Kaluri teekond loodusest lauale

Fotol: Läätsa Kalakonservitööstus

Kaluri loo algus viib meid ligi kuuekümne aasta tagusesse aega Saaremaale, Sõrve poolsaare kõige kitsamasse kohta – Läätsa külla. Seal, pikkade traditsioonidega kalurikülas, sündis ka Kaluri.

Oleme uhked oma pikkade traditsioonide üle. Täpselt nagu aastal 1948, mil avati esimene kalatsehh, laovad saare naised siiani kilu käsitööna plekktoosi, maitsestades kala erinevate vürtside, soola ning pipraga. Tradistioonilise vürtsikilu leiad Kaluri Saaremaa sarjast.

AS Läätsa Kalatööstus, AS Hiiu Kalur tütarettevõte, loodi 1999. aastal. Hiiu Kalurile kuulub 13 traallaeva, mis püüavad Eesti vetest kodumaist kilu ning räime. Aastas töödeldakse ligikaudu 40 000 tonni kala, mis moodustab 10% kogu Läänemere kilu- ja räimepüügi kvoodist.

Päris esimestel tegevusaastatel tegelesime kalakonservide tootmise ja müügiga. Tänaseks on meie peamisteks tegevusaladeks vürtsikilu, kulinaariatoodete, mereandide ja külmutatud kilu ning räime tootmine ja müük.

Aastast 2014 on AS Läätsa Kalatööstus tunnustatud ka rahvusvahelise MSC sertifikaadiga. MSC märk tähistab seda, et on täpselt teada, kuidas ja millisest kohast kala on püütud. Samuti garanteerib märk, et selle kala püüdmisel on loodust kahjustatud minimaalselt. Kõik sertifitseeritud ettevõtted on vastutatavad jätkusuutliku püügi eest ning vastavad MSC poolt seatud püügistandarditele.

Läätsa Kalatööstuse toodangu leiad kauplustest Kaluri kaubamärgi alt. Valikus on erinevad kulinaariatooted, mitmesuguste maitsetega heeringad, vanade traditsioonide kohaselt valmistatud vinnutatud kala ning suur valik põnevaid mereande maailma eripaigust.

Kaluri pakub võimalust tormiste argipäeva tuulte vahel aeg maha võtta ning ümber maailma reisida. Suutäie rannakarpidega võid sattuda Tšiili mäsleva ookeani kallastele. Frutti di Mare mereannikokteilist pastat kokates leiad end India kuuma päikese alt. Ja kooritud krevettidest salatit valmistades jõuad hoopis Norra puhta looduse rüppe, kargete vete vulina keskele.

Need imelised reisid saame ette võtta tänu kaluritele, kes töötavad selle nimel nii Eestimaa merel kui ka kaugete maade taga. Nemad toovad loodusest meie lauale kõike paremat, mida meri ja ookean pakkuda suudavad. Et saaksime korra aja maha võtta, kosutada oma keha ja meenutada, kes me oleme.

22.3.2021

Sisuturundus
postitatud 18.04.2021 15:55 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid