Vietnami sahver: ürdid

Nami-Namist leiad hulgaliselt Vietnami köögi retsepte. Aga millised maitsetaimed seal Vietnamis levinud on? Teeme väikese ülevaate.

Toome ära iga maitsetaime eestikeelse nime, vietnami nime, ladinakeelse nime ja ingliskeelse nime, lisaks mõned road, kus seda maitsetaime kasutatakse.

Aasia vesinaba 

Rau Má, ld. k. Centella asiatica, ingl. k. pennywort, Indian pennywort, Asiatic pennywort

Vesinabal on väikesed ümmargused lehed, mis maitselt meenutavad veidi kurki. Vesinaba võib leida värskete gỏi cuốn rullide seest, samuti Vietnami salatites.

Tervisetoidufännid proovivad vesinabast pressitud mahla nước rau má.

Banaaniõied 

Bắp Chuối Bào, ingl. k. banana blossom, fotol tervel kujul

Banaaniõied (vt fotot ülal) lõigatakse peenikesteks ribadeks ja neid lisatakse bún riêu ja bún mắm mereanni-nuudlisuppidele. Pigem lisatakse neid tekstuuri pärast kui maitse pärast. 

Erilehine linnurohi 

Rau Đắng, ld. k. Polygonum aviculare, ingl. k. bitter herb

Eriline linnurohi on üsna mõrkjas - siit ka ingliskeelne nimi bitter herb. Serveeritakse koos hotpots-hautistega ja seda lisatakse hautisele teatud mõrkja maitsenoodi lisamiseks. Tuleb kindlasti läbi kuumutada kuumas leemes enne söömist.

Koriander

Rau Mùi / Rau ngò / Ngò mùi / Ngò rí, ld. k. Coriandrum sativum L. ingl. k. coriander / cilantro 

Koriander on Vietnami köögist väga levinud, seda kohtab nii bánh mì võileibadeks, phở suppides ja värskete salatite seest. Neile, kes koriandrit ei armasta, on abiks fraas "không rau mùi" Põhja-Vietnamis ja "không rau ngò" Lõuna-Vietnamis ("koriandrit mitte lisada).

Proovi: Valik koriandriga Vietnami retsepte Nami-Namis

Koriander-ogaputk 

Ngò Gai, ld. k. Eryngium foetidum, ingl. k. culantro, sawtooth coriander, Mexican coriander

Koriandritüüpi ürt, mis visuaalselt meenutab saagi - sealt ka ingliskeelne nimi "saelehe ürt/saehambuline koriander). Koriander-ogaputke maitse on sarnane koriandrile, aga veidi intensiivsem, lõhnabuketis on koriandrit ja kerget lillelisust. Kui koriandrit serveeritakse pea alati värskelt, siis koriander-ogaputk kannatab ka kuumutamist. 

Lõuna-Vietnamis lisatakse mõned koriander-ogaputke lehed tihti phở supi juurde. Rebi lehed väiksemateks tükkideks ja lisa leemele. 

Asendamiseks sobib koriander või Tai basiilik. 

Lehtsinep 

Cải Bẹ Xanh, ld. k. Brassica juncea subsp. integrifolia, ingl. k. mustard leaf

Saigonis bánh xèo riisipannkooki tellides on kindlasti ürdituustis ka sakilise servaga ümarate lehtedega lehtsinep. 

Mugullauk 

Hẹ, ld. k. Allium tuberosum, ingl. k. Chinese chives, garlic chives, Oriental garlic, Asian chives, Chinese leek

Üsna tavaline maitsetaim Vietnamis. Maitselt meenutavad rohelist sibulat, aga varred on pigem nagu paksuvõitu murulauk ja veidi tugevamad. Põhja-Vietnamis serveeritakse seda phở supiga, samuti on seda tithi gỏi cuốn rullides. 

Proovi: Valik mugullauguga Vietnami retsepte Nami-Namis

Peperoomia

Rau càng cua, ld. k. Peperomia pellucida, ingl. k. crab claw herb, pepper elder, shining bush plant, man to man

Vürtsika ja veidi hapuka maitsega, vähelevinud, aga hõrk. Kasutatakse salatites. Sageli müüakse juba õitsevana. Suvine maitsetaim. 

Piparmünt 

Rau húng cây, ld. k. Mentha piperita, ingl. k. peppermint

Piparmünt on tugeva vürtsika maitsega, "kommimünt". Üsna levinud Vietnami köögis. Täiendab hästi sealiha ja krevettide maitset gỏi cuốn rullides. Seda kasutatakse palju salatites ja ürdituustides, mida tihti lauale pannakse, samuti nuudliroogades. 

Põldmünt

Rau húng lủi, ld k Mentha arvensis L., ingl. k. corn mint, field mint, wild mint

Vietnamis kasutatud müntidest ehk kõige levinum. Maheda maitsega, veidi karvaste lehtedega. Vietnamis korjatakse lehti väga varakult, kui need on alles tillukesed ja mil maitses on rohkem isegi koriandrit kui teravat münti. Kasutamine: gỏi cuốn kevadrullid

Rohemünt 

Rau húng lủi, ld. k. Mentha spicata, ingl. k. spearmint, garden mint, common mint, lamb mint, mackerel mint

Rohemünt on piparmündist palju delikaatsema ja mahedama maitsega - pigem on see magus kui vürtsikas. Rohemünti lisame Mojito-kokteili ja lambaliharoogade juurde. Rohemündi lehed on ümaramad, sakilisema servaga ja tumerohelisemad. Vietnamis kasutatakse sarnaselt piparmündile - gỏi cuốn rullides, salatites ja ürdituustides, mida tihti lauale pannakse. 

Sidrunhein 

Xả, ld. k. Cymbopogon citratus, ingl. k. lemongrass

Väga levinud maitsetaim liha maitsestamisel. Sidrunheina ülemine osa on väga kiuline - eemalda 2-3 välist lehte ja jäta umbes 8-10 cm alumine jupp alles. 

Soorohi 

Diếp Cá, ld. k. Houttuynia cordata, ingl. k. fish mint, heart leaf, rainbow plant, chameleon plant, heart leaf, fish wort, Chinese lizard tail, bishop's weed

Soorohi on hapuka maitse ja kerge kalalõhnaga üpris kummaline maitseroheline. Lehed on südamekujulised, pealt läikivad. Soorohtu serveeritakse bánh xèobò lá lốt ja Hoi Ani piirkonna firmaroa cao lầu nuudlite juurde. 

Asendamiseks sobib münt või Tai basiilik. 

Suga-rihumünt 

Kinh Giới / xiang ru, ld. k. Elsholtzia ciliata, ingl. k. Vietnamese balm

Suga-rihumünt on üsna levinud nt Vietnami värsketes rullides (gỏi cuốn) ja lisandina bún chả  juurde, kus see tasakaalustab rasvase sealiha maitset. Suga-rihumünt on sidrunmelissi sugulane, sidruni ja kerge mündi maitsega, aga maitsebuketis on ka sidrunheina üsna tugevasti. 

Asendamiseks sobib punane pronksleht või Tai basiilik. 

Tai basiilik 

Húng Quế, ld. k. Ocimum basilicum var. thyrsiflorum, ingl. k. Thai basil, anise basil, Asian basil

Tai basiiliku lehed on kitsamad, kergelt sakilised, varred on lillakad - seda siis võrreldes tavalise vürtsbasiilikuga. Maitse ja aroom on aga väga erinevad - Tai basiilik on kergelt aniisi- ja lagritsamaitseline. Sobib hästi Vietnami phở, bánh xèo, bò lá lốt ja paljude teiste roogade juurde. Lehti frititakse ja kasutatakse garneeringuna. 

Asendamiseks sobib pigem münt kui vürtsbasiilik.

Proovi: Valik Tai basiilikuga Vietnami retsepte Nami-Namis

Vietnami kirbutatar ehk Vietnami koriander

Rau Răm, ld. k. Persicaria odorata, ingl. k. Vietnamese Coriander, Vietnamese mint, hot mint

Vietnami koriander ei meenuta sugugi tavalist koriandrit, nii et segi neid ajada ei saa. Vietnami kirbutatra lehed on pikad ja saledad, sirge servaga ja terava otsaga. Maitses on tunda tsitrust ja münti ja veidi vürtse. Seda serveeritakse tavaliselt meritigude ja mereandidega. 

Süüakse tavaliselt värskel kujul. Asenda mündi või Tai basiilikuga. 

Vietnami lehtsalatid

Xà Lách, ingl. k. Vietnamese lettuce

Lehtsalat on Vietnamis väga oluline, seda kasutatakse kõiksugu roogade rullimiseks. Saigonis kasutatakse bánh xèo rullimiseks  Rooma salatit meenutavad lehtsalatit. Kasutatakse ka xà lách lô lô salatit (meenutab eraldatud lehtedega lehtsalatit) ja xà lách mỡ (meenutab võisalatit).

Vietnami pronksleht

Tiá Tô, ld. k. Perilla frutescens var. crispa, ingl. k.Vietnamese perilla, Chinese basil, perilla mint, shiso

Suurte lilla-rohekirjude sakiliste servadega lehtedega pronksleht, mille maitsebuketis on sidrunit ja aniisi, sobib hästi näiteks bánh xèo ja bún chả juurde. Seda lisatakse kevadrullide ja värskete suverullide sisse. Võib kergelt kurku kraapida. 

Asendamiseks sobib Tai basiilik. 

Võsundpipar 

Lá lốt, ld. k Piper sarmentosum, ingl. k. piper lolot. wild pepper

Võsundpipar on Vietnamis ja teistes Kagu-Aasia maades levinud maitseroheline. Kergelt piprane, aga mitte mõrkjas nagu beetlipipar (tihti on menüüdes võsundpipar ekslikult beetlipipraks tõlgitud, lá trầu). Võsundpipralehte kasutatakse väga populaarse tänavatoidu - bò lá lố - valmistamisel - väike veiselihavorstike keeratakse võsundpipralehe sisse ja küpsetatakse süte kohal. 

Toiude maitsestamiseks lõikatakse lehed peenikesteks ribadeks ja lisatakse roale lõppfaasis. 

Asendamiseks sobib toitudele maitse andmiseks ka Tai basiilik, toitude mässimiseks aga suured lillad pronkslehed või siis viinapuulehed. 

Vürts-järvelemb

Ngò Ôm, ld. k. Limnophila aromatica (Lam.) Merr, ingl. k. rice paddy herb

Maitses on tunda sidrunit, tilli ja veidi vürtsköömneid - mõnikord kutsutaksegi seda "magusaks vürtsköömneks" (sweet cumin). Vars on kergelt karvane, seest õõnsad. Saigonis ja mujal Lõuna-Vietnamis serveeritakse seda nt phở supi kõrvale. 

Aendamiseks sobib koriander. 

Ujuv lehtertapp

Rau Muống, ld. k. Ipomoea aquatica, ingl. k. water spinach, morning glory

Ujuv lehtertapp ei ole tegelikult maitsetaim, aga peenestatud kujul kasutatakse seda sarnaselt ürtidele, näiteks neid nuudlisuppidele lisades (bún riêu, bún bò huế, bún chả). Lehtertapul endal ei ole väga palju maitset, aga supile lisatud peened lehtertapuribad annavad mõnusalt krõmpsuva tekstuuri. 

Kasutatud allikad:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 20.11.2017 09:35 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid