Toiduhügieeni ABC

12.12.2011 |

Soovitused toidu ostmiseks, säilitamiseks ja kasutamiseks
Põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna toiduhügieeni büroo

1. Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega

"Kõlblik kuni" kuupäevaga toitu ei tohi pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada. "Parim enne" kuupäevaga toitu tohib tarvitada pärast pakendile märgitud kuupäeva möödumist vaid juhul, kui see toit on kvaliteetne. Tuleb meeles pidada, et sageli ei ole selle toote omadused enam head.

2. Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri

Poest koju jõudes pane jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides ettenähtud temperatuuri.

3. Enne toidu valmistamist pese käsi

Pese käsi ka toidu valmistamise ajal, näiteks pärast toore toiduga kokkupuutumist või kui katkestad toidutegemise muude toimingute tõttu.

4. Pese hoolikalt värskelt tarbitavaid puu- ja juurvilju.

5. Ära külmuta sulanud toitu uuesti, vaid valmist asellest kuumtöödeldud roog.

6. Väldi toore ja töödeldud toidu kokkupuudet.

Töödeldud toit võib toore toiduga kokku puutudes saastuda.

7. Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks

Loe hoolega pakendilt tootja soovitusi toidu valmistamiseks ja töötlemiseks. 

8. Kuumuta toitu vähemalt 75C sisetemperatuurini.

Toidu taaskuumutamisel ei piisa toidu soojendamisest, kuna temperatuur vahemikus 10-60C on soodne paljude mikroorganismide kasvuks. 

9. Jahuta kuumtöödeldud toitu enne külmkappi asetamist

Kuum toit tõstab külmkapi sisetemperatuuri. Jäta külmkapis toitude vahele ruumi, et õhk saaks vabalt ringelda.

10. Hoia köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana

Toit võib kergesti saastuda ühista tööpindade ja -vahendite (lõikelauad, noad) kasutamisel.

Kasuta toore ja töödeldud toidu töötlemisel eri tööpindu ja -vahendeid või puhasta neid hoolikalt.

Loe veel:


postitatud 12.12.2011 11:10 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid