Cashmir Abikokk 2009-09-08 23:39:01 |
Mehhiko on toidupiirkondade, restoranide ja toiduainete osas nii rikkalik maa, et siit annaks lausa entsüklopeedia kokku seada, alustan aga mõnedest soovitustest, millest siia reisides/siin elades kasu olla võiks. Üritan seda loendit tasapisi täiendada :) KOHV JA KAKAO Kohvikuid leidub siin ilmselt tuhandeid, kesklinna Starbucksidest tillukeste tänavalettideni. Enamasti on pakutav kohv pärit Mehhiko enda kohvipiirkondadest. Pehmema maitse otsijatele peaks hästi sobima Cordoba ja Veracruzi piirkonna kohv, rikkalikuma ja tugevama maitsega on Chiapase kõrgmägede kohv. Kõrgmägede kohv on väidetavalt suurema kofeiinisisaldusega ja ma ütleks isiklikust kogemusest, et ka märksa tumedam ja aromaatsem. Kõrgmägede kohvi pakkuvad kohvikud mainivad seda tavaliselt ka sildil, märksõna on ALTURA. Kõige kangem ja maitsvam kohv, mida siin tean, tuleb aga hoopis ühes Brasiilia kohvi kohast: "Do Brasil", aadress on Rumania No. 308, Col. Portales, Mexico City (auto või taksoga minnes tasub küsida/otsida tänavat Dr. Vertiz, kohvik on ühel Dr. Vertize peale jäävatest ringidest). Seda saab nii kohapeal juua kui lasta endale ubade või jahvatisena kaasa müüa. Õhustiku poolest tasub Mexico Citys olles läbi astuda kohvikust nimega "La Habana", aadress Morelos 62, Zona Rosa. Selles kohvikus käis omal ajal plaani pidamas härra Castro isiklikult, ja mitte kohvik pole tema järgi nimetatud, vaid ta läks sinna kohviku nime pärast :) Kohvikõrvaseks soovitan seal võtta roa nimega bisquets, need on väikesed kergelt kuumutatud biskviidisarnased koogid, mida serveeritakse kuumalt või ja marmelaadiga. La Habanas näeb malet mängivaid vanamehi, inspiratsiooniotsinguil luuletajaid.. ja kohv on üsna hea. Kui on lõuna poole asja, peaks sammud seadma Chiapase kandi kohvipoodidesse. Chiapases asuvad kõrgmägede kohviistandused ja paljudel juhtudel hooldavad neid kohalikud maia-indiaanlased, ühesõnaga on see kohv esiteks enamasti orgaaniline ja teiseks aitab selle ostmine kohalikke indiaanikogukondi. Rääkimata suurepärasest maitsest! Üks sealtkandi kuulus kohv on Cafe Mam, mida saab osta näiteks linnas nimega Tuxtla Gutierrez - koht on La Boutique del Cafe ja see asub kahe tänava nurgal, 8a Calle Pte Nte ja 1a Av Nte Pte. Kuuma šokolaadi leiab siin ka pea igast kohvikust ning mõned kohvikud ongi ainult sellele pühendunud. Üks kuulsamaid kohti kuuma šokolaadi joomiseks on El Jarocho, mille kõige lihtsamini leiab Mexico Citys Coyoacani pargi juurest - turistina viib tee sinna ilmselt nii või naa, ning seal piisab ainult "El Jarocho" küsimisest, küllap iga kohalik oskab õiget suunda näidata. Väike lisanipp: üldiselt serveeritakse seda tulikuumana, ent soovi korral võib saada ka keskmiselt sooja, selleks peab küsima, et šokolaad oleks "tibio". El Jarocho müüb oma šokolaadi letist, aga kui tahaks rahus laua taga istuda, tasub minna churreriasse. Nende menüü koosneb tavaliselt kuumast šokolaadist ja churrodest. Churro on piklik pontšikutaoline maiustus - ma pole retsepti vaadanud, aga maitse järgi tundub, et pontšikutainas on pikkade ribadena keevasse õlisse pressitud (õpin varsti neid tegema ja siis panen ehk siia ka retsepti), päritolult peaks see Hispaania rahvuskööki kuuluma. Niisiis, churrerias saab üldiselt valida, millist šokolaadi soovite. "Amargo" on kõige tumedam, aromaatsem ja vähema suhkruga ja seda ma soovitakski. Churreriade aadresse mul hetkel meeles pole, aga Coyoacanis El Jarocho lähedal on kindlasti üks, samuti on kesklinnas mitmeid, ja kohalikud peaks enam-vähem neid teadma. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-05-28 09:45:28 |
Tõstan siia mõned pildid oma 2005. aasta sügisel Mehhikos Mexico City's tehtud turupildid (algselt oli see turgude alafoorumis): Meenus, et mul veel turupilte varuks :D 2005. aasta oktoobris õnnestus käia Mehhikos. Reis oli nagu tõeline seebiooper - olin kutsutud ühe hea Edinburghi sõbra pulma, kelle vanemad Mehhiko ärieliiti kuuluvad. Ees ootas tõeliselt uhke pulm 650 kutsutu (sh hulgaliselt välismaalasi) ja kohaliku seltskonnaajakirjandusega. Aga nagu tõelisele telenovelale kohane, hüppas pruut 2 õhtut enne pulma alt ära ja pages :D Nii et mehhiko pulma ma ei näinudki ;) Aga enne neid dramaatilisi sündmusi õnnestus mul veeta Mexico City's ja lähikonnas (sh Tepostlan) üks tore nädal koos heade sõpradega. Ja kuna võõrustajaks oli kokk, kes jagas kohalikust köögist ühtkomateist, siis sõin selle nädala jooksul väga hästi. Ja turul käisime ka. Ma ei tea selle konkreetse turu nime, sest see on liikuv turg - iga päev "kolib" turg ühte Mexico City linnaossa. Ja esmaspäeviti siis mu võõrustajate lähinaabrusse. Pildid on tehtud imetillukese Casio kaameraga, nii et kvaliteet jätab soovida kahjuks. Pähklimüüja: Erinevad tšillipiprad: Poblano tšillipiprad(mis kuivatatult kannavad nime ancho). Need on üsna mahedad, kõige sobivamad piprakaunad täitmiseks: Erinevad tsitruselised: Punane kaktusvili (väljast ja seest): Roheline kaktusvili: Kerimoia: Draakonivili: Tuumkõrvitsad: Ja siin veel kaks tänavakaupmeest Tepostlani linnakeses (ülemisel pildil lõigutakse mulle veidi arbuusimaitselist cirvela't (sorri, ei tea eesti sõna; alumisel veidi lääget, ent maitsvat mamei-vilja): | |