Leedu toob suveks tagasi veidra maitsega jäätised: koostisosade hulgas on nii kilgid kui tuuramari

Leedu jäätisekohvikud muutuvad suvel sama eklektiliseks kui riigi loodus. Kohalike kokkade innovatiivsed tehnikad kombineerituna traditsiooniliste koostisosade ja omapäraste maitsetega, nagu kilgid, till või nõges, loovad ainulaadse elamuse.

Leedukate jaoks on jäätis magustoidulaua lahutamatuks osaks olnud 18. sajandi lõpust, kui erilised variandid nagu roosi-, safrani- ja nelgijäätis said aadlite lemmikuteks.

Kaasaegsed Leedu kokad on selle eksperimenteeriva kulinaarse pärandi tõstnud uuele tasemele ning mängivad kohalikest koostisosadest inspireerituna unikaalsete hooajaliste jäätiseretseptidega. Reisijad, kes suvel Leetu satuvad, saavad võimaluse end jahutada meelierutavate maitsetega, mille hulka kuuluvad küdoonia, till ja isegi makrell.

Lithuania Travel, Leedu rahvuslik turismiedendusagentuur, on kokku pannud nimekirja kümnest erilisest Leedu jäätisemaitsest, mida sel suvel proovida.

  1. Kilgijäätis musta seesami või vanilliga. Kuigi putukad on Aafrika ja Aasia toidulaudadel olnud juba sajandeid, jõudsid need Leedu toidunautlejate ette alles hiljuti. Restoran CENTRAL grill & lounge Leedu edelaosas asuvas Marijampolė linnas on kilgid seganud rammusa vanilli ja musta seesamiga ning saanud tulemuseks valgurohke ja unikaalse maiuse.
  2. Makrellijäätis leivapuruga. Kuigi mereandide ja magustoidu kooslus võib esmapilgul tunduda ebameeldivana, tasakaalustab mahedalt suitsune makrell kombineerituna mooruspuu ja laimi värskusega magusa ja soolase ideaalselt. Julgemad saavad seda kombinatsiooni proovida restoranis Apvalaus Stalo Klubas, mille leiab keskaegsest Trakai linnast. Auhinnaks on unustamatu maitsete sümfoonia kogemine.
  3. Vetikajäätis karamelliseeritud homaari, sarapuupähkliõli ja tuuramarjaga. Saadaval elust keevas mereäärses Palangas — Leedu mitteametlikus suvepealinnas — sobib see jäätis neile, kes tahavad merd näha, katsuda ja maitsta. Ajalooline butiikhotell Vila Komoda pakub seiklushimulistele sööjatele erakordset segu soolakast kalamarjast, looduslikust õlist ja mõnusalt võisest karamelliseeritud ampsust.
  4. Pärnaõietee-jäätis. Vanade leedukate jaoks olid pärnaõied oluline osa rahvameditsiinist ja neid leiab tänapäevalgi pea kõigist riigi sahvritest. Restoranides Jurgis ir Drakonas and Brooklyn Brothers on see tervist turgutav koostisosa lisatud värskendavale jäätisele, mille taimsed noodid iseloomustavad suurepäraselt Leedu vaikset suve.
  5. Tatrajäätis. Kui üldiselt on teravili saatjaks põhiroale, siis Leedu suuruselt teises linnas Kaunases asuv Višta Puode restoran on sellest teinud magustoidu südame. Sügavalt pähklise maitse ja hapukate marjadega tatrajäätis kombineerib Leedu kulinaarse ajaloo modernsete ideedega sellest, milline üks magustoit olla võib.
  6. Šakotise-jäätis. Šakotis (vardas küpsetatud kook) on Leedu pühadelaua täheks. Magus, pehme ja võine kook kaetakse koduse jäätisega, mis muudab maiuse õhulisemaks. Külalised saavad seda kombinatsiooni proovida ajaloost inspireeritud restoranis Ertlio Namas, mis asub pealinn Vilniuse südames.
  7. Nõgesejäätis. Kõrvenõges, mida kõik väikelapsed kardavad, muutub Leedu tervisepealinnas Druskininkais Velvetti restoranis kreemjaks ja hõrguks külmaks maiuseks. Mahe maitse, millele annavad särtsu taimsed noodid, teeb jäätise nauditavaks kõigile, kellele meeldivad tagasihoidlik magusus ja veidrad magustoidud.
  8. Must jäätis aktiivsöega. Kuigi mustad toidud pole enam midagi uut — kalmaaritinti on juba mõnda aega risoto ja pasta mustaks toonimiseks kasutatud — on söega värvitud roogade valiku kasvule kahtlemata kaasa aidanud nende sotsiaalmeediasse hästi sobiv silmapaistev välimus. Kohvik AJ Šokoladas pakub oma versiooni mustast jäätisest: käsitsi tehtud ja kreemjast kookose- ja vanillimaitsest pungil magustoit annab maitseelamuse, mis selle silmatorkavale värvile lausa vastu räägib.
  9. Tillijäätis. Tilli kasutatakse paljude Leedus armastatud soolaste roogade peal ning see on mitmekülgne ja värske maitsega ürt. Tillijäätis, mida pakutakse restoranis Džiaugsmas, annab klassikalistele Leedu koostisosadele uue hingamise läbi innovatiivsete toiduvalmistustehnikate ja pakub nautlejatele segu oskuslikult kombineeritud maitsetest.
  10. Ebaküdooniajäätis. Taste Mapi kohvikud Vilniuses pakuvad külma maiust, mis liidab endas küdoonia intensiivse maitse ja maheda koore. Küdooniajäätis pehmendab vilja mekki ja loob mõnusa koosluse hapukast ja magusast, maitsedes kui suvepäev kausis.

See nimekiri jäätistest laseb heita pilgu ootamatute maitsete maailma, millega turistid Leedus tutvuda saavad. Kaardi teiste unikaalseid jäätiseelamusi pakkuvate kohvikutega kõikjalt üle riigi leiab siit.

LITHUANIA TRAVELIST
Lithuania Travel on Leedu Majandus- ja innovatsiooniministeeriumi all tegutsev riiklik turismiagentuur, mis arendab ja tutvustab Leedu turismivõimalusi. Selle eesmärgiks on tõsta Leedu tuntust meeldiva reisisihtkohana ning edendada kohalikku ja rahvusvahelist turismi. Agentuur teeb tihedat koostööd turismibüroode ja –organisatsioonidega ning tutvustab Leedu tooteid, teenuseid ja kogemusi nii meedias, pressireisidel, turismimessidel kui ka B2B-üritustel.

Pressiteade 28. juuni, 2022. 

Pressiteade
postitatud 29.06.2022 15:25 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid