Aedviljade keetmise kestus

Pille
Postitusi: 16229
Nami-Nami peakokk
2009-01-03 20:48:29
Riinyke 3.1.2008:
Rubriigis hüva nõu võiks olla ka erinevate köögiviljade (kartul,porgand,peet jne) keemisele kuluvad ajad. Näiteks suppi tehes oleks siis hea ühest kohast vaadata, millal miskit potti lisada, kui endal kogemused puuduvad. Või kui lisada sõnastikus vastavale köögiviljale või ainele ka selle valmistusviiside kohta käivat infot.
Kuniks ma selle tabeli Hüva nõu rubriiki tekitan, kopeerin siia Masso & Relve raamatust "Supid ja ühepajatoidud" (Valgus 1981) järgmise info: Aedvilju tuleb keeta võimalikult lühikest aega. Kauasel keetmisel väheneb toiteväärtus ja halveneb maitse. Selleks et aedviljad supis ja ühepajatoidus õigeaegselt valmiksid, tuleb nad keema panna õiges järjekorras, nende erinevat pehnemiskiirust arvestades. Seejuures on aedviljad täpset keetkmise kiirust raske ette määrata, sest peale teatud liigi omaduste sõltub pehmeks keemine veel aedvilja sordist, värskusest, valmistamise astmest, tükkide suurusest, keetmisviisist (vees, aurus, survekeedunõus). Aedhernes 10-15 minutit; vanemad poetisherned 35-45 minutit Aeduba 25-35 minutit; vanemad kaunad 35-45 minutit Aeduba, kuivatatud 2-3 tundi Baklažaan e. pommu 10-15 minutit Brokoli e. spargelkapsas 15-25 minutit Hapukapsas 1-2 tundi Hapukurk 5-10 minutit Hapuoblikas 10-15 minutit Herned, kuivatatud 1,5-2,5 tundi Hiina ja pekingi kapsas 12-15 minutit Kaalikas 20-35 minutit Kabatšokk 8-12 minutit Kartul 20-30 minutit Kurk 10-12 minutit Kõrvits 8-12 minutit Kähar peakapsas e. savoia kapsas 15-25 minutit Lehtkapsas 15-25 minutit Lehtpeet e. mangold 12-18 minutit Lillkapsas e. õisikkapsas 10-18 minutit Looduslikud lehttaimed: nõges, naat, malts jt 15-20 minutit Läätsed, kuivatatud 1-2 tundi Mustjuur 15-25 minutit Naeris 20-30 minutit Nuikapsas e. koolrabi 15-30 minutit Pastinaak 20-30 minutit Peet 30-50 minutit Petersell 15-25 minutit Pirn 10-30 minutit Ploom 5-10 minutit Porgand 15-35 minutit Porrulauk 15-20 minutit Punane peakapsas 15-35 minutit Põlduba, värske 30-45 minutit Põlduba, kuivatatud 2.3 tundi Rabarber 5-15 minutit Redis "Jääpurikas" 10-15 minutit Rooskapsas e. brüsseli kapsas 10-20 minutit Salat (keetmiseks sobib peasalat) 10-15 minutit Seller 20-30 minutit Sibul 15-25 minutit Spargel 15-30 minutit Spinat 8-10 minutit Tomat 5-10 minutit Valge peakapsas 10-25 minutit Õun 5-15 minutit Aedviljad pannakse kuuma vette, aetakse keema tugeval tulel, kuid keedetakse nõrgal tulel, vaevu keevana. Üldiselt keedetakse aedvilju kaanega kaetult, ainult kapsaid ja lehtvilju kuumutatakse keetmiseni kaaneta, et ebameeldiv lõhn eemalduks. Keetmise ajal aedvilju ei segata. Pehmust kontrollitakse vardaga torgates, keetmine lõpetatakse, kui aedvili on seest veel veidi karge.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com