Need tsitrusekoores küünlad on lihtsasti valmistatavad ning lisavad soojust ja jõuluilu nii kööki kui elutuppa.
Kuidas neid küünlaid ise teha? See on imelihtne!
Vaja läheb:
apelsine või mandariine
küünla valmistamiseks sojavahahelbeid, mesilasvahatükke, vanade küünalde jääke
küünlatahti, millel "jalg“ all (see hoiab tahti paigal)
Tee nii:
Lõika tsitruseline pooleks ja uurista lusika abil sisu välja. Ole hoolikas, et koor terveks jääks!
Aseta küünlatahid koorekausikeste keskele.
Sulata küünla valmistamiseks kasutatav vaha (tavaliselt tehakse seda vesivannil!) ning vala ettevaatikult tsitrusekoortesse.
Lase vähemalt 24 tundi seista ja tahkuda.
Hea teada!
Sojavaha võib sulatada ka söögitegemisel kasutatavates nõudes, kuna see tuleb vee ja pesuainega hästi maha. Mesilasvaha ja parafiin ei eemaldu nõudelt hästi, seega kasuta vahasulatuseks eraldi nõusid!
Apelsinide puhul toimib vilja pooleks lõikamine hästi – ühest apelsinist saab kaks küünlavormi. Mandariinide puhul soovitame pigem viljalt „kaane“ pealt lõigata, et küüna jaoks kasutatav koorekausike jääks sügavam.
Välja uuristatud tsitruselisest pressi näiteks mahla või kasuta salatikastme valmistamisel. Loomulikult võib sisu ka niisama ära süüa voi smuuti sisse suristada :)
Iga aastane jõuluaja küünal meil ka apelsinikoorest. Aga küünlatahtiks on see ... ei oskagi seletada - no see "niit" mis apelsini koorest keskelt tuleb, sektorid eemaldan ettevaatlikult et see "niit " katki ei läheks ja vahaks on toiduõli.