Kodumaiste marjade ja puuviljade valmimise hooaeg on ideaalne maitsvate koduste kommide valmistamiseks. Kuivatatud puuviljaribad (ingl.keeles fruit leather) annavad võimaluse lihtsa vaevaga valmistada ilma liigsete lisaaineteta maiuseid, mille maitse on just selline, nagu valmistaja eelistab. Sest kasutada saab täpselt neid puuvilju ja marju, mis hetkel olemas või mille maitse enim meeldib.
Marja- või puuviljaribade valmistamiseks on vaja toidukuivatit või ahju. Esimene annab ribade valmistamisele juurde kiirust ja veidi mugavust (+ samal ajal saab kuivatada ka niisama marju/puuvilju/köögivilju), aga tegelikult saab ahjuga ka. Seega esialgseteks katsetusteks kohe toidukuivatit ostma minna vaja pole, seda saab teha siis, kui kuivatamine meeldima hakkab. :)
Kui kuivatad ahjus, pane ahi umbes 50*C juurde, aseta ahjuplaat püreega ahju, jäta ahjuuks irvakile (pane nt puulusikas vahele), et niiskus välja pääseks ja kuivata, kuni püreest on saanud kuiv leht. Aega läheb 5-7 tundi
2-3 suurt õuna
2 sl vett
poole sidruni mahl
1-3 tl agaavisiirupit (oleneb õunte hapukusest!)
0,5 tl jahvatatud kaneeli
Koori õunad, eemalda südamik. Tükelda õunad pisikesse potikesse, lisa vesi, sidrunimahl ja kaneel. Hauta kaane all, kuni õunad on pehmed. Püreesta saumikseriga või blenderkannus. Lisa püreele maitse järgi agaavisiirupit.
Laota saadud püree õhukese kihina küpsetuspaberile ja kuivata vastavalt eespool toodud juhistele.
2 suuremat, küpset banaani
0,5 tl vanilliekstrakti
2 kuivatatud datlit
Koori banaanid, aseta kaussi. Lisa kivideta datlid ning vanill. Püreesta, kuni saad ühtlase massi. Vala saadud püree küpsetuspaberile, aja õhukese kihina laiali ning kuivata vastavalt eespool toodud juhistele.
Olen teinud õunapüreest "marmelaadi". Põhimõtteliselt samamoodi, aga laotan plaadile paksema kihina (u 1 cm) ja kuivatan muidugi kauem. Olen leidnud, et kõige mugavam on õunu mitte keeta, vaid ahjus potis küpsetada. Ei mingit pliidi ääres segamist. Aga potikaas peab raske olema, ükskord tulid õunad kaane vahelt üles.
Ikka nagu vanaemale külla minnes ootasid kuivatatud õunad ja metsmaasikad ka, tee jaoks.
Kuivatis kuivatamisel tasub küpsetuspaberisse enne augud sisse torkida (hambaorgiga nt), siis pääseb õhk kergemini ligi/läbi. Magustajana olen kasutanud banaani - annab mõnusa konsistentsi ja püree ei jää vedel.
Tere! Kui kaua sellised rullid säilivad?
Ikka aastaid seisavad, kuigi lähevad seismisega järjest kuivemaks ja kõvemaks. Aga arvan, et tasub uueks hooajaks ikka ära süüa :)