Mämm

Mämmi on rukkilinnastest must puder, mis kuulub soomlaste kevadpühadelauale.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Peale:

suhkruvett (1 dl vett, 0,5 dl suhkrut)

1. etapp:

1.5 l vett

250 g mämmi- ehk rukkilinnaseid

400-500 g rukkijahu

2. etapp:

2 l vett

250 g mämmi- linnaseid

400-500 g rukkijahu

3. etapp:

1-2 dl siirupit

2 sl jahvatatud pomerantsikoort

1 tl soola

Valmistamine

1. ETAPP: Kuumuta vesi keemiseni, lisa linnased ja rukkijahu. Riputa pinnale veidi rukkijahu. Kata pott kaanega ja lase soojas kohas 1,5-2 tundi imalduda (näiteks 50ºC ahjus).

2. ETAPP: Kuumuta vesi keemiseni ja lisa potti. Sega juurde linnased ja jahu. Kata pott kaanega ja lase jälle paar tundi soojas kohas imalduda.

3. ETAPP: Nüüd peaks mämmi olema vedela pudru paksune. Lisa vajaduse korral jahu, maitsesta. Keeda massi 10 minutit kogu aeg segades, et see põhja ei kõrbeks. Jahuta segu leigeks ja jaga mämmitoosidesse või fooliumvormidesse. Jäta kerkimisruumi umbes 1/3 vormi kõrgusest.
Vala vormidesse mämmi peale 1-2 spl külma suhkruvett "naha" tekkimise vältimiseks.
Küpseta 170-kraadise ahju alumises osas umbes 2,5 tundi.

Mämm on kõige parem mõne päeva pärast. Serveeri külmalt rõõsa koore ja suhkruga.

Soome Marttajärjestö retsept (4/2003)
LISA KOMMENTAAR

jj
postitatud 18.11.2004 15:53

mämm ruulz

zoozi
postitatud 24.04.2011 11:37

Ei õnnestunud eriti hästi. Jahu panin 400g, aga seda oli ikkagi liiga palju. Mul sellist vedela pudru taolist massi ei tekkinud. Lisasin siis 1,5 l vett juurde, et ikka asja saaks. Maitse poolest oli ka nagu midagi puudu võrreldes poe omaga. Peaks teinekord paki pealt vaatama, mida sinna veel on lisatud. Kokkuvõttes, aga tuli päris söödav. See aasta enam ei katseta, aga üritan järgmine aasta selle õige maitse välja timmida.

zoozi
postitatud 24.04.2011 11:38

Unustasin lisada, et kogus on ka üüratu.

Ullike
postitatud 25.03.2013 18:07

Mämmi süües läks mõte sellele, et tegu oleks nagu tummisema leivasupiga, millele on lisatud maltoosat. No vähemalt minu maitstud eksemplaril oli maltoosa maitse tugevalt tunda

A.k
postitatud 23.02.2020 17:55

See on vana Eesti rahvustoit