Lõuna-Eesti toidukonverents 2021

Lõuna-Eesti Toidukonverents on eeskätt väikeste ja keskmiste toidutootjate ja -pakkujate ning kohaliku toidu huviliste kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Aastast aastasse on kasvanud huvi ka väljastpoolt Lõuna-Eestit.

Seekord on võõrustajaks Jõgevamaa - Eestimaa südames Põltsamaal. Konverents leiab aset 19. oktoobril kell 9.30- 17.00 Põltsamaa Kultuurikeskuses.

Tänavuse konverentsi teemaks on (Maa)ettevõtlus kui elustiil – amatöörist professionaaliks. Eestimaal on nii palju toidutootjaid, -pakkujaid, kelle tegevus on alguse saanud kirest, hobist, elustiilist, mis nüüd toob ka leiva lauale. Kuidas on nende ettevõtjate teekond olnud, mis on olnud väljakutsed, karid, mis on olnud õnnestumised, ehk ka õnnelikud juhused – tule kuula!

Moderaatoriks ehk päevajuhiks on Erlis Schönberg – Mulgimaa mees, maitsemeelelahutaja, Peakokkade Ühenduse liige, Eesti kodukokk 2010.

Oma kogemuslugusid tulevad toidukonverentsile jagama järgmised Lõuna-Eesti ettevõtjad (nimekiri võib veel muutuda):

  1. Meemeistrid OÜ on üle 10 aasta tegutsenud pereettevõte, mis kasvas välja huvist mesinduse vastu. Suvel tegeleb Annamõisas paiknevas uues tootmishoones värske mee vurritamise ja pakendamisega lausa kolm põlvkonda. Peale naturaalse mee valmistatakse erinevaid meesegusid kohalike külmkuivatatud marjade ning lisanditega. Lisaks plaanivad Kristi ja Raul Terep vanast meiereist külastuskeskuse rajada.
  2. Pereettevõttest Siidrikoda on kasvanud välja uus tegevussuund ja bränd – restoran KODAS, mida veab eest peretütar oma kolme sõbrannaga, kellega koliti selleks pealinnast Põlvamaale.
  3. Viinamärdi Talu on väike perefirma Tartumaal. Talus kasvatatakse piimalambaid ja talu meiereis valmistatakse "Ehtsa talutoidu" märki kandvaid tooteid nii lamba- kui ka lehmapiimast. Juustud valmivad käsitööna ning on itaaliapärased, kuna talu peremees ja juustumeister Denis Pretto on pärit Itaaliast.
  4. Mulgi Pruulikoda on 2015. aastast tegutsev väike talupruulikoda Lõuna-Viljandimaal, mis kannab Karksi kandi õllepruulimise traditsiooni moodsal viisil edasi. Lauri Vaiksaare pruulitud õlu on pastöriseerimata ja filtreerimata – ehe ning maitseküllane. Lisaks võõrustatakse seltskondi, kel huvi õlletootmise vastu.
  5. Otepää kõrgustikul vaarikaid kasvatav Tedre talu on võtnud eesmärgiks võtta vaarikatest välja niipalju kui võimalik ning lisaks mahlatootmisele pressib vaarikaseemnetest üliväärtuslikke vitamiine ja rasvhappeid sisaldavat õli. Tedre talu pererahvas Kadri Kalmus ja Raivo Teder on vaarikaid kasvatatud ja marju müüdud üle 20 aasta..
  6. Andri-Peedo talus hakati kitsi pidama 2009. aastal, 2017 avati Põhjamaade moodsaim kitsefarm. Rajatud on avar ja valgusküllane kitselaut, Eestis ainulaadne heinakuivati, kõrgtehnoloogiline meierei ja hubane talupood. Kitsedele heade elutingimuste loomise ja eriti kvaliteetse söögi andmisega on perefirma võimeline pakkuma kitsepiima ja -juustusid, mida hindavad kõrgelt ka mitmed tippkokad.
  7. Eikellegimaa MTÜ on elav näide säilenõtkest (loe: jätkusuutlikust) talust. Tegemist on looduslähedast eluviisi propageeriva MTÜ-ga, mis lähtub mõttest „elades loodusega koos, mitte selle arvelt“.
  8. Pereettevõte Ostrova Mari kasvatab Setomaal musti sõstraid, mustikaid ja vaarikaid. Ettevõte viljeleb mahepõllumajandust – marjaistanduses ei kasutata keemilisi taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Mustadest sõstardest toodab Ostrova Mari koostöös Polli Aiandusuuringute keskusega mahla, jahu ja toormoose. Lisaks on tootenimistus ka külmutatud marjad.
  9. Alatskivi Mõisamaitsed on väike pereettevõte, mis toodab vanas Alatskivi mõisa jääkeldri hoones peamiselt käsitööveine, lisaks teesid, maitseäädikaid ja muud põnevat. Kõik see valmib kodukandi marjadest, puuviljadest ja aasataimedest. Külli Must vedas aastaid Alatskivi mõisakompleksi taastamist, kuid toidutehnoloogina pööras oma hobi ettevõtluseks.
  10. 2018. aastal sündinud Green Bite OÜ toodab putukastest toitu – kilgileibasid ja toorbatoone, mis on välja töötatud Eesti teadlaste kaasabil. Ettevõtet veavad eest kaks õde – Külli Lokko ja Marge Kõllamägi, kellest esimene esindab teadust ja teine ettevõtlust. Startupile kohaselt on ettevõtte ärimudel kahe ja poole aasta jooksul oluliselt muutunud, arenedes algsest katsefarmist, kilkide kasvatamisest ja kilgijahu valmistamisest tervislike lõpptoodete valmistajaks

Konverentsi raames esitlevad mitmed osalevad ettevõtteid ka oma tooteid ja teenuseid. Registreerimine kuni 11. oktoobrini SIIN. Konverents on osalejatele tasuta ja toimub hübriid-üritusena ehk on võimalik osaleda nii füüsiliselt kohale tulles, kui läbi veebi.

Tähelepanu! Kohapeal pääseb konverentsile vaid EL-i digitaalse COVIDi-tõendiga. Täpsemad tingimused sõltuvad tol hetkel kehtivatest piirangutest ja reeglitest.

Konverentsi korralduses löövad kaasa Lõuna-Eesti toiduvõrgustike eestvedajad. Üritust rahastatakse Eesti maaelu arengukava 2014–2020 "Teadmussiire ja teavitus” ning Leader meetmetest ja Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“.

Täiendav info: Elo Mets, Tartu Ärinõuandla, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932 ja Ülle Jukk, Jõgevamaa Koostöökoda, ylle@jogevamaa.ee, tel 5305 6322.

Konverentsi koduleht ja FB leht.

Ülle Jukk
Ülle Jukk
postitatud 20.09.2021 08:49 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid