JM Abikokk 2009-03-30 23:30:49 |
Kallid Naminamikad,
tahaksin asjatundjamatelt ja muidu köögikõlbulikematelt inimestelt nõu küsida ühe tööasja kohta, mis mul nii kogemata on otsapidi köögiprojektiks kujunenud. Nimelt on mul töös üks pisike alternatiivne teatrietendus, mille lavastaja otsustas gurmeepõhiseks teha. Mul on au ja õnnetus selles tükis kunstnikutööga panustada, niiet tuleb põll ette panna ja kulp kätte võtta.
Tükiks on Kuningas Ubu ja ideeks see, et Ubu on üks suur õgard ja kõik muud tegelased oleksid ärasöödavad (muidu on näidendi sisu see, et Ubu tahab kuningaks saada, tapab troonilolija, keerab majanduse pea peale - jagab kõigepealt rahvale raha, siis kogub ülekohtuselt makse ja tapab ära kõik riiki juhtivad ametnikud - ja siis läheb suure kisaga Venemaa vastu sõtta, saab haledalt peksa ja lõpuks poeb koopasse peitu). Noh, natuke nagu nukuteater, eksole.
Ma nüüd otsin parajasti taustinfot, et mitte piinlikke lollusi lavale panna, igaks juhuks püstitan siia ka väikese abihüüde, asjatundjamate õpetusi-soovitusi tasub alati kuulda võtta.
Kõigi asjade eelduseks on see, et nad etendust oodates iseenesest ära ei sulaks-laguneks ja kuna üldine setting on gurmeerestorani teema, võiksid ka toidud olla natuke mõttetult peened ja pepsid. Eelarvet meil muidugi palju ei ole niiet kaaviaridega on ka halvasti. Mingi odavate vahenditega saavutatav võltsvälimus oleks muidugi parim. Mingi pikk ja keeruline prantsusekeelne toidunimi oleks ka lahe menüü-kavalehele kirjutada.
Ühesõnaga, mul oleks vaja välja mõelda:
Eelroog - tõenäoliselt miski soolane asi, soovitatavalt kergelt sültja/kallerduva olemusega, mis võtab oma anuma kuju, oleks koostiseks ja kehastuseks kuningas Wenceslasele, kes pärast tema surma tõstetakse lusikaga ümber teise kaussi, jätkates troonipärija Boggerlasena.
Pearoog - Kodanikud ja Rahvas, võimalikult paljudest väikestest tükkidest koosnev toit (salat?), pigem tahke, võiks olla mingi lauas lisatava kastme või asjaga (no midagi, mis toidule vahetult enne söömist peale valatakse - Ubu jagab rahvale raha ja hüvesid, võiks olla mingi demonstratiivne headusega ülekallamine). Huvitav, kui oleks prantsuse või poola rahvusköögist (Ubu on poolakas, kirjanik Jarry on prantslane). Lavastaja pakkus mingeid munatoite, sest pärast maksudekogumist jõuab Ubu farmeriteni, kellelt on juba maksud mitu korda kooritud ja neil ei ole midagi, nemad oleksid siis tühjad munakoored, kelle Ubu saaks puruks lüüa, sisu leidmata.
Magustoit - Ülikud ja Kohtunikud, mingi ülimoodne, natuke mõttetu, kallis ja keeruga magustoit, hea kui oleks lihtne teha mitmeid erineva välimusega sorte, kas mingid koogikesed või kreemitutiga küpsised, tuuakse lauale peenel vaagnal ja Ubu sööb nad ükshaaval maiustades ära.
Digestiiv - kaks erinevat (alkohoolset?) jooki, mis kehastavad Poola ja Vene armeesid, võiks olla nagu tigedama olemusega, klaase peab saama brutaalselt (lahingu käigus) kokku lüüa, võib-olla mingi flambeeritav schnapps, mida põlema panna...?
Läks pikaks ja segaseks, aga võib-olla kellelgi siin on mingeid ideid. Üldine idee on minu kopiraidiga kaitstud ja keegi nüüd seda Nukuteatrile maha müüa ei tohi (nad ei ostaks ka tõenäoliselt), eksole :) An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr) |
|
Kristjan Abikokk 2009-03-31 13:40:52 |
Kas need toidud peavad olema söödavad või tehakse need polüpropüleenist/poroloonist/papist? Muidu vägeva kallerdise saab ballistilisest želatiinist. Värvi ka juurde ja näeb välja nagu Jell-o ning kui kasutada tavalist želatiini ja toiduvärvi on ka söödav ning peaks vägevalt võdisema :) Mythbustersis valati see želatiinisegu inimesekujulisse kipsist vormi (konkreetselt võeti kipsmask saatejuhilt Adamilt), et katseid teha. Nägi välja väga ehe. | |
JM Abikokk 2009-03-31 16:14:30 |
Eh, söödavad peavad olema. Võiksid hästi lõhnata ka, niiet publik ilastaks :) An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field (Niels Bohr) |
|
Kristjan Abikokk 2009-03-31 17:05:36 |
Kindlasti leiab õgardi-stseenide kujutamisel inspiratsiooni klassikast. Menüü on selles stseenis väga peen ja millegipärast ma ei usu, et tegelikult filmi tehes käsikirjas nimetatud asju serveeriti :). Seega on vist täiesti iseasi, mida väidetavalt teatris süüakse ja mis butafooriast road tegelikult tehtud on. Kalamari pole mingi probleem, sest valgumari näeb samasugune välja. Ning hanemaksapasteet on sama värvi kui mõned odavad pasteedid looma maksast. Võib kokku panna tõelise gurmeemenüü ja pärast nuputada, millest väidetavaid toite tegelikult valmistada. Lõhnagi saab eraldi tekitada, kui kuivatatud maitsetaimi kuival pannil eraldi kuumutada (nagu tehakse aroomide vabastamiseks): tähtaniis, kaneel, nelk, pipar, vürts, vürtsköömen jms Siis vist aga läheb tuletõrjesignaal tööle? | |