vana_foorum Abikokk 0000-00-00 00:00:00 |
Kasutaja PILLEKAS 22.8.2003: Ained: - 0,5 - 1l hapupiima või biokeefiri või maitsestamata jogurtit, kui hapu ei meeldi - 3 tomatit - 1-2 väikest kurki - 1-2 paprikat - 3-4 redist (Kui mõnda neist ei ole, siis pole ka hullu, aga teisi asju peaks siis veidi enam võtma) - Soovi korral väike kimp rohelist sibulat või murulauku - väike kimp tilli - Soovi korral maitsestamiseks ka basiilikut või tüümiani - Võid praadimiseks ja hea lõhna saamiseks, võib asendada toiduõliga - Leiva või saiakuubikuid (iga inimese kohta 1-2 kääru jagu) Valmistamine: Tomatid, kurgid, paprika ja redised lõigata kuubikuteks ja panna suurde salatikaussi. Kui sööjaid on rohkem võib neid koostisosi ka rohkem kui ettekirjutatud olla. Hakkida juurde maitseroheline. Kallata peale keefir ning segada hästi segi. Kui on väga vedel, siis kurki ja tomatit juurde lõigata - parem kui segu on üpris paks. Lasta seista ja maitsestuda vähemalt 5 minutit. Soovi korral lisada salatimaitseainet või soola või pipart. Võtta leib või sai ja lõigata 1x1x1 cm kuubikuteks ning praadida võis. Või annab hea lõhna ja maitse, võib aga kasutada ka õli. Serveerida: Tõsta igale sööjale supitaldrikusse u. 1-2 viilu jagu leivakuubikuid ning tõsta aedviljasegu peale. Hea jahutav ja janukustutav roog kuumadeks päevadeks ja kerge eine ka niisama. Tavaliselt on parem kui leivaviile on hulgemini ja aedviljasegu üpris paks. Head isu! Retsepti mõtles välja minu isa, variatsioone olen leiutanud ise ka. |
|
vana_foorum Abikokk 0000-00-00 00:00:00 |
Kasutaja PROFA 15.2.2004: tere külm supp on üks leedu rahvustoite. soovitaks riivitud keedupeeti kah lisada. leedukad serveerivad kõrvale kas kuuma keedukartulit või kartulipudru eradli taldrikul. |
|
vana_foorum Abikokk 0000-00-00 00:00:00 |
Kasutaja VIHMAKASS 8.4.2004: Lapsepõlves sai vanaema juures suviti külmasuppi kuigi...sinna käis ka liha. Rasket maa hapupiima (koorimata hapupiim) veidi kodujuustu st. kodust kohupiima mõni eelmise päeva keedukartul (aga pole oluline osa) paar keedumuna soolast kodusuitsu sinki rohelist sibulat, tilli,petersellilehti,tomatit, kurki, redist, paprikat, lehtsalatit või noori kapsalehti (neid välimisi, mis ära kitkutakse)või kupatatud teelehti: kõik mis hetkel süüa juba sünnib aiast. Sink lõigatakse kuubikuteks ja praetakse eelnevalt. Samuti hakitakse köögivili parajaks ja muna. Supp tehakse valmis suures kausis otse sööjate silma all. Hapupiim kaussi, kodujuust sisse siis praesink, segatakse, mekitakse soola (sink soolane ju!) siis suratakse toores köögivili ja kui on keedukartuli kuubikud (pisikesed)segatakse, lisatakse meki järgi soola, siis riputatakse paksult üle munapudi, sibula ja muu rohelisega ning lähebki jagamiseks. Muna ja rohelist jääb lisamiseks veel lauale kuidas keegi tahab. Ahjaa, hapupiim peab olema karekülm ja sink juba veidike jahtund. Kõrvale jämedat musta vormileiba. Mida hing veel tahta võib. Ja mulgid on külma suppi teinud ...iidsest ajast, sisuksed on erinenud, vastavalt ajale ja vaesusele aga heinaaegne toit ta oli kui soolakala otsas või hukas oli. :) |
|