Rammusat täispiima on varasemalt soovitatud juua eelkõige lastel, kellele toitev jook on oluline abimees kasvamisel. Eesti poelettidel võtavad üha suuremat pinda erinevad, üle 3,5% ja kõikuva rasvaprotsendiga piimad. Üle 20 aasta Valio Laeva meiereis töötanud Alma piimaekspert Elle Must soovitab rammusamat maapiima kõigile, kellel on olulised järgmised väärtused.
Eksperdi sõnul on piim tuntud ennekõike kaltsiumi ja magneesiumi allikana, kuid 3,8-4,2% vahemikus kõikuva rasvasisaldusega Alma maapiim on tänu oma kõrge rasvaprotsendi sisalduse poolest tema sõnul abiks ka mitmete teiste vitamiinide omastamisel. "Rasvlahustuvate vitamiinide nagu A,D,E,K imendumiseks ja transpordiks on meie organismil rasva vaja. Ka pärast pastöriseerimist sisaldab piim kõiki tuntud vitamiine ja on nende oluline allikas meie toidus – piimas leidub lisaks A,D,E ja K vitamiinidele ka erinevaid B-grupi vitamiine," selgitas ta.
Kaua peksupoisi rollis olnud rasv seostub paljude jaoks ikka veel ülekaaluga. Rasv üksi aga kedagi paksuks ei tee, vastupidi – targalt tarbitud rasvad võivad hoopis salenemisele kaasa aidata. "Kosutav täispiim ning selles sisalduvad rasvhapped täidavad kõhtu, aeglustavad suhkrute imendumist vereringesse ja ennetavad ülesöömist. Seega võivad tervislikku elustiili harrastavad piimasõbrad kaalu pärast muret tundmata vaadata ka rasvasema maapiima suunas," sõnas Elle Must.
Juba Cleopatra ja mitmed kaunid naised pärast teda on võtnud piimavanne hoidmaks oma nahka pehme, nõtke ning säravana. Seda ei ole nad teinud sugugi asjata – nimelt on täispiimas peidus rikkalikult aminohappeid, antioksüdante ja vitamiine, mis kõik aitavad nahka toita ja hellitada. "Kellele toiduga aga mängida ei meeldi, võib nahka hellitada ka seestpoolt. Alma kõikuva rasvaprotsendiga maapiim on vähe töödeldud ja naturaalse maitsega. Piima joogiks tarbides aitame seeläbi ka oma organismil kanda hoolt meie naha eest," kinnitas Alma piimaekspert Elle Must.
Kas teadsid, et piim aitab leevendada stressi? Klaas sooja piima aitab lõõgastada pinges lihaseid ja rahustada närve. "Viiruste hooajal tasub kosutava piimajoogi sisse segada ka mett. Kui kasutad maiuse valmistamiseks Alma maapiima ja naturaalset eestimaist mett, valmib jook, mis lisaks terviseturgutusele viib sind oma eheda maitsega tagasi lapsepõlve mälestuste juurde. Nii soojendad talve kiuste lisaks kehale ka oma mälestusi ja südant!" soovitas Must.
Eksootiliste maitsete armastajad saavad klassikalist piimajooki vürtsitada kurkumiga. Sellele Indiast pärit kuldkollasele juurele on aegade jooksul omistatud mitmeid tervendavaid omadusi, kuid Hiina meditsiinis on seda muuhulgas kasutatud ka depressiooni ravimiseks.
Pressiteade 6.3.2018