Mahlategu

Pille
Postitusi: 16228
Nami-Nami peakokk
2011-06-14 21:08:16
Tõstan siia Seeneka küsimuse:
Seenekas:
Kas keegi on teinud rabarbrimahla aurutades? Ja kas keegi on teinud seda ka talveni säilitamiseks? Mulle nimelt sadas kaela õnnelik võimalus ära rüüstada naabrite hiiiiigelpikk rabarbripeenar ja moosi neist meil keegi ei soovi. Mahla lubati rõõmuga juua, aga selline keedan-kurnan-kuumutan variant mulle endale ahvatlev teha ei tundu.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2011-06-14 23:08:14
Ma muidugi ootan endiselt vastust, aga vastavalt rumalate küsimuste rubriigis ise sellele küsimusele vastanuna kavatsen homme-ülehomme katsetada. Vaatame kuidas välja tuleb selle kurnan-keedan variandiga võrreldes. Eks siis annan teada.
Pille
Postitusi: 16228
Nami-Nami peakokk
2011-06-15 09:54:03
Seenekas:
Ma muidugi ootan endiselt vastust, aga vastavalt rumalate küsimuste rubriigis ise sellele küsimusele vastanuna kavatsen homme-ülehomme katsetada. Vaatame kuidas välja tuleb selle kurnan-keedan variandiga võrreldes. Eks siis annan teada.
Tõstan siia sealse teemaarenduse:
Kiilike:
Mõelnud olen aga teinud mitte. Samas see "keedan-kurnan-kuumutan" ei ole vastik siis kui viimast tilka mahlast taga ei aja. Kui lasta mõnda aega lihtsalt tilkuda ja suht niiske/mahlane mass ära visata on tegemine üsna ok ja ei võta ka nii palju aega.
Seenekas:
Sirvisin veidi Aive Luigela raamatut "Hoidised " ja seal oligi kirjas, et võib kasutada nii mahlapressi kui aurutajat lisaks kuumutamis-kurnamisvariandile. Ma lihtsalt ei armasta igasugu hoolikalt läbikeedetud hoidiseid just vitamiinide säilimise mõttes. Võimalusel teen toormoosi, sügavkülmutan ja mahlu olen ka siiani ainult kuumutanud ja sedagi mitte keemiseni. Ja aurutab see aurutaja ju sisuliselt ilma minu osavõtuta, lihtsalt vaja vahepeal vaadata... :) Eks ta harjumuse ja maitse asi ole.
Triin:
Ma viimati tegin rabarberi mahla nii, et panin tiba vett ja lasin toored rabarberid sauseguriga katki, lasin läbi sõela ja pigistasin segu kuivaks. Väga hea mahl sai, ilus roosa. Kui oleks vaja rohkem teha, teeks köögikombainiga.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Postitusi: 2193
Abikokk
2011-06-15 22:16:42
Rabarbri aurutamine õnnestub suurepäraselt. :) Koorida pole vaja, ainult pesta ja tükeldada. Ca viiest kilost rabarbrist saab veidi üle viie liitri kontsentreeritud mahla, mida ilmselt tuleb lahjendada 1:3 või 1:4, aga selle proovin hiljem ära, kui mahl jahtunud on. Pealegi on kodus hetkel suhkrupõud, panin selle koguse peale ainult viimase kinnise kilose paki. Muidu teeks natuke magusama. Mahl on selgem kui kuumutan-kurnan variandi puhul ja ilus roosa. Igatahes on mökerdamist hulka vähem kuna aurutaja saab iseseisvalt hakkama. Allesjäänud mass on piisavalt maitsev ja mahlakas, vist teen veel sellestki midagi tšatnilaadset. Igatahes läheb sellisena pudelitesse. Aurutanud olen veel põldmarju koos õuntega. Taas kuidagi sattusin peale marjulkäiku naabrite õue kaudu koju tulema, kes siis mulle poolvägisi kotitäie mahakukkunud üliküpseid valgeid klaare kaasa sokutasid. Mul polnud erilist tahtmist nendega eraldi midagi ette võtta ja palju neid toorelt ikka süüa. Pistsin katseks koos marjadega aurutisse ja päris hästi andsid mahla välja. Maitse tuli ka väga huvitav. Muidu oleks vist hobustele söötnud, aga põnev oli katsetada. Tasub teine kordki nii teha.
Pille
Postitusi: 16228
Nami-Nami peakokk
2013-07-07 01:28:49
messy015:
Õunamahla säilitamine sügavkülmas plastikpudelites. Siiani on äi külmutanud neid 2 l plastikpudelites aga need võtavad liiga palju ruumi ära sügavkülmikus. Kas keegi teab, kus müüakse kandilisi plastikpudeleid mahla säilitamiseks? Või on ehk mingeid teisi ideid, kuidas seda mahla ruumisäästlikumalt sügavkülmas säilitada? Ette tänades!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Akaatsia
Postitusi: 235
Abikokk
2013-07-07 03:41:24
Ka mina teen rabarberimahla aurutajaga- värv jääb mõnusalt roosa ja omal mäkerdamist vähem :)
messy015:
Õunamahla säilitamine sügavkülmas plastikpudelites. Siiani on äi külmutanud neid 2 l plastikpudelites aga need võtavad liiga palju ruumi ära sügavkülmikus. Kas keegi teab, kus müüakse kandilisi plastikpudeleid mahla säilitamiseks? Või on ehk mingeid teisi ideid, kuidas seda mahla ruumisäästlikumalt sügavkülmas säilitada? Ette tänades!
kunagi külmutasin mahlasid järgmiselt- panin mahla kandilistesse plastkarpidesse, kui ära külmus, võtsin karpidest välja ning ladusin kilekottides uuesti sügavkülma. sai kenad tihedad ja sirged riidad :)