Leibur kutsub koduleiva küpsetajaid taas võistlema

Kohaliku leivakultuuri edendamiseks kuulutab Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur ka käesoleval aastal välja konkursi “Leiburi Leivategu” parima kodus küpsetatud leiva leidmiseks.

Sellega kutsutakse koduseid leivameistreid ühinema kingitusega Eesti Vabariigi 100 aastapäevaks "100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile!"

Eesti Rukki Selts, Eesti Põllumeeste Keskliit, Tartu Mill ja Leibur algatasid kevadel 2016 ülemaalise aktsiooni eesmärgiga hoida elus rukkikultuuri, üle põlvkondade kestnud tavasid, rukki kasvatamise, tarbimise ja aretamise traditsiooni ning pärandada uutele põlvkondadele austus leiva ja leivavilja vastu. Eesti Rukki Seltsi ja Põllumeeste Keskliidu üleskutsel külvas sada rukkikasvatajat Eesti Vabariigile põllutäie rukist. Just seda saaki kasutavad Tartu Milli veskimehed erilise leivajahu tootmiseks ning Leiburi pagarid küpsetavad juubelileiva, mille retsepti aluseks saab selleaastane võiduleib.

“Leiburi Leivategu” konkursil osalemiseks tuleb küpsetada oma koduse retsepti järgi maitsev rukkileib, teha sellest isuäratav pilt (nii tervest leivast kui leivaviilust) ning sisestada retsept koos fotoga portaalis toidutare.ee/leivategu2017 või saata Oma Maitse toimetusele aadressil omamaitse@kirjastus.ee.

Retseptis peab ära näitama kõik kasutatud toiduained, nende kogused ning info selle kohta, kui palju antud tainakogusest valmis leiba välja tuleb (kg). Retseptis peaks olema selgelt ära kirjeldatud valmistamisprotsess ning lisatud küpsemisaeg ja küpsemiseks vajalikud temperatuurid. Retsept peab sisaldama vähemalt 50% täisterajahu ning ei tohi sisaldada tugevaid allergeene (muna, piim, soja, mesi, pähklid).

Retseptide saatmise tähtaeg on 15.05.2017. Professionaalidest koosnev žürii valib mai lõpuks kaheksa parimat retsepti, mille autorid kutsutakse Tallinnasse finaalvõistlusele. Finalistid peavad kaasa tooma kaks eelmisel päeval küpsetatud võistlusleiba, mis on valmistatud täpselt eelvoorus osalenud retsepti järgi. Parima leiva valib välja žürii, kelle häältele lisanduvad ka finalistide hääled. Enda leiva poolt finalistid hääletada ei saa.

Konkursi "Leiburi Leivategu 2017" võitjat premeeritakse 1500 euroga, võiduleib võetakse tööstuslikuks tootmiseks kohandatult Leiburi sortimenti ning uus toode ilmub Eesti poelettidele juba sügisel. Seekord toob Leibur uue toote välja eestlastele omase klassikalise pätsileiva kujul. Koduküpsetajad võivad oma retsepti valmistada vormileivana, aga üheskoos Leiburi tootearendajaga mugandatakse võiduleib pätsileiva liinile. Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime välja mõtlemisel, pakendi kujunduse loomisel kui ka oma retsepti tootmiseks kohandamisel.

Kokku on nelja aastaga “Leiburi Leivategu” võistlustele esitatud kõikjalt Eestist üle 300 leivaretsepti. Esimese konkursi võiduleib Triinu rukkileib kanepiseemnetega ning 2014. aasta võitja Eve-Kati seemneleib on tänaseni turu tihedas konkurentsis vastu pidanud ja leivasõprade rõõmuks kauplustes saadaval.

Kampaania täpsemate reeglitega saab tutvuda Leiburi kodulehel aadressil http://www.leibur.ee/kampaaniad/

Pressiteade
postitatud 24.03.2017 11:41 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid