Tasakaalustatud toidulauda toetavatest koostisainetest valmistatud toitudes on kasutatud eestimaist liha ja köögivilja, komponendid on valitud lähtuvalt inimorganismi vajadustest ja retseptid kokku pandud eestlaste maitsest johtuvalt. Sarja toodetes ei ole kasutatud kunstlikke lisa- ega säilitusaineid. Põltsamaa Topz! on mõeldud ennekõike inimestele, kes kiire elutempo tõttu tööpostilt lõunale ei jõua, aga hindavad maitsvat toitu ja eelistavad täisväärtuslikku lõunat kiirnuudlitele või kontorisnäkkidele.
Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liikme Inga Paenurme sõnul on olnud kauasäilivate toitude retseptide kokkupanemine ja testimine peakokkade jaoks põnev, aga pikk ja keeruline teekond. „Ülesandepüstitus oli inspireeriv, sest isegi kui on väga kiire elutempo, peaks olema maitsev ja toitev lõuna käepärast. Seega võib öelda, et Topz! on peakokkade maitse, mis on pugenud töölaua sahtlisse.“ Retseptide väljatöötamisel osalesid Eesti Peakokkade Ühenduse liikmed Inga Paenurm, Triin Teesalu, Veronika Eesmann ja Marko Kokmann.
"Toatemperatuuril säilitatava maitsva portsjontoidu valmistamine on olnud meie pikaaegne unistus, mis on nüüd tänu uuele pakendile, tehnoloogiale ja Eesti tippkokkadele täitunud," rääkis Topz!’i tootejuht Pille Riin Rimmel. "Otsisime pikalt sobivat portsjonpakendit, mis sobiks toidu säilitamiseks, taluks kuumutamist ja oleks taaskasutatav ning leidsime selle Ameerikast, meile teadaolevalt Baltikumis ja Põhjamaades ükski teine tootja seda pakendit ei kasuta," selgitas Põltsamaa esindaja. "Kauasäiliv portsjontoit lähtub väiksema ökoloogilise jalajälje jätmise soovist, sest teadaolevalt visatakse poodides ja kodudes kokku ära koguni kolmandik toidust, sest säilivusaeg läheb üle ja toit läheb hukka," rääkis Rimmel.
Toiduteadlase Rain Kuldjärve sõnul on inimkond püüdnud toitu säilitada tuhandeid aastaid. "Selle aja jooksul on muuhulgas toitu kuivatatud, külmutatud, soolatud, suitsutatud, hapendatud, kuumutatud. Konservantidena on kasutatud mett, äädikat, alkoholi, hiljem ka kunstlikke lisaaineid, mille kõrghetk jäi 20. sajandi teise poolde. Olulisim läbimurre toidu pikaajalisel säilitamisel tehti siiski alles möödunud sajandil kui mõisteti milliste temperatuurirežiimide abil on võimalik hävitada endospoore ehk piltlikult öeldes ennast kapslisse peitnud bakterite vastupidavaid vorme," rääkis Kuldjärv. "Uued tehnoloogiad, seadmed ning materjalid võimaldavad tõsta temperatuuri ülekande efektiivsust ning lühendada töötlemise aega ja energiakulu. Töötlemise aja vähendamine võimaldab omakorda vähendada mõju toitainetele, näiteks mõju suhkrutele, rasvadele, valkudele ja mineraalainetele on minimaalne," kummutas Kuldjärv inimeste hirme, mis on seotud kõrget temperatuuri saanud toitudega. 2Lisaks on pika säilivuse puhul oluline aspekt toidu raiskamise vähendamisel, sest aasta jooksul maailmas äravisatav 1,3 miljardit tonni toitu on tõsine probleem."
Põltsamaa Topz! sarjast leiab tomatise minestroone, tummise seljanka, mahlase kana-karri ja eheda pasta bolognese. Eesti peakokkade retseptide järgi valminud supid ja praed on valmistatud kodumaisest lihast ja köögiviljast kunstlikke lisa- ja säilitusaineid kasutamata Orkla Eesti Põltsamaa tehases. Toidu valmistamiseks kasutatakse olemasolevaid tootmisliine, uude pakkeliini investeeriti 200 000 eurot.
Toidumessil õnnestus degusteerida. Kõige enam meeldis "Mahlane kana-karri" ja täitsa ok oli "Tummine seljanka".
Süüa nad küll ei sünni.