Uuenenud kujundusega köömneliköör Kristallkümmel rikastab peolauda

Äsja uue kujunduse saanud vanim Eestis valmistatav köömneliköör Kristallkümmel on täiuslikult küpse maitsega jook, mida esmakordselt Eestis valmistati juba 1870. aastal Viljandis. Käsitööna valmiv jook sobib nii Eesti Vabariigi aastapäeva kui ka teiste pidupäevade tähistamiseks.

Prike tootevalikus leiduv kohalikust toorainest valmistatav Kristallkümmel on läbi aegade olnud hinnatud joogiks nii pidupäevadel, väljapeetud õhtusöökidel, jahiretkedel kui ka meresõitudel. "Eriti hinnatud on ajalooline jook pärast rikkalikku õhtusööki, sest soodustab seedimist. Traditsiooniliselt serveeritakse Kristallkümlit jalaga pitsist jahutatult," ütles Prike Joogiekspert Hannes Aedla. "Toitudest sobib Kristallkümmel kokku eestlaste jaoks traditsiooniliste külmade kalaroogadega, nagu heeringas ja külmsuitsulõhe," soovitas Aedla.

Kristallkümmel on jook, mida sobib juua nii puhtalt kui ka kokteilina. "Olgugi, et Kristallkümli ajalugu ulatub tagasi 11. sajandisse, on see väga populaarne ka tänapäeva kokteilimaailmas, luues täiesti uusi ja suurepäraseid maitsekooslusi," sõnas Aedla.

Kristallkümmel on täiuslikult küpse maitsega 45%-lise alkoholisisaldusega jook. See valmib 4-5 nädala jooksul naturaalsest köömnetõmmisest, suhkrusiirupist ja Eesti teraviljapiiritusest. Väärikat likööri tehakse ajalooliselt täpse retsepti alusel ja ainult parimatest kohalikest koostisosadest.

Kristallkümmel valmib käsitööna joogimeistrite põhjaliku meisterlikkuse tulemusena – valmival joogil hoitakse nädalate kaupa silma peal, kõige õigemal hetkel muudetakse joogi temperatuuri ja lisatakse vajalikke koostisosi. Nädalate jooksul kasvavad Kristallkümli pudeli põhja ja seintele kaunid suhkrukristallid, mis annavad tunnistust ainulaadse ja sügavamaitselise likööri valmimisse pühendatud hoolimisest ja tähelepanust.

Prike Joogiekspert Hannes Aedla soovitab – Fever-Tree toonikutega Kristallkümli kokteilid, mis sobivad peolauale aperatiiviks:

Kümmel Ginger

  • 4cl Kristallkümmel  
  • Fever-Tree Ginger Beer
  • 1cl värskelt pressitud laimimahl

Serveerida suures veiniklaasis rohke jääga

Kümmel & Tonic

  • 4cl Kristallkümmel
  • Fever-Tree Tonic Water
  • 1cl värskelt pressitud laimimahl

Serveerida suures veiniklaasis rohke jääga

Kristallkümli ajaloost

Köömneleotist hakati Lääne-Euroopa kloostrites valmistama juba 11. sajandil, kuid liköörina sai jook tuntuks viissada aastat hiljem Hollandis. Sealt levis joogi tuntus Saksamaale ning edasi ka kaugemale Euroopasse. Teadaolevalt valmistas Eestis Kristallkümlit esimesena sakslane A.W. Werncke 1870. aastal Viljandis. Populaarse Kristallkümli tootjaid oli Eestis esimese Vabariigi aegadel mitmeid, kuid kaasaegselt tuntud köömnelikööri tootmine sai uue hoo sisse 2001. aastal Tallinnas.

Pressiteade
postitatud 20.02.2016 12:29 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 29.02.2016 09:45

Kuna Prike saatis meile ka pudeli proovimiseks, siis tegime endale ühe Kümmel Ginger kokteili paar päeva tagasi. Oli täitsa tore :P