Kuivatatud kalad (vobla jm)

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-10-20 12:55:24
Kas keegi oskab mulle miskit vobla kohta rääkida? Paar artiklit leidsin: http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=9665 http://www.maaleht.ee/news/tarbija/tarbijauudised/article.php?id=25451349 Nimelt uurib üks briti autor mu käest järgmist: "I have a question - I'm assuming that Vobla is originally of Russian origin? Is it popular in Estonia as a Soviet left-over? Or do you have/have you always had your own version of vobla, as a seaside nation?" Pean tunnistama, et esimese hooga jään vastuse võlgu :(

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Profa
Postitusi: 722
Abikokk
2010-10-20 14:51:51
Vobla on jah Venemaalt - põhjus lihtne, tegu on originaalis Kaspia särjega (Rutilus rutilus caspicus), mis omakorda on karpkalaliste seltsist, särgede perekonnast. Ühesõnaga vobla on kuivatatud särg, see et ülejäänud kuivatatud kalu voblaks kutsutakse, see on juba kutsuja viga. Kuivatatud tursk või lest või latikas ei ole vobla. Niiet keeleline probleem, voblaks kiputakse igat kuivatatud kala tihti üldistama, Eestis mina ütleks ainult särje kohta vobla. Mis aga puutub kalakuivatamistraditsioonidesse ja meetoditesse ja kuivatatud kala söömisesse, siis on ka meil variante küllalt, tegu on ju ikkagi ühe maailma vanima toidusäilitamismeetodiga.

Profa köögipool

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-10-23 14:58:18
Suur aitäh, Profa!!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com