Tee ise: kuivatatud marja- või puuviljaribad

Kodumaiste marjade ja puuviljade valmimise hooaeg on ideaalne maitsvate koduste kommide valmistamiseks. Kuivatatud puuviljaribad (ingl.keeles fruit leather) annavad võimaluse lihtsa vaevaga valmistada ilma liigsete lisaaineteta maiuseid, mille maitse on just selline, nagu valmistaja eelistab. Sest kasutada saab täpselt neid puuvilju ja marju, mis hetkel olemas või mille maitse enim meeldib.

Marja- või puuviljaribade valmistamiseks on vaja toidukuivatit või ahju. Esimene annab ribade valmistamisele juurde kiirust ja veidi mugavust (+ samal ajal saab kuivatada ka niisama marju/puuvilju/köögivilju), aga tegelikult saab ahjuga ka. Seega esialgseteks katsetusteks kohe toidukuivatit ostma minna vaja pole, seda saab teha siis, kui kuivatamine meeldima hakkab. :)  

Kuivatatud puuvilja/marjalehtede valmistamiseks tee nii:

  1. vali välja põhikomponent ( õunad, pirnid, banaan, ploomid, maasikad, vaarikad … või hoopis porgand?). Võid teha vaid ühe baasainega lehekesi või mitmekomponendilisi
  2. soovi korral vali välja lisandid: näiteks sidrunimahl, mis tasakaalustab maitseid ning ei lase puuviljapüreel tumeneda; erinevad maitseained ja vürtsid (kaneel, kardemon, vanill, nelk, piparmünt …)
  3. soovi korral vali meelepärane magustaja: agaavisiirup, datlid, vahtrasiirup või tavaline suhkur … (ja proovi ka üldse ilma magustajata retsepte!)
  4. püreesta kõik komponendid õiges vahekorras paksuks püreeks. Vajadusel küpseta komponente eelnevalt (nt õuna). Selline paksema hapukoore sarnane konsistents võiks olla. Juhul, kui püree on liialt vedel, võid seda enne kuivatama asumist mitmekordsel marlil nõrutada
  5. lõika küpsetuspaberist kuivatiresti või ahjuplaadi suurune tükk
  6. vala saadud püree küpsetuspaberile ja aja õhukese kihina laiali. Kihi paksus võiks olla mõned millimeetrid, päris läbi paista see ei tohiks
  7. Kuivata saadud segu kuivatis umbes 40*C juures 3-6 tundi (oleneb masinast, püree paksusest jne. Tasub kindlasti aeg-ajalt protsessi käiku vaadata ja kuivust hinnata!).

Kui kuivatad ahjus, pane ahi umbes 50*C juurde, aseta ahjuplaat püreega ahju, jäta ahjuuks irvakile (pane nt puulusikas vahele), et niiskus välja pääseks ja kuivata, kuni püreest on saanud kuiv leht. Aega läheb 5-7 tundi

  1. Kuivanud puuviljaleht võta masinast (või ahjust) ning lõika terava noaga meelepärasteks ribadeks või tükkideks. Säilita õhukindlas klaaspurgis.

Inspiratsiooniks kaks retsepti:

Kuivatatud õuna-kaneeli puuviljaribad

2-3 suurt õuna
2 sl vett
poole sidruni mahl
1-3 tl agaavisiirupit (oleneb õunte hapukusest!)
0,5 tl jahvatatud kaneeli

Koori õunad, eemalda südamik. Tükelda õunad pisikesse potikesse, lisa vesi, sidrunimahl ja kaneel. Hauta kaane all, kuni õunad on pehmed. Püreesta saumikseriga või blenderkannus. Lisa püreele maitse järgi agaavisiirupit.

Laota saadud püree õhukese kihina küpsetuspaberile ja kuivata vastavalt eespool toodud juhistele.

Kuivatatud banaani-vanilliribad

2 suuremat, küpset banaani
0,5 tl vanilliekstrakti
2 kuivatatud datlit

Koori banaanid, aseta kaussi. Lisa kivideta datlid ning vanill. Püreesta, kuni saad ühtlase massi. Vala saadud püree küpsetuspaberile, aja õhukese kihina laiali ning kuivata vastavalt eespool toodud juhistele.

Loe veel:

 

Artiklit toetab Rodoaed:  

Rodoaed toob maale mitmeid erinevaid toidukuivateid. Tutvu kuivatite valikuga nende veebipoes ja loe järgmisi Rodoaed.ee artikleid:

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 22.08.2016 11:02 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Tiina
postitatud 24.08.2016 13:12

Olen teinud õunapüreest "marmelaadi". Põhimõtteliselt samamoodi, aga laotan plaadile paksema kihina (u 1 cm) ja kuivatan muidugi kauem. Olen leidnud, et kõige mugavam on õunu mitte keeta, vaid ahjus potis küpsetada. Ei mingit pliidi ääres segamist. Aga potikaas peab raske olema, ükskord tulid õunad kaane vahelt üles.

Rita Sirp
postitatud 26.08.2016 15:51

Ikka nagu vanaemale külla minnes ootasid kuivatatud õunad ja metsmaasikad ka, tee jaoks.

Aili Toonverk
postitatud 28.08.2016 18:48

Kuivatis kuivatamisel tasub küpsetuspaberisse enne augud sisse torkida (hambaorgiga nt), siis pääseb õhk kergemini ligi/läbi. Magustajana olen kasutanud banaani - annab mõnusa konsistentsi ja püree ei jää vedel.

Anu
postitatud 29.08.2016 11:15

Tere! Kui kaua sellised rullid säilivad?

Tiina
posted on 29.08.2016 22:32

Ikka aastaid seisavad, kuigi lähevad seismisega järjest kuivemaks ja kõvemaks. Aga arvan, et tasub uueks hooajaks ikka ära süüa :)