Õunastruudel, samm-sammult

Struudel on Austriast pärit küpsetis, mis sai tuntuks 18. sajandil ja levis hooga Euroopas endise Austria-Ungaririigi aladel. Õhukeste tainakihtide vahel on täidis, mis võib olla nii soolane kui magus. Tainas ise on hästi õhuke ja pärast küpsemist krõbe. Struudlit serveeritakse soojalt, magusale struudlile sobib kõrvale pakkuda näiteks jäätist või vanillikastet. 

Struudli valmistamiseks vajamineva taina võib kas ise teha või kasutada poes saada olevat filotainast. Struudlitaina tegemine on väga huvitav ja teistmoodi küpsetamiskogemus, seega võiks taina tegemise kasvõi aeg-ajalt ise ette võtta.  Imeõhukeseks veniv tainas ja lina abil kokku rullimine teeb küpsetamise väga põnevaks!

Väljatulek: üks suur õunastruudel, u 40 cm pikk

Tainas:

250 g nisujahu
25 g võid
1 muna
0,5 tl äädikat
vett


Täidis:
1 kg õuna (puhaskaal)
75 g suhkrut
2 tl kaneeli
100g rosinaid


Vahele ja peale:
75 g võid
100 g mandlijahu*
50 g suhkrut
tsipa tuhksuhkrut

 

Alguses tee tainas. 

Pane jahu kaussi, lisa pehme või ja sega, kuni või on pisikeste purudena. Eraldi nõus klopi lahti muna ja lisa nii palju vett, et saad kokku 150 ml muna-vee segu. Lisa sellele vedelikule äädikas ja sega läbi.

Vala muna-vee-äädikasegu jahusse, sega-sõtku hoolega, kuniks tainas on ühtlane pall ja lahtist jahupuru enam kausis ei ole. Siis tõsta tainas lauale ja sõtku viis minutit. Sõtkumine on väga oluline, kuna see aitab jahus oleval liimvalgul, gluteenil, taina elastsemaks teha. Seega sõtkumisaega ei tasu lühendada!

Kui tainas sõtkutud, on ta ilus ja siidine. Pane tainas kaussi, määri pealt õhukese kihi õliga (et ta ära ei kuivaks) ja lase toatemperatuuril tund-kaks puhata.

Sel ajal, kui tainas puhkab, tee muud ettevalmistused:

Täidise jaoks puhasta, koori ja tükelda õunad. Lisa õuntele rosinad, suhkur ja kaneeli ning sega hoolega läbi.

Teises kausis sega mandlijahu ja suhkur.

Ning kolmandas kausis sulata 75 g võid.

Kata laud puhta linaga, sõelu peale jahu- nii, et jahu kataks õhukese kihina terve lina.

Taina ettevalmistamine:

Kui tainas on puhanud, tõsta see kausist välja jahuga kaetud laua keskele. Rulli tainarulli abil umbes 30x20 cm ristkülikuks. Edasi hakka tainast kätega venitama. Selleks pane mõlemad käed taina alla ja liiguta käsi teineteisest eemale. Esimesel korral tundub see veidi hirmus, aga kui tainas on õigesti tehtud, ei lähe ta katki, vaid venib kenasti. 

Venita tainast, kuniks ta oli imeõhuke ja umbes 100 cm x 70 cm suur ristkülik. Tainas peab olema nii õhuke, et paistab läbi - kirjanduse järgi peaks läbi struudlitaina armastuskirja suutma lugeda :)

Venitamisel jäävad taina servad paksemad, need tuleb kääridega ära lõigata. Ja siis kiirelt sulavõiga tainas üle pritsida. Justnimelt pritsida, kuna pintseldamiseks on tainas liiga õhuke ja läheks pintslitõmbe all katki. Selleks kulub umbes kolmandik sulavõist.

Kogu tainavenituse protsessi tasub teha suhteliselt kiirelt (aga samas rahulikult), kuna tainas hakkab õhu käes kuivama. Ja kuivanud tainas on rabe. Seepärast peab koheselt peale venitamise lõppu tainale sulavõid pritsima. 

Edasi hakka struudlit kokku panema:  

Kata terve tainapind mandlijahu-suhkru seguga,  tõsta ühte lühemasse serva õunatäidis. Sealjuures mitte täiesti serva, vaid servast nii 10 cm kaugusele. Vormi täidisest ilus piklik kuhi. 

Kui täidis paigas, tuleb struudel kokku rullida. Kuna kätega rullimiseks on tainas liiga õhuke ja võib rebeneda, tehakse seda lina abil: Tõsta täidisepoolse otsa lina veidi üles ja keera selle abil tainaserv täidise peale. Siis tõsta lina kõrgemale ja tõmba enda poole - struudel rullib ennast kokku. Kokkurullimist tehes tasub taas pigem kiire olla, mitte väga aeglaselt rullida - siis tuleb struudel ilusama kujuga ja ei vaju liiga lapikuks. 

Kokkurullitud struudli vabad tainaotsad suru käega kinni, lõika vajadusel  veidi lühemaks ja voldi struudli alla. Tõsta struudel küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pintselda üle sulavõiga. 

Küpseta struudlit 190*C eelkuumutatud ahjus umbes 30-40 minutit, kuniks struudel on pealt krõbe ja kuldpruun. Küpsemise käigus määri ühe korra ka võiga, kulutades ära viimase osa sulatatud võist.

Valmis struudlil lase plaadil viis minutit jahtuda, raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri. 

* Kasutasin väga mõnusat jämedama jahvatusega röstitud mandlijahu, mida toodab Germundi firma. Aga võib kasutada ka tavalist mandlijahu või mandlilaaste.

Proovi ka neid struudliretsepte:

Postitus ilmus algselt Martiina blogis Tegemisi-toimetusiFotod: Martiina Anni

Artiklit toetab:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 31.08.2015 13:10 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Maiu Tafenau
postitatud 05.09.2015 07:03

Ise ei ole struudlit teinud, aga õde on kaks korda teinud ja ikka ehtsa struudlitainaga :) Väga hea oli!

E.K.
postitatud 10.09.2015 18:25

Struudel on kindlasti maitsev ja mõnus, aga sellel lehel laiutava reklaami tõttu on väga ebameeldiv retsepti lugeda! Kahjuks ei ole võimalik seda reklaami ka sulgeda (jah, rist üleval paremas nurgas on, kuid ei toimi)!

Pille
posted on 11.09.2015 10:57

E. K., siis loed pikka lugu pärast arvutist või tahvlist. Ja reklaamid on vältimatud, kui Sa just A) ei eelda, et Martiina või teised toimetajad neid lugusid täitsa tasuta kirjutavad ja hea töö eest tasu saama ei pea või B) ei eelda, et mina (Nami-Nami Pille) seda veebilehte endiselt täitsa tasuta tegema pean. Alati on võimalus muidugi ka kasutajatelt raha küsima hakata kasutamise eest, aga me eelistame hetkel seda mitte teha.

Margit Paas
postitatud 21.10.2015 15:09

Pärast eilset saadet "Eesti parim pagar" soovivad kõige selle peale struudlit küpsetada ilmselt paljud :)

Tiia Toming
postitatud 03.09.2016 18:35

Just esmaspäeval sai tehtud, soovitan :)

Tiina
postitatud 04.10.2017 21:08

Õunte kogus on natuke kahtlane. 1 kg õuna (puhaskaal) - mina saan aru, et see on puhastatud õunte kaal. See oli ikka üks hiiglasuur kausitäis ja pool jäi üle. Pildi peal ka ei tundu terve kilo õunatükke olevat. Aga struudel sai väga hea. Tainast ise ei teinud, kasutasin täistera-filotainast, mis minu hinnangul ei ole üldse mingi õige filotainas, sest on liiga paks, aga struudile sobis imehästi.

Mammu
postitatud 26.08.2018 20:22

Struudel on meie pere lemmik. Laisa inimesena toimib hästi ka poe pärmi-lehttaigen (rullin hästi õhukeseks) ja sisu jääb minu arvates parem, kui enne pannil või potis läbi hautada). Lisan natuke riivsaia ka õuntele, et õunte mahl kreemiseks muutuks.

Gaily Kuusik
postitatud 27.08.2019 10:05

Meie pere täielik hitt. Olen enda jaoks veidi retsepti mugandanud ja kõik kiidavad!

Rait V.
posted on 22.04.2024 20:46

Aga paluks jagada siis neid mugandusi. Ideid teistelegi.