Mis on must küüslauk ja mida sellega teha?

Kuidas saab küüslauk must olla? Kas kasvabki maa sees musta värvi küüslauk?

Ei, tegemist on tavalise küüslauguga, mida hoitakse mitu nädalat madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskusrežiimil. Sellise “küpsemise” käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, mis annab küüslaugule aroomi ja süsimusta värvi. Erinevalt värskest küüslaugust on must küüslauk  magus, veidi hapukas ja veidi karamelline, tunda on röstimise mekki ning veidike kumab läbi ka tavalist küüslaugumaitset. Tekstuurilt on must küüslauk pehme, veidi vetruv ja kleepuv, meenutades veidi kuivatatud musta ploomi.

Fotol olev must küüslauk valmib vaid Eesti küüslaukudest, millel pärast õigeaegset korjamist lastakse mõnda aega päikese käes soojal maapinnal kuivada. Siis küüslauk puhastatakse kooritakse käsitsi ning säilitatakse spetsiaalsetes tingimustes mõned nädalad. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline jälgida õiget temperatuuri ja niiskusrežiimi. Õige valmimishetk määratakse maitsmisel. Kui must küüslauk on valmis, siis lastakse sel taheneda ja kuivada, seejärel sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt. Hoolikas toorainevalik, teadlik valmistamine ja õiged säilitamisvõtted tagavad, et suurem osa küüslaugu headest omadustest on alles ka mustas küüslaugus. 

Ka must küüslauk on hea antibiootikum, mis aitab võidelda põletike ja bakteritega. Küüslaugu tarbimine soodustab seedeorganite tegevust, tugevdab südametegevust, vähendab kolesterooli hulka, turgutab immuunsüsteemi ja on väidetavalt hea afrodisaakum. Kui toorest küüslauku on üsna keeruline suurtes kogustes tarbida, siis musta küüslauku võib nosida kasvõi kommi asemel.

Must küüslauk sobib nii magusate kui soolaste toitude maitsestamiseks. Lisa musta küüslauku orsoto, risoto ja makaroniroogade sisse; kasuta seda leivamäärete, püreesuppide ja pirukatäidiste maitsestamiseks. Kui soovid kasutada musta küüslauku magusates roogades, siis sobita seda näiteks šokolaaditrühvlite ja -kookidega. 

Musta Küüslauku saad tellida www.mustkuuslauk.ee lehelt, kust leiad info ka jaemüüjate kohta. 

Proovi retsepte:

2015 a. aprillis proovis Marko Reikop musta küüslauku saates “Ringvaade”, videot näed siit: http://etv.err.ee/v/meelelahutus/ringvaade/ringvaate_lood/faf88af8-783d-49e5-ab01-1fdca918f212

Fotod: Andra Kalda. Artikkel ilmus veidi pikemal kujul Andra blogis aprillis 2015.

Hea lugeja! Kas Sina oled musta küüslauku juba proovinud? Kuidas maitses?

Andra Kalda
Andra Kalda
postitatud 07.11.2022 21:06 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Katrin Mägi
postitatud 17.08.2015 15:28

Mulle see must küüslauk väga meeldib. Selle karamelline maitse on rabav! Rääkimata põnevast värvivarjundist :)

trintzu
postitatud 23.10.2015 11:07

Jaa, meeldib väga!

Külli Kuusk
postitatud 23.10.2015 17:40

Väga meeldib. Mul kaheaastane sõi kolm küünt nagu niuhti ära :)

Annika K
postitatud 12.01.2016 21:38

Oi kui tore, et seda ka eestis toodetakse! Näiteks Rootsis hind ca 3x kallim.

estonienne
postitatud 12.01.2016 22:35

Kammkarbid musta küüslauguga, Umami retsepti järgi, on küll ülihead!

Kerly Dartsasvili
postitatud 18.01.2017 14:41

Väga huvitav maitse oli. Meenutas natuke maitselt ploomi, aga samas tuleb kergelt seda küüslaugu enda maitset ka natuke. Väga hea, aga palju ei saa korraga süüa.

Reet Allikmaa
postitatud 16.02.2017 07:47

Mulle nii maitseb, minule tundub, et must küüslauk on seenemaitseline! mmmõnus amps!

Mare Tamm
postitatud 11.11.2017 19:35

Ostan ka ja panen kolleegidele jõululauale, mulle meeldib neid üllatada.

Ingrid Klandorf
postitatud 11.11.2017 20:24

Ostsin ja sõin kõik lihtsalt korraga ära.

Jane Bracey
postitatud 12.11.2017 15:12

Teen majoneesi musta küüslaugua ja meeldib krevettidega ja omletti juurde!