|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-01-31 23:19:27 |
Kasutaja KATI 16.1.2006:
Küsimus selline, et kuidas puhastada lesta? |
|
|
Vernanda Abikokk 2008-02-03 01:10:12 |
parem hilja kui mitte keegi - lesta pea tuleb maha lõigata, samuti see terav oga, mis muidu pärast võib näppu torgata. selle tagajärjel saab eemaldada ka soolikad. hilisemal pesemisel on suht oluline välja rookida veresoon nö lesta "kurgust". ja siis ongi enam-vähem juba.. | |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-02-12 09:18:38 |
Aitäh, Vernanda! Loodetavasti õnnestub siia kunagi ka piltmaterjal lisada.. | |
|
Vernanda Abikokk 2008-03-17 19:35:59 |
mu napp mõistus ei käi pildi lisamisest üle, mitte et mul ka liiga head pilti selle kohta oleks, aga. | |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-03-17 19:52:58 |
Vernanda:
Vernanda - piltide lisamisest on juttu siin :D
mu napp mõistus ei käi pildi lisamisest üle, mitte et mul ka liiga head pilti selle kohta oleks, aga. |
|
|
Vernanda Abikokk 2008-03-20 15:24:15 |
nii, proovime (pilt on kodukootud ja mitte-õppe-otstarbeliselt tehtud, aga siiski, esialgu peaks kärama küll, nõrganärvilistele ei soovita:):
|
|
|
Vernanda Abikokk 2008-06-24 22:24:49 |
nii, pisut parem piltmaterjal
|
|
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-06-29 17:16:00 |
Vernanda, väga asjalikud pildid - suur-suur aitäh!!! Lisan siia väikese katke 100 rooga sarja raamatust "Kalaraamat" (2005): Lesta rookimine ja fileerimine: Lest erineb kõikidest teistest kaladest oma lamedaks surutud keha samal kehapoolel asuvate silmade poolest. Siiski pole selle veidra välimusega kala käsitsemine kaugeltki nii keerukas, kui arvata võiks. Muidugi võib lesta praadida ka tervelt, sest nii nahk kui fileed eralduvad küpsenud kala küljest hõlpsasti ja puhtalt. Võiks aga katsetada ka fileerimist, sest kitsad õhukesed lestafileed maitsestuvad kiiresti, neid on hõlpus rulli keerata ja täita. Väikeste lestade fileesid arvesta ühele sööjale 3 tükki, ühest suurest merilestast jätkub aga kahele-kolmele. Tee kala seljanahasse saba juurde lühike sisselõige ning kinnita kala tugevasti lõikelaua külge. Näpi ülemise poole pruun nahk sõrmedega lahti, haara kõvasti lapiktangide või pintsettide vahele ja tõmba maha. Rasvasest kalast irdub nahk hõlpsasti, kuid näiteks kudemisjärgsel lahjal lestal on see üsna tugevasti kinni. Tõmba soovi korral ära kõhupoolne valge nahk (võib ka filee külge jääda), seejärel eemalda sisikond ja pea. Uimed tõmba väiksemalt kalalt ära lapiktangide või laiade pintsettidega, suurema kala puhul kasuta nuga. Lestast saab neli kitsast fileed, mille eraldamist alusta selgroo juurest ja liigu külje suunas. Sirje Rekkori raamatus "Kulinaaria" (2006, kasutusel kokakoolides õpikuna) öeldakse lihtsalt järgmist: Lest. Praetaval lestal on õigem ikkagi eemaldada värvilise külje kare nahk. Lest puhastatakse, pikad küljeuimed ja sabauim eemaldatakse kääridega. Nahk keeratakse siis sabast alates noa otsa ümber. | |
|
Vernanda Abikokk 2008-07-05 09:35:04 |
fileerimine on üks asi, seda küll. mina nt praadimisel näiteks ise ei fileeriks, eemaldaks selle paksema ja tumedama naha nt peale praadimist. sest see filee seal all jääb ikka täiega kena sedasi. minu isa rõhutab eriti selle terava oga mahalõikamist, mis on demonstreeritud viimasel pildil, et ei lõhuks käsi ära. | |
Zapxpxau
Abikokk 2008-07-05 11:50:00 |
Siin Saaremaal küll nahka enne praadimist maha ei võeta, ausalt öeldes, enamus söövad ka selle kareda naha lihtsalt ära. Ja meie majas küljeuimeid ära ei lõigata, sel põhjusel, et hiljem süües hoiavad need küljeuimed kinni neid pisikesi küljeroogusid, mida muidu nii tüütu nokkida on. Lesta hele nahk ja küljeuime kõrval paiknev rasvane lihariba on üldse kõige maitsvamad osad :P | |
| < 1 | 2 > >> | ||