Pille Nami-Nami peakokk 2008-02-01 00:30:27 |
Kasutaja MARIELLA 4.1.2007:
Tere, Mariella! Lisan siia retsepti raamatust "Raamat maitsvast ja tervislikust toidust" (1955). Lisan selle peatselt ka põhiandmebaasi.
Pille
PRÄÄNIKUD (lk 280)
Munad vahustada suhkruga, lisada peenendatud kardemon, vanilliin või sidrunikoor. Puistata juurde jahu, segada hästi läbi, võtta tainast teelusikasse ja asetada see teise lusika abil võiga määritud küpsetusplaadile umbes 4 sm vahedega, seejärel küpsetada 7-10 minutit praeahjus.
Valmis präänikud võtta noa abil küpsetusplaadilt ja asetada vaagnale.
1 klaasi jahu kohta tuleb arvestada 3 muna, 1 klaas suhkrut, 5 tera kardemoni või 1/4 pulbrit vanilliini.
"Raamat maitsvast ja tervislikust toidust" (1955) kirjutab präänikute kohta veel järgmist (lk 280-281):
Präänikuid, põlist vene rahvuslikku maiustust, toodetakse külma suhkrusiirupiga segatud nn toortainast või kuuma suhkru- või meesiirupiga segatud nn keedutainast. Keedutainast lastakse pikemat aega seista külmas ruumis, mis tõstab präänikute kvaliteeti.
Präänikuid nimetatakse neile lisatavate maitseainete järgi.
Toiduainetetööstus toodab rohkesti mitmesugust liiki präänikuid: mee-, glasuuritud, vjasma, tuula, sidruni- ja vanillipräänikuid ning kovrižkasid (keedutainast mee- või siirupiplaadikooke). Kovrižkad on samuti präänikuliik. Müügil on mee-, liidu-, sukaadi- ja lõunamaist kovrižkat.
Vjasma ja tuula präänikud on kõrgete maitseomadustega ja tarbijate poolt hinnatud.
Vjasma ja tuula präänikutele on iseloomustav muretaina kihtide vahel olev sukaadist, marmelaadist või pastilaast kiht. Neid präänikuid nimetati varem ka pressitud kirjaga präänikuiks, sest enne küpsetamist pressitakse ("lüüakse peale") taina pinnale mitmesuguseid mustreid, ornamente, kirju ja kujutisi.
Tere! Kuidas tehakse poes müüdavaid präänikuid? Kas kusagil nende retsepti on? Tänud! Kasutaja MARIELLA 8.1.2007:
Suurimad tänud sulle Pille! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-11-15 15:44:19 |
Lisasin retseptikogusse ühe präänikuretsepti. Ise testida pole veel jõudnud ja lähipäevil ka ei jõua, aga loodetavasti mõni nami-namikas võtab ette :) Foto siin ja algretsept siin: | |