Maikuus jõudsid Eesti turule Rootsi tuntuima toitumisspetsialisti ning miljoneid eksemplare tervisliku elustiili raamatuid müünud Fredrik Paulúni poolt loodud hommikusöögi sari, kuhu kuuluvad kõrge kiud- ja mineraalainesisaldusega ning lisatud suhkruta müslid ja granolad. Uusi hommikusööke tutvustaval üritusel tõi Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadur Rain Kuldjärv välja mõned suhkru ja kiudainetega seotud tõed, millest igapäevaelus lähtuda.
Geneetiliselt on inimestel erinev maitsemeel ning reeglina ei osata maitse järgi hinnata, kas toidule on lisatud suhkrut ja kui palju on toidus kiudaineid. Sama tootegrupi toodetel on erinev koostis, seega tasub lugeda pakendiinfot.
Lääne ühiskonna toit on rafineeritud, mis tähendab, et inimestel on kiudainetest puudus. Hinnanguliselt tarbitakse kiudaineid kaks korda vähem kui peaks. Täiskasvanu päevane soovituslik kogus kiudaineid on umbes 25-35 grammi.
Kiudained on vajalikud mitmel põhjusel – need tekitavad täiskõhutunde ja toodavad soolestiku mikroorganisme, mis mõjutab omakorda kogu meie tervist.
Suhkur ei ole paha, seda on vaja, eriti kui töötad peaga, aga ettevaatlik peab olema lisatud suhkruga.
Pauluns’i hommikusöökide valikus on röstitud müsli vaarikatega ja rabarberiga, röstitud müsli kookose ja sarapuupähklitega, granola kakao ja vaarikaga ning granola kaneeli ja õunaga. Müslidest ja granoladest leiab ohtralt kiudaineid, aga ka mineraale ja teisi organismi toetavaid aineid, näiteks foolhapet, kaaliumi, rauda ja seleeni.