LEEDU KÖÖK

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2013-02-16 12:43:24

Ma avastasin, et eraldi foorumiteemana polegi ja kuna tahtsin viidata Tiguteegi blogist leitud tsepeliini-postitusele, siis tuli teema tekitada.

Nami-Nami retseptikogus on Leedu retseptid siin.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Profa
Postitusi: 722
Abikokk
2013-02-23 21:47:26

Tsepeliine oskan teha küll.

Väga tore toit on neil veel Trakai kandis kunagi elanud väikese rahvakillu karajeemide (kohalik vürst tõi nad sõjast kaasa ihukaitsjatena, siiamaani on sealkandis väga ebaleedupärase näo ja kehaehitusega inimesi näha, need on karajeemide järeltulijd) rahvustoit, lihapirukad, ehk siis kibinai. Märksõnadeks muretaigen, hakitud liha, mitte hakkliha, soovitavalt lammas. http://www.youtube.com/watch?v=mcs4UH0Xlvs

Suvel muidugi külm borš.

Profa köögipool

Idast
Postitusi: 4
Kokaõpilane
2015-01-23 13:28:36
Siit saab lugeda Leedu köögi ajakirja Clouds inglise keeles, sisaldab pilte ja retsepte. http://issuu.com/debesys
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-02-16 18:39:28

Guugeldasin Leedu kohta veidi ja märkasin, et meilgi müüakse ühte kuulsat ürdilikööri. Kui keegi tahab väga leedulikku pidu teha, võib teadmiseks võtta ;)

"Leedu aegade hämarusest pärinevate retseptide järgi valmistatud traditsioonilised ürdiliköörid pakuvad jahedal ajal kosutust ja põnevaid maitsenüansse!

Herba Devynia Bitter – likööri retsept pärineb aegade hämarusest, usutakse, et lausa Leedu suurvürst Vytautase aegadest. 20. sajandil andsid alkoholitootja Stumbase asjatundjad esivanemate retseptile uue elu. Bitterit Herba Devynia toodetakse iidsete traditsioonide kohaselt teraviljast valmistatud parima kvaliteediga etüülalkoholist, joogiveest ja tinktuuridest, mida valmistatakse eritehnoloogia abil 27 taime õitest, lehtedest, viljadest ja juurtest. Likööri alkoholisisaldus on 40% vol.

Herba Devynia Herb & Citrus – tegemist on perekonna värskeima liikmega. Magusa tsitrusemaitsega joogil on ahvatlevalt võrgutav värv. Likööri soovitatakse serveerida jääkuubikutega ja see sobib suurepäraselt segatuna apelsinimahlaga. Likööri alkoholisisaldus on 35% vol.

Herba Devynia Original – likööri mõrkjasmagusat mekki hindavad eelkõige need, kes peavad lugu nii traditsioonidest kui ka uuendustest. Likööri valmistamiseks kasutatakse enam kui 27 loodusliku päritoluga koostisainet. Sidruni- ja apelsinikoor ning vanilli- ja sidruniessents annavad liköörile iseloomuliku maitse. Kaneel, nelk, piiniaseemned, rosinad, metsik roos, ploom ja kohv loovad tõeliselt omapärase maitsekoosluse. Viimase lihvi annavad joogile Prantsuse konjak ja naturaalne mesi. Liköör sobib serveerimiseks nii napsiklaasidest, jääkuubikute ja sidruniviiluga kui ka kokteilides segatuna tooniku või muude mittealkohoolsete jookidega. Likööri alkoholisisaldus on 35% vol."

Allikas: MV Eesti (maaletooja)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-02-16 19:00:33

Leedukate kuulus puukujuline vardakook šakotis e. raguolis e. Bamkuchenas (Lääne-Leedus) - siin veidi lugemist (ingl. k).

See koht teeb eriti uhkeid versioone:

Allikas: Romnesa

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-02-16 19:02:44

Hotellis "Meriton" oli tunamullu Leedu köögi päevad:

Väike nimekiri Leedu toidunädalal pakutud roogadest:
Kepta duona – küüslauguleivad
Įdaryti pomidorai – tomatid erinevate täidistega
Šaltibarščiai – külm borš värske sibulaga
Balandėliai – kapsarullid
Blynai - kartulipannkoogid
Troškinti rauginti kopūstai – kapsahautis
Pyragas su aguonomis – mooniseemne kook

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-02-16 23:10:33

Kui keegi šokohoolik Leetu satub, siis Ida-Leedus, väikeses Parapijoniskes'i linnas, tegutseb juba päris mitu aastat üks väga hinnatud šokolaadimeister, Domantas Užpalis, kes teeb ohtrate auhindadega pärjatud šokolaade, nn bean to bar. Chocolate Naive

Eestis ei müüda, Leetu pole ise veel sattunud ostma, aga juba ammu plaanin.

Loe ka:

2011. a. intervjuu Chocolate & Zucchini blogis

A young Lithuanian opens up ice cream and chocolate business in the countryside @ Lietuva.lt

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

OlgaKa
Postitusi: 159
Abikokk
2015-07-02 12:16:05

Minu jaoks on külma peedisupi söömine üks kohustuslikest suvistest tegevustest:

Andmisrõõm on kõige suurem rõõm! Kaju Köök