Kransekake on Taanist ja Norrast pärit kook, mis pannakse lauale traditsiooniliselt nii jõulude ajal, aastavahetusel kui ka pulmades. See uhke mandlimassist küpsetis, mis valge glasuuriga kokku liidetud, pealt krõbedam ja seest tsipa nätske olekuga, koosneb klassikaliselt 18 pärjakujulisest astmest, aastavahetusel lauale pandav kook on tavaliselt kaunistatud ka pisikeste lipukestega.
Ilus, uhke ja maitsev!
600 g mandlijahu
500 g tuhksuhkrut
4 munavalget
2 munavalget
2 sl sidrunimahla
350 g tuhksuhkrut
Pane mandlijahu ja tuhksuhkur kaussi, sega omavahel läbi. Lisa munavalged ning sega-sõtku taigent, kuniks see on ühtlane, tihe ja martsipanimassitaoline. Seejärel tõsta taignapall kaussi ning pane neljaks tunniks külmikusse puhkama.
Alustuseks valmista ette küpsetuspaberid: joonista küpsetuspaberite tagumistele külgedele ringid, raadiused leiad altpoolt tabelist. Selleks on otstarbekas ringid kuue kaupa komplektidesse jaotada, nii mahtuvad ringid üksteise sisse ja saab ruumisäästvamalt küpsetada. Üksteise sisse sobivad 1+7+13, 2+8+14, 3+9+15, 4+10+16, 5+11+17, 6+12+18 – vaata tabelist.
Tavasuuruses ahju korral läheb vaja nelja küpsetuspaberit, kuna ühe plaadi peale mahtuvad korraga küpsetamiseks esime ja neljas kolmik ning teine ja kolmas kolmik. Viies ja kuues kolmik mahuvad üksinda küpsetuspaberile.
ribade |
||
nr |
pikkus |
raadius |
1 |
20 |
3,2 |
2 |
22,5 |
3,6 |
3 |
25 |
4 |
4 |
27,5 |
4,4 |
5 |
30 |
4,8 |
6 |
32,5 |
5,2 |
7 |
35 |
5,6 |
8 |
37,5 |
6 |
9 |
40 |
6,4 |
10 |
42,5 |
6,8 |
11 |
45 |
7,2 |
12 |
47,5 |
7,6 |
13 |
50 |
8 |
14 |
52,5 |
8,4 |
15 |
55 |
8,8 |
16 |
57,5 |
9,2 |
17 |
60 |
9,6 |
18 |
62,5 |
10 |
Kui taigen on seisnud, jaota see üheksaks võrdseks osaks, igast osast saab teha kaks riba. Taigna jaotamisel tasub olla võimalikult täpne, võimalusel kasuta kaalu.
Edasi võta üks taignaosa ja rulli ta käte abil 82,5 cm pikaks pulgakeseks. Saad umbes sõrmejämeduse taignapulga. 82,5 cm on vajalik seepärast, et sellest saab ilusti lõigata kaks õige pikkusega riba- vaata tabelit: kõige lühem (nr1) ja kõige pikem riba (nr 18) teevad kokku 82,5cm, nr2 ja nr 17 teevad samuti 82,5cm, nr 3 ja nr 16 samuti, jne. Seega saad korraga mõõta kaks vajamineva pikkusega taignariba - nii edeneb töö väga kiiresti.
Õige pikkusega taignariba keera otsasidpidi kokku, et moodustuks ring. Suru taignaotsad omavahel kokku ja tõsta ring küpsetuspaberile sobiva ettejoonistatud ringi kohale.
Kui kõik taignaringid on küpsetuspaberitel, küpseta igat ahjuplaaditäit 180*C ahjus 15 minutit, kuniks taignaribad on tsipa paisunud ja pealt helepruuniks küpsenud. Siis tõsta nad ahjust välja ja lase ahjuplaadil jahtuda (NB! see on oluline, et neid soojalt ei liigutataks- ringid on nii pehmed, et lagunevad laiali. Jahtunult saab neid kenasti tõsta).
Glasuuri tegemiseks pane kaks munavalget kaussi ja vahusta veidi mikseriga. Siis lisa tuhksuhkur ja vahusta, kuni tuhksuhkur on märgunud. Lisas sidrunimahl ja vahusta veel kaks minutit, kuniks glasuur on siidine ja läikiv. Vala glasuur koheselt õhukindlalt suletavasse kotti (minigrip-kotti) ja pane kõrvale.
Viimaseks pane kook kokku: Tõsta kõige suurem taignaring alusele. Lõika glasuurikoti nurka pisike auk ja pritsi rõngale glasuuri nii, et moodustuks sik-sak motiiv. Kui tervel ringil on glasuur peal, tõsta koheselt peale suuruselt teine ring. Glasuur kleebib kuivades ringid omavahel kokku. Edasi korda tegevust kuni kõik ringid on üksteise otsas, ilusti suuremast väiksemaks, ja glasuuriga kaetud.
Lase koogil neli tundi taheneda, siis serveeri.
Fotod: Martiina Anni
Kransekaget võib ka lihtsalt kangidena küpsetada, glasuurijutid peal. Väga maitsvad. Kasutada tasub kvaliteetset mandlimartsipanimartsipani, nt Odense.