Kasutaja PETU kokaraamat

Petu
Abikokk
2011-08-28 18:51:33
Kuna eelmine küülikutoit osutus igati suupäraseks, rändas järgmine küülik turukotti juba üsna endastmõistetavalt, plaaniga valmistada temast Ragout de Lapin Moutarde et Flambe au Calvados tükeldatud küülik (minu oma kaalus 1,8 kilo ja vastavalt sellele on siin retseptis ka teiste ainete kogused) soola ja pipart veskist jahu paneerimiseks võid või õli 150 ml Calvadosi 2 väikest sibulat, hakitud 6 küünt küüslauku, õhukesteks viiludeks. pudel mitte päris kuiva valget veini (ma leidsin riiulist Stamp of Australia riesling/gewürztramineri, mille keegi kunagi toonud oli) 5 sl teralist sinepit 1,5 sl sinepiseemneid 1,5 sl kuivatatud salveid pool pakki vahukoort Pane ahi sooja 220 peale. Jahvata küülikutükkidele heldelt soola ja pipart, paneeri nad jahus, pruunista pannil õli või võiga ja tõsta ahjupotti. Vala pannile Calvados (sealt võib muidugi kerget leeki tulla), lisa sibul ja küüslauk küpseta pannil veidi aega nii, et need veel ei pruunistu. Lisa vein, sinep, sinepiseemned ja salvei ning lase keema tõusta. Vala siis kõik küülikule peale, peida kaane alla ja küpseta ahjus u 45 min. Õige oleks muidugi, kui oleks selline pann, mida saab pliidilt ahju tõsta ja kuhu see kraam kõik ära mahuks. Siis võiks teha nii, et tõstaks liha pärast pruunistamist lihtsalt kõrvale ning paneks siis, kui vein on keema läinud, lihatükid jälle pannile tagasi (niimoodi on originaalretseptis ette nähtud, aga minul niisugust panni ei ole). Kui küülik küpsenud, tõsta lihatükid välja, kurna vedelik pannile (originaalis ei ole küll kurnamist ette nähtud, kuid mulle tundus, et ma ei taha oma kastmesse nii palju igasugust pudi), lisa vahukoor ja redutseeri, kuni ollus kastme kontsistentsi võtab. Selleks võib kuluda 5-15 minutit (minu meelest oli veerand tundi igati paras aeg), oleneb vedeliku kogusest. Mina panin lihatükid tagasi ahju pruunistuma, seda algne retsept ette ei näe, mulle igatahes tulemus meeldis. Nüüd kaste küüliku peale ja valmis ongi. Originaal Michael Robertsi raamatust Parisian Home Cooking.

http://www.facebook.com/peeter.raudvere

Petu
Abikokk
2011-09-01 18:33:15
Ma käisin Berliinis üsna ammu ning mäletan, et pärast esimest õhtut hotelli tagasi jõudes olin ma kaunis pettunud. See ei olnud üldse see Saksamaa, mida ma Karslruhes, Garmisch-Partekirchenis ja Freiburgis käimisest mäletasin. Äratundmine saabus järgmisel päeval ja millegipärast Potsdami väljakul (kus tollal olid põhiliselt ehitusmaterjalide hunnikud, vaid paar maja oli valmis): see on ju Berliin, mitte Saksamaa. Ja ma tundsin ennast kohe paremini ning ostsin isegi Berliini toitude kokaraamatu. No kes paneks Saksamaal hakklihapätsi sisse sidrunikoort? Ükskord lähen ma uuesti Berliini ja vaatan, mismoodi Potsdami väljak praegu välja näeb. Falscher Hase (valejänes) 7 veidi kuivanud röstsaiaviilu või samas koguses mingit muud vananevat saia (originaalis on zwei brötchen, üks brötchen on vast umbes sajagrammine) 2 sibulat 30-40g võid 500g veisehakkliha 250g seahakkliha (ja ärge proovigegi nn koduse hakklihaga! Saaremaa veise ja sea delikatesshakklihad nt sobivad väga hästi) 2 muna veidi riivitud sidrunikoort teelusikatäis sinepit (peaks ilmselt suhteliselt magus sinep olema, nagu soome omad) soola, paprikapulbrit, valget pipart üks küüslauguküüs Leota sai vees, pigista kuivaks ja haki väikesteks tükkideks. Haki sibul ja hauta võis klaasjaks. Sega sai, liha, munad ja sibulad taignaks, lisa sidrunikoor, sinep jt maitseained ning purustatud küüslauguküüs. Vormi taignast päts ning küpseta seda 210 kraadises kuumuses u 45 min. Allikas: Ursula Calis, Berliner Spezialitäten

Petu
Abikokk
2011-09-01 18:35:22
Kartulisalat majoneesiga Põhja-Saksamaa moodi 10 keedetud kartulit, õhukesteks viiludeks lõigatud 2 sibulat, õhukesteks viiludeks lõigatud (ma ei taha väga teravat sibulamaitset, lseepärast valan sibularõngastele keeva vee, lasen 5 minutit seista ning siis kurnan ja loputan külma veega) 3 keedetud muna, sektoriteks või hakitud 6 sl majoneesi 3 sl marinaadi kurkide juurest 1 sl sinepit 2 marineeritud kurki, viiludeks soola, pipart sega, jäta tunnikeseks toatemperatuurile maitsestuma. Allikas: maitsekogemused Berliinist ja katse-eksituse meetodil saavutatud sama tulemus.

Petu
Abikokk
2011-09-16 19:43:43
Mida teha sügavkülmast avastatud veerandkilose veisehakklihapakiga? Esimene mõte on spaghetti bolognese, aga kui meenub, et on vaba päev ja aega on ka veidi üle, siis teine mõte on Lasagne, mõne kriiksuga Aga kõigepealt tuleb siiski valmis teha hakklihakaste ja seekord tegin ma seda nii, et võtsin 1 kuhjaga supilusikatäie võid 100g peekonit, kamar ära lõigatud ja väikeste tükikestena kassile serveeritud (Rakvere, pancetta oleks muidugi parem, aga seda poes parasjagu polnud) 1 sibula, hakitud 1 porgandi, hakitud 2 sellerivart, ikka hakitud 250g veisehakkliha 40 g kanamaksasid (ma pole veel mõelnud, mida ma ülejäägiga teen, sest karp oli poolekilone) 150 ml piima muskaatpähkli 150 ml valget veini purgi purustatud tomateid Sulata või pannil, lisa peekon ja kui peekon on kergelt pruunistunud ning rasva välja ajanud, on paras aeg juurde visata sibul. On see mõne minuti praadinud, läheb juurde porgand, 5 minuti pärast ka seller, mis omakorda tahab paar minutit küpseda. Seejärel tuleks hakkliha läbi praadida (suuri kamakaid ei tohiks muidugi jääda) ja viimasena hakitud kanamaks, sellele piisab viiest minutist. Nüüd tuleb juurde valada piim ja riivida sinna otsa natuke muskaatpähklit. Ja ahi 125 peale sooja. On ahi valmis, on ka piim pannilt enamvähem kadunud ning võib lisada veini, tomatisodi, soola-pipart ning panni koos kaanega ahju saata. Kolm tundi piisab, neli olla veel parem (nii palju aega mul ka ei olnud). Ja lasagne pannakse kokku nagu ikka, eksole. Veidi kastet, siis plaadid, siis jälle kastet jne kuni kaste otsa saab. Aga bechameliga ei viitsinud ma möllata (kuna paralleelselt oli tarvis laupäevahommikuste sarvesaiade jaoks lehttainast valmistada), seepärast võtsin hoopiski 250g ricottat (see oli mage, niisiis panin veidi soola ka) 150g mozzarellat, Vändra (riivisin jämeda riiviga, kannatas riivida küll) korraliku peotäie hakitud basiilikut sama korraliku peotäie riivitud parmesaani ja segasin need kõik kokku. Segu tundus natuke liiga tahke, valasin sinna veidi (keegi ei näinud) piima juurde ning määrisin selle sodi ülemiste lasagneplaatide peale. Lasagneplaadid olid Barillast ja paki pealt oli lugeda hoopis teistsugune lasagneretsept, aga küpsetada kästi 200 kraadi juures 20 minutit. See sobis. Kolikambrist avastasin pudeli chiantit ka. Hakklihakaste on teemaks ühes Guardiani artiklis Ricotta mõtte sain netist, valdavalt Epicuriousest, mingeid suvalisi lasagne retsepte kontrollides.

Petu
Abikokk
2011-11-01 23:09:11
Mannerheimi mälestusi on väga huvitav lugeda. Sealt saab, eks muidugi marssali enda vaatenurgast, teadmisi sellest perioodist, millest minu kooliaastate ajal õieti ei räägitud või kui räägitigi, siis vaid tõest kaunis kauge kaarega mööda käies. Saab ka tuttavaks põneva ja vastuolulise isiksusega: oli ju Mannerheim Saksa?Taani?-Rootsi päritolu endine vene ohvitser, kes ise pidas end soomlaseks; oma mõttemaailmalt oli ta sõjaväelane, kuid temast sai demokraatliku riigi president; igapäevases elus kohati askeet, kelle magamistoa sisustus koosnes kausist, toolist, telefonist ja välivoodist, kuid peenest roast oskas ta ometigi lugu pidada. Juurviljad panin ma omalt poolt juurde. Maitsevõi 2 sl võid 2 sl värskelt riivitud toorest mädarõigast Sega kokku, vormi "vorstike", keera toidukilesse ja pane külmkappi. See oleks taibukas valmis teha eelmisel õhtul. Küpsetatud juurviljad meeglasuuriga pool kilo pastinaaki pool kilo porgandeid paar supilusikatäit õli Koori, lõika kangideks. Pane pannile küpsetuspaber, tõsta viljad sinna peale, kalla õli juurde ja sega hästi läbi. Maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 200-kraadises ahjus 10 minutit, siis sega ja küpseta veel 10 minutit ning pärast järgmist segamist veel 10-15 minutit, kuni viljad parasjagu pehmed, kalla kaussi. 1 sl mett 1 sl võid 1/2 tl balsamiäädikat Aja väikeses potis keema, vala viljadele peale ja sega hästi läbi. Mannerheimi koha 3 kohafileed maitsestamises soola, pipart, paprikat riivsaia paneerimiseks võid praadimiseks Kaste 2 shampinjoni 1 sl võid 1 sl jahu 400 ml tops Nopri rõõska koort (35%) soola, valget pipart Prae hakitud shampinjone võis, kuni vedelik ära aurab. Sega juurde jahu, küpseta mõni minut ja lisa siis vahukoor. Lase segades keema tõusta, maitsesta soola ja valge pipraga ning las podiseb natuke aega. Maitsesta kohafileed, paneeri riivsaiaga ja prae võis kahelt poolt pruuniks. Nüüd tõsta taldrikule korralik kulbitäis kastet, pane kastme peale kala ja kalale lõika mõned viilud maitsevõist. Küpsetatud juurviljad Epicuriousest, koha Soome blogosfäärist.

Pille
Nami-Nami peakokk
2011-11-01 23:15:26
Petu:
Mannerheimi mälestusi on väga huvitav lugeda. Sealt saab, eks muidugi marssali enda vaatenurgast, teadmisi sellest perioodist, millest minu kooliaastate ajal õieti ei räägitud või kui räägitigi, siis vaid tõest kaunis kauge kaarega mööda käies. Saab ka tuttavaks põneva ja vastuolulise isiksusega: oli ju Mannerheim Saksa?Taani?-Rootsi päritolu endine vene ohvitser, kes ise pidas end soomlaseks; oma mõttemaailmalt oli ta sõjaväelane, kuid temast sai demokraatliku riigi president; igapäevases elus kohati askeet, kelle magamistoa sisustus koosnes kausist, toolist, telefonist ja välivoodist, kuid peenest roast oskas ta ometigi lugu pidada. Juurviljad panin ma omalt poolt juurde.
Nami-Namis on ka Mannerheimi koha retsept, endalgi lähipäevil plaanis.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Petu
Abikokk
2011-12-04 18:52:17
hah, seda ma ei pannud tähelegi, kuna ma sealt ei otsinud. Ma nimelt lähtusin sellest, et retsept tuleb leida soomekeelsest võrgust, noh, kuidagi autentsem või nii :P Muuseas, ega Mannerheim korralikult soome keelt selgeks ei saanudki.

Petu
Abikokk
2011-12-04 19:04:08
Kuna breketeid meil majas enam keegi ei kanna, võib uuesti menüüsse tagasi võtta niisugused toidud, mille söömisel on vaja kondi küljest hammastega liha ära rebida. Nagu näiteks Lambakarbonaadiviilud palsamiäädikasiirupiga Siirupi jaoks 150 ml palsamiäädikat toekas rosmariinikoks teelusikatäis piprateri Aja keema ja keeda, kuni jääb umbes 50 ml. Kurna. 8 viilu lambakarbonaadi (Nõmme turu lambakaupmees saeb ilusti karree küljest), üleliigse rasva peab ise ära trimmima kolm purustatud küüslauguküünt tubli supilusikatäis hakitud rosmariini soola-pipart sorts õli Sega kokku küüslauguküüned, sool, õli, pipar ja hakitud rosmariin. Määri saadud seguga karbonaadiviilud, lase seista tunnikese. Prae pannil mõlemal poolt pruuniks, a 2-3 minutit. Nõrista peale palsamiäädikasiirupit.

Petu
Abikokk
2012-02-19 10:56:12
Muffinid parmesaani juustu ja basiilikuga 250g jahu 2,5 tl söögisoodat 1,5 tl küpsetuspulbrit 85 g võid 300 ml petti 100 g parmesaani juustu, värskelt riivitud väike peotäis basiilikulehti, hakitud paari tüümianioksa küljest ära katkutud lehed Pane ahi sooja 200 kraadile. Sega jahu, sooda ja küpsetuspulber. sulata potis või, lase veidi jahtuda. Sega sisse pett ja lahtiklopitud munad. Vala see segu jahu peale, sega korralikult läbi, aga üle ei maksa pingutada: muffinid ei kerki siis. Sega sisse juust ja ürdid. Jaga segu 12 muffinivormi vahel. Mina paberit ei kasuta, määrin vormid võiga ja kinni pole midagi jäänud. Seepärast ei ole pidanud vajalikuks ka silikoonvormi osta, eks seegi oleks variant. Küpsemisaeg on u veerand tundi, ehk paar minutit peale. Natuke võib lasta jahtuda, aga mitte kaua: muffinid on head just soojalt. Ja ega neil tavaliselt korralikult jahtuda ei lastagi. Retsept on mõne aasta tagusest BBC Good Foodist

Petu
Abikokk
2012-02-28 18:15:20
Eks mul oli see küülik plaanis teha üheks temaatiliseks õhtusöögiürituseks, aga kuna ma pakkusin niigi antipastide ja primidega üle, jäi mõte teostamata. Retsept tundus aga siiski niivõrd isuäratav, et päris unustusse ei tahtnud tal vajuda lasta. Coniglio in agrodolce Vaja läheb küülik, tükkideks lõigutud küüslauguküüs, hakitud oksake rosmariini purk purustatud tomateid 4 sl valge veini äädikat sibul 1 sl suhkrut 2 sl kappareid 70g rohelisi oliive, nõrutatud ja tükeldatud. õli praadimiseks soola-pipart head puljongit (vajadusel) Kuivata küülikutükid, jahvata peale soola-pipart, pruunista õlis. Lisa pannile küüslauk ja rosmariinioks, lase mõni minut praadida, vala juurde 1 sl äädikat ja kata kaanega. Vähenda kuumust, las haudub nii umbes tunnikese. Nüüd prae teisel pannil hakitud sibul klaasjaks, lisa tomatikonserv, suhkur, ülejäänud äädikas, oliivid ja kapparid. Hauta, kuni küüliku tund täis saab. Kipub segu väga ära kuivama, võib puljongiga natuke pikendada. Maitsesta kaste soola ja pipraga, kalla küülikutükkidele peale, lase u 10 min veel koos podiseda ja ongi valmis. Kuskuss sobiks kõige paremini selle kõrvale. Retsept on pärit ühest turistidele mõeldud kokaraamatust, mille ma mullu suvel Palermost ostsin.

<< 1 | 2 | 3 >>