Peeti võib süüa toorelt või keeta, aurutada, küpsetada ja röstituda. Peedi keetmist paljud kardavad, aga tegelikult ei ole seal midagi keerulist.
Kui enamasti keedetakse köögivilju soolaga maitsestatud vees, siis peete keedetakse soolata vees. Soolases vees keedetud peedil on ebameeldiv maitse.
Keetmiseks peete EI KOORITA, sest kooritud peedid keevad vees heledaks ja palju toitaineid eraldub keeduvette.
Keetmiseks puhastatakse peedid harjaga jooksva vee all hoolega puhtaks, jättes alles võimalikult pikk juureosa ja umbes 2-3 cm lehevarsi. Pestud peedid pane võimalikult vähesesse keevasse vette ning keeda kaane all pehmeks.
Keetmise aeg on sõltuvalt peedi suurusest 60-90 minutit.
Pane peet külma jooksva vee alla - kui peet on pehme, tuleb koor kergesti ära.
Peeti ei tohiks torgata kahvli või noaotsaga, sest kui selgub, et peeti peab edasi keetma, võib peedimahl välja voolata ja värv kaduda.
Nami-Namis on peediretsepte hulgim, samuti on paljude retseptide juurde lisatud märksõna keedupeet. Ideid leiad ka Nami-Nami foorumi peediteemast.
Foto: Elisa Koor
Lugesin kunagi Lagle Pareki mälestustest, kuidas ta kaaslastega vangis olles peeti lumme visates pehmeks "ehmatas", see pidavat keeduaega vähendama. </br> Proovinud pole, aga see meenub alati, kui peeti keedan :)
Nii tore detail. Aitäh jagamast, Sigrid!