Nispero - mis see on ja kuidas seda süüa?

Poelettidel on müügil põnev puuvili, mida sildil kutsutakse astelpihlakaks. Hariliku astelpihlaka (Mespilus germanica) vili mispel see küll pole, nii et nimi on ekslik.  See oranž vili on hoopis jaapani villpöörise vili nispero

Inglise keeles on see vili tuntud kui loquat, aga ka 'jaapani ploom' (Japanese plum) või 'hiina ploom' (Chinese plum). Portugali turulettidel on sildile kirjutatud nêspera, Hispaanias nisperos, Itaalias nespole. Hiinas on selle vilja nimi pipa.

Nispero looduslik kasvuoht on Hiina jahedamates piirkondades, samuti Jaapanis, Koreas, India mägedes, Pakistanis ning Filipiinide põhjaosades. Jaapani villpöörist leiame Türgis, Süürias, Iisraelis, Liibanonis, ent ka Euroopas kasvab jaapani villpööris edukalt - näiteks Küprosel, Maltal, Itaalias, Hispaanias, Portugalis. Maailma suurim nisperokasvataja on Hiina, talle järgneb Hispaania. 

Jaapani villpööris on suur igihaljas põõsas või puu, mida kasvatakse nii viljapuuna kui ka ilupuuna. 

Jaapani villpööris õitseb sügisel või varatalvel, viljad valmivad kevadsuvel. Ovaalsed viljad - nisperod - on 3-5 cm pikkused, siledad või kergelt ebemeid täis. Viljaliha on mahlakas ja selle värv võib olla nii valge, kollane kui ka oranž (meie poelettidel on hetkel oranži viljalihaga nisperod). Olenevalt sordist on vili kas magus või magushapukas või lausa hapukas. Maitses on tunda nii virsikut, aprikoosi, tsitruseid kui ka veidi mangot. 

Kuidas kasutada?

Nispero on suhkrurikas, happeline ja kõrge pektiinisisaldusega. Kõige lihtsam on pestud viljad pooleks lõigata, seemned eemalda ja kest koorida ning viljaliha lihtsalt ära süüa. Värske nispero sobib hästi ka puuviljasalatitesse. 

Kõrge pektiinisisalduse tõttu saab nisperotest maitsva moosi keeta või želee valmistada, puhastatud vilju võib kergelt suhkrusiirupis keeta. Poolküpsed viljad sobivad pirukatesse ja kookidesse. 

BBC Food kirjutab, et nisperod on maitsvad vanillisiirupi, sidrunisiirupi või roosiveesiirupiga. Ja Itaalias valmistatakse nisperoseemnetest Nespolino-nimelist likööri :)

Loe veel:

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 04.05.2019 19:35 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Tiina Intal
postitatud 04.05.2019 22:21

Meie sõime seda Colombias, sellest tehakse seal ka mahla. Täitsa mõnus vili, üsna magus, aga mitte lääge.

Annika Hunt
postitatud 06.05.2019 10:17

Hispaanias puu otsast võetuna oli maitsvam, hapukam, kui poest ostetud. Üsna palju suuri seemneid.

Eveli Krnr
postitatud 09.05.2019 16:17

Gruusias on see tavaline leid kevadiselt turult. Multshmaks kutsutakse, magus ja toitev.

Agne Peetersoo
postitatud 07.06.2021 17:07

Madeiral nimetati neid nespradeks ja puu otsast võttes maitsesid hästi. Väheseid hapusid vilju, mida seal saada oli. Asendasid koogi sees edukalt rabarberit. Kohalikud olid hämmeldunud, et neist kooki tegin :)

Terje Vainola
postitatud 07.06.2021 17:08

Küprosel aias kasvasid meil need imeliste viljadega puud. Mugisin isuga :)

Hiie Rumma
postitatud 07.06.2021 17:10

Hispaanias puuotsast võttes oli täitsa tore ja maitsev.

Elen Heidok
postitatud 07.06.2021 17:11

Jah, proovisin seda Hispaanias. Seemne panin mulda ja täna on aknalaual 35 cm pikkune väike puu!

Varje Engman
postitatud 07.06.2021 17:20

Olen proovinud, esmalt Türgis ja nüüd ka kodumail, maitseb!

Karima
postitatud 07.06.2021 18:08

Olen ja väga ei maitse. Väga palju vilja polegi süüa. Lastele meeldivad.

Kaja Rikkonen
postitatud 08.06.2021 08:39

Hea mahlane .Türgis söödud ja ka siit ostetud :)

Marika Saar
postitatud 10.06.2021 22:37

Olen söönud Musta mere ääres Adleris. Maitsvad :)