Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 20:59:11 |
Olen tükk aega tahtnud sellist teemat teha, aga alles nüüd suutsin end kätte võtta. Olen aastaid hoidnud silmi peal pidulikel ametlikel õhtu- ja lõunasöökidel - ma pean silmas siis kõiksugu riiklikke üritusi. Minu arust on huvitav jälgida, mida Eesti riik pakub Hispaania kuninglikele peadele ja mida USA president pakub meie omale. Kui palju - ja kas üldse - peegeldab see riigi toidukultuuri? Oma ingliskeelsesse blogisse olen rubriigi "festive menus" all aeg-ajalt neid menüüsid ka avaldanud, aga siia teen siis eestikeelse analoogi. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:02:43 |
Foto: Postimees Kuninganna Elizabeth II ja prints Philipp Tallinnas 19. oktoober 2006 Mustpeade Maja (menüü koostas Tõnis Siigur?) Green salad with Estonian porcini/cep mushrooms and Gruyére cheese Roasted filet of Saaremaa lamb with roasted peppers Chocolate cake with Nougatini dressing and citrus fruits Coffee & tea Wines & champagne 2003 Pouilly-Fumé les Charmes Chatelain AC, Loire, France 2000 Ch?teau Cassagne Haut-Canon la Truffi?re AC, Bordeaux, France 1992 Põltsamaa Kuldne, Estonia | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:06:07 |
Foto: SL Õhtuleht USA President George W. Bush Tallinnas 28. november 2006 (Menüü koostas Imre Kose) Whitefish tartare with autumn apples and rye bread tuille (vt fotot) Glazed duck breast with beetroot and Merlot gravy Kama and cream cheese cake with pumpkin marmalade *** Veinikaart: Grans-Fassian Riesling Mineralschiefer 2005 (Saksamaa) Chateau Les Barraillots, Margaux 2002 (Prantsusmaa) Dessert Wine Põltsamaa Kuldne 1992 (Eesti) PS Kuna GWB on täiskarsklane, siis ülal fotol joob tema karboniseeritud alkoholivaba õunasiidrit. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:08:50 |
Foto: Presidendi Kantselei Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko Tallinnas Mai 2007 Lõunasöök KUMUs (menüü koostas Roman Žastserinski) Kohafilee ja kuningkrabi-tortellini mustjuurepüreega ning hapuoblikasalat Muscadet Sevre et Maine Sur Lie, 2005 (Prantsusmaa) Vasikafilee noore spargli ja peediga kerges puravikukastmes Irancy, 2005 (Burgundy, Prantsusmaa) Rabarbri-carpaccio maasika-bavaroise´ga ja mascarpone-jäätisega Põltsamaa Kuldne, 1992 | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:13:57 |
Foto: Presidendi kantselei President Toomas Hendrik Ilves käis Washingtonis George W. Bushiga lõunatamas :) 25. juuni 2007 Eesti Ekspressi palvel tõlkisin ma selle menüü ka eesti keelde (vaata siia) Sparglisupp krõbeda Parma singi ning sidruni-mascarpone-kreemiga Tursk spinatiga täidetud agnolotti--pastataskutega, rohelised herned ning estragoni-tomatidžemm Grillitud salatsigurid brioššikrutoonide ning kreemja parmesanikastmega Kirsikompott beseeküpsistega Newton Chardonnay 'Unfiltered' 2004 | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:16:24 |
Foto: Presidendi kantselei 9. juuli 2007 Meie presidendipaar riigivisiidil Hispaanias. Pidulik õhtusöök Read Madrid palees Official dinner at Palacio de Real Madrid on July 9, 2007 Cold melon and raisin cream soup Confit of sea bass with dill and summer vegetables Poularde chicken, roasted with thyme and roast potatoes Cold chocolate soufflé with caramel threads Veinikaart: Old Sherry Mart?n Codax 2006 Grans Muralles 2000 Cava Freixenet Siin on hispaaniakeelne menüü: Cena de honor que ofrecen Sus Majestades los Reyes al Presidente de la Rep?blica de Estonia y Sra. de Ilves Crema fr?a de melón y uvas pasas Lubina confitada al eneldo con verduras de temporada Pularda asada al tomillo con patatas al horno Soufflé fr?o de chocolate con hilos de caramelo Fino de Jerez en crianza Mart?n Códax. 2006 Grans Muralles. Cosecha 2000 Freixenet. Gran reserva Palacio Real, 9 Julio 2007 | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-05-16 21:18:04 |
Foto: Õhtuleht Hispaania kuningapaar riigivisiidil Eestis Pidulik õhtusöök Estonia Kontserdimajas (menüü koostas Jevgeni Jermoškin, RIBE) 4. mai 2009 Tallinna vürtsikilu rukkileiva, vutimuna ja tomati-vinegretiga Peedi kreemsupp kartuli-odrapalli ja hapukoorevahuga Hiidlestafilee basiiliku-lillkapsarisoto ja vahuveinikastmega Soe rabarbrikook Kalevi šokolaadiga paneeritud jäätise ja Vana Tallinna likööri kastmega | |