kakao-muretainas:

80 g magedat toasooja võid

50 g suhkrut

3 sl jahvatatud sarapuupähkleid

0.5 tl jahvatatud kaneeli

1 väike muna

130 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0.5 sl kakaopulbrit

Karamellikreem:

200 g suhkrut

2.5 dl toasooja 35% rõõska koort

50 g toasooja pehmet võid

2 tervet muna

1 munakollane

2.5 sl nisujahu (15 g)

Piimašokolaadikreem:

3 dl 35% rõõska koort

300 g piimašokolaadi

Kaunistuseks:

100 g suhkrut

Valmistamine

Valmista tordipõhi eelmisel päeval. Hõõru või köögikombainis kreemjaks. Lisa tuhksuhkur, jahvatatud sarapuupähklid, kaneel. Sega ühtlaseks. Sega juurde muna. Sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ja kakaopulber ning sega tainas hoolega läbi. Vormi palliks, keera toidukilesse ning pane järgmise päevani külmkappi.

Küpsetamise päeval vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Eelküpseta 160-kraadises ahjus 15 minutit.

Karamellikihi jaoks pruunista 200 g suhkrut kuivas potis kuldseks ja vedelaks karamelliks. Lisa toasoe koor, siis tükkhaaval või. Sega hoolega läbi, siis tõsta kõrvale ja lase veidi jahtuda.

Klopi kausis munad ja munakollane lahti, siis sega juurde jahu. Sega munasegu karamellisegu hulka ning sega hoolikalt ühtlaseks.

Tõsta saadud segu eelküpsetatud tordipõhjale ning küpseta 160-kraadises ahjus 25 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
 

Šokolaadikreemi jaoks vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks. Sulata piimašokolaad mikroahjus või vesivannis. Lase veidi jahtuda, siis sega õrnalt vahukoore hulka. Määri saadud kreem jahtunud tordile ning silu pealt siledaks. Pane tunniks ajaks külmkappi tahenema.

Kaunistamiseks sulata 100 g suhkrut potis, kuni see on merevaigukarva pruun. Kalla küpsetuspaberile ning lase siledal tööpinnal jahtuda. Murra jahtunud karamell tükkideks ning dekoreeri nendega valmis tort.

Pildi tegi LIISI.

LISA KOMMENTAAR

kajakas
postitatud 01.03.2010 09:59

Ma olen seda torti vähemalt 2-3 korda teinud. Sööjate kiitus on alati garanteeritud olnud. Tegemine iseenesest ei ole kõige kiirem, aga samas keerulist ei ole ka midagi. Ning tõesti - ülimaitsev. Ja samas selline tummine ning vinge, et teist tükki naljalt ei hakka juurde tõstma :D

Silja
postitatud 01.11.2012 15:21

Väga-väga hea ja väärt tegemist! Tulemus on nagu- profikondiitri tort- päris luksuslik.

Liisi
postitatud 04.12.2012 21:13

Maitsev. Alguses tundus liiga magus, aga pärast mõnda tundi külmas seismist, maitses väga hästi.

Tziiki
postitatud 11.02.2013 10:33

aidake hädalist... </br>tegin korra seda karamellitorti, kõik õnnestus suurepäraselt ja nüüd olen juba 2 korda proovinud uuesti teha ja no ei saa mina tehtud seda šokolaadi-vahukoore kreemi, läheb tükki või siis eraldub...</br>olen proovinud 2 eri sorti šokolaadiga, vahukoor ja šokolaad on kenasti toasoojad, milles võib veel asi olla? olen teinud kõik korrad niipidi, et lisasin vahustatud vahukoore vähehaaval šokolaadile...</br>

Blondie
postitatud 11.02.2013 10:33

Seal on ju palutud vastupidi teda: sega vahukoore sisse šokolaad. Ma olen seda 2 korda nii teinud, mõlemal korral õige tulemus.

Silja
postitatud 25.05.2013 18:40

Retsepti kirjelduses on kirjas kergelt soolakas karamellikiht? Ma olen seda küll mitu korda teinud ja pole seda soolakust tunda saanud :)